Bij Helan Thuiszorg begint alles bij luisteren
Stephanie
verzorgende bij Helan Thuiszorg
Stephanie Vanslambrouck (33) is mama van drie kindjes en werkt als verzorgende bij Helan Thuiszorg. Dat zijn stevige zorgtaken, elke dag. Maar Stephanie is ervoor gemaakt. Dat ontdekte ze al op haar 19e toen ze stage liep in de thuiszorg. Jarenlang gaf ze het beste van zichzelf in een woon- en zorgcentrum, maar sinds ze een vast contract kreeg bij Helan, is Stephanie helemaal waar ze wil zijn.
Extra handen in huis
Ben je slecht ter been, lukt het huishouden niet meer goed of heb je extra verzorging nodig? Stephanie en haar collega’s van Helan Thuiszorg zijn er om bij te springen.
Onze belangrijkste taken zijn:
Ook klein onderhoud van de woning, zoals stofzuigen, een raam wassen of de vloer proper maken. We doen ook kraamzorg. De baby een badje en een flesje geven, strijken, eten maken.
En niet te vergeten: we geven onze klanten gezelschap, mentale steun en hulp bij administratieve taken.”
Verwar een verzorgende niet met een thuisverpleegkundige of een huishoudhulp. Een thuisverpleegkundige dient medische zorg toe. Denk aan verbanden wisselen, wonden
verzorgen, medicatie geven. Een huishoudhulp ondersteunt je bij het onderhoud van je woning.
“Wij voeren licht huishoudelijke taken uit,” aldus Stephanie, “maar dat mag maar 1/4 van onze tijd in beslag nemen. Het is belangrijk dat mensen dat weten, zodat de verwachtingen duidelijk zijn.”
Bewuste babbels
Een helpende hand en een luisterend oor. Zo kan je de rol van verzorgende het best omschrijven. Vooral dat luisteren wordt steeds belangrijker.
“Vroeger begon ik direct aan mijn taken, nu vraag ik eerst: hoe is ’t?”
“Het aantal mensen met psychische problemen neemt toe”, vertelt Stephanie. “Zeker sinds corona zien we veel mensen die eenzaam zijn, geen sociaal netwerk hebben of in armoede leven. We willen hen psychologisch op de juiste manier ondersteunen. Dat zal ook in onze opleidingen meer aan bod moeten komen.”
Stephanie heeft geleerd om bewust tijd te maken voor haar klanten. “Ik ben altijd iemand ‘van de vooruit’ geweest. In het woon- en zorgcentrum waar ik vroeger werkte, moest je elke minuut presteren. Toen ik bij Helan begon, wilde ik ook eerst alles gedaan krijgen wat de mensen verwachtten. Babbeltjes deed ik rechtopstaand, terwijl ik met mijn taken bezig was. Maar wat kost het om eens tien minuten bij je klant te gaan zitten en te vragen: hoe is 't? Het is zo dat er zaken naar boven komen en dat mensen je in vertrouwen nemen.”
Doelgerichte zorg
Helan Thuiszorg werkt volgens het model van de doelgerichte zorg. Dat betekent dat verzorgenden eerst luisteren naar je noden en daarna ondersteuning bieden om je zelfredzaamheid te versterken. Zodat je op een aangename manier in je vertrouwde omgeving kan blijven.
Als ambassadeur is Stephanie overtuigd van de meerwaarde van die aanpak. “Vroeger kwamen we aan bij de klant en begonnen we direct aan onze taken. Nu nemen we eerst de tijd om samen rond de tafel te gaan zitten. We stellen ons voor, we leren de klant kennen en we luisteren naar wat die zelf belangrijk vindt.
We gaan met de klant in gesprek: wat vind jij belangrijk, wat wil jij dat we voor jou doen?
Want soms vraagt de familie hulp en zijn het vooral hún verwachtingen die we moeten inlossen. “Mama, laat ze maar om boodschappen gaan”, fluistert zoon of dochter dan. Terwijl die persoon misschien nog perfect meekan naar de winkel. Het wordt alleen niet gevraagd. Daarom gaan we met de klant in gesprek: wat vind jij belangrijk? Wat wil jij dat we voor jou doen?”
Openbloeien
Stephanie haalt veel voldoening uit haar job. Al noemt ze het liever geen werk omdat het zo vanzelfsprekend voelt. “Klanten zijn altijd blij als ik er ben. Voor mij zijn het kleine taken, voor hen maakt het een groot verschil.”
Eén persoon zal ze nooit vergeten. “Een man van in de zeventig. Hij zorgde voor zijn vrouw, die al jaren ziek was, dus hij kwam weinig buiten. Toen ze overleed, hielp ik hem met de afwas, de boodschappen ...
Op een dag wilde hij een koffie gaan drinken. Vanaf toen ging ik elke week met hem mee. Goed of slecht weer, we waren weg, te voet. Ik zag hem openbloeien. Ook zijn fysieke mobiliteit verbeterde door onze wandelingen. Toen hij een tijd later verhuisde, zette de familie de hulp stop. Zijn zussen gingen het zelf doen. Ik was er niet goed van.
Onlangs vroeg ik me af hoe het met hem ging. Toen ik hem online opzocht, zag ik dat hij twee dagen eerder was overleden. ‘Ik ga zeker nog eens passeren in je nieuwe appartementje’, had ik gezegd. Maar in de rush van het leven was dat niet gelukt. Dat zal me nooit meer overkomen.”
Bindu zet stappen met de steun van Stephanie
"Ik ben alleenstaande mama. Door ernstige gezondheidsproblemen ben ik op medisch pensioen gezet. Ik probeer elke dag zo goed mogelijk met de pijn om te gaan. Maar op een dag heb ik beslist: ik kan dit niet meer alleen. Zo is Helan Thuiszorg in mijn leven gekomen. En Stephanie. Zij verlicht mijn taken. Ze doet mijn boodschappen, de was, de strijk ... Stephanie is heel lief en ze kan goed luisteren. Als er iets scheelt, heeft ze dat direct door. Haar steun en haar hulp hebben me vooruitgeduwd. Ik hoop dat ze nog lang bij mij kan langskomen.”
Dit is Helan Thuiszorg
Ondersteuning bij verzorgende, administratieve en huishoudelijke taken.
Deel dit artikel
Tags
Beperking Ouder wordenVerder lezen
Waarom betalen we elk jaar een zorgpremie?
Elk jaar betalen ongeveer 4,5 miljoen Vlamingen een zorgpremie aan hun zorgkas. Maar waar gaat dat bedrag nu precies naartoe? Met die zorgpremies verbeteren ze de levenskwaliteit van meer dan 300.000 zorgbehoevende mensen in Vlaanderen.
De zorgkas: wat is het? En welke weg legt jouw premie af?
Maar wat is de zorgkas nu juist? Is de zorgpremie verplicht? En waar gaat dat bedrag dan precies naartoe?
Doelgerichte zorg: een nieuwe kijk op jouw zorg
Er waait een nieuwe wind door het zorglandschap. Niet de problemen van wie zorg nodig heeft moeten centraal staan, maar wel de levensdoelen. Dat is het model van de doelgerichte zorg.
Hulpmiddelen op maat? Laat je bijstaan door een bandagist
Laat je bijstaan door een bandagist en vind de oplossing die bij je past.