Langer thuis wonen
Hoe sneller je je huis veilig inricht, hoe langer je van je vertrouwde huis kan genieten. Helan geeft je advies aan huis om je woning klaar te maken voor een comfortabele toekomst. Bekijk hier wat we voor je kunnen doen.
Advies van onze ergotherapeuten
De ergotherapeuten van Helan geven je gratis en deskundig advies om zo zelfstandig mogelijk in je eigen huis te blijven wonen. Inclusief informatie over de kostprijs, het opmaken van een offerte en in sommige gevallen zelfs de bestelling van de materialen.
Maak je huis zelf valveilig
Wandel door je huis en check wat je in elke kamer kan doen om alles zo veilig en comfortabel mogelijk te maken. We doen suggesties om het risico op vallen te beperken, en geven advies over handige hulpmiddelen.
Is jouw thuis een plek om oud te worden?
Ontdek of jouw woonomgeving klaar is voor de volgende fase in je leven met de Helan Woonwijzer. We brengen je woon- en leefomgeving helemaal in kaart en geven helder advies op basis van jouw woning, fysieke gezondheid, sociale omgeving en financieel welzijn.
Hulpmiddelen die lonen
Helan Zorgwinkel is expert in hulpmiddelen op maat van elke specifieke situatie. Ontdek het aanbod of vraag advies voor jouw situatie. We helpen je graag.
Valpreventie
Eén op de drie 65-plussers valt minstens één keer per jaar. Ongelukkige valpartijen kan je voorkomen. Aarzel niet om tijdig je voorzorgen te nemen. Zodat je zo onafhankelijk mogelijk kan leven. En de dingen blijven doen die je graag doet.
Gezond ouder worden
Of je gezond en vitaal ouder kan worden, dat heb je natuurlijk maar deels in de hand. Maar deze vier vuistregels kunnen een verschil maken.
Biceps, billen, bekkenbodem: ouder worden heeft een impact op je spieren. Het goede nieuws: je kan je spieren versterken door regelmatig te bewegen. Denk aan krachttraining, zwemmen of fietsen. Maar ook een dagelijks blokje om maakt een wereld van verschil voor je conditie.
In beweging blijven is goed voor je hoofd, benen en binnenkant. Het verdrijft donkere wolken, ook bij dementie. Het speelt een belangrijke rol bij valpreventie. Het verkleint de kans op ziekte. En je krijgt er zelfs die oepsmomentjes door incontinentie mee onder controle.
Ben je van nature niet zo sportief? Schiet in actie met een vriend of vriendin. Samen bewegen is gezelliger, en een goede stimulans om goede voornemens ook écht uit te voeren. Alles wat je moet weten over gezond bewegen lees je in ons e-book.
Gezond en gevarieerd eten helpt om je lichaam zo fit mogelijk te houden. De voedingsdriehoek is een handige leidraad, of ga aan de slag met deze hapklare tips:
- Eet elke dag minstens 200 gram groenten en twee stukken fruit.
- Zet geregeld vette vis en noten op het menu.
- Kies voor vezelrijke producten zoals volkorenpasta en zilvervliesrijst.
- En onthoud: eerst water. Koffie, thee of alcohol komen later, met mate.
Wil je de kans op vallen en breuken beperken? Vitamine D zorgt voor gezonde botten, sterke spieren en meer balans. Hou je vitamine D dus op peil met zonlicht, gezonde voeding én supplementen. Dan sta je mentaal en fysiek steviger in je schoenen.
Een gezonde geest in een gezond lichaam: dat is het doel. Daag jezelf daarom regelmatig mentaal uit. Train je hersenen met geheugenspelletjes. Leer een nieuwe taal of vaardigheid. En breid je sociale netwerk uit. Zo blijf je bij de pinken. Want een actief brein vermindert de kans op dementie. Dat is alweer een kopzorg minder.
Hoe eerder je een probleem signaleert, hoe beter. Luister naar je lichaam, verzorg je goed, en laat je regelmatig preventief testen. Je ogen, je oren, je lijf. Dan ben je er op tijd bij, mocht je gezondheidsproblemen krijgen.