Langer zelfstandig thuis wonen

Verminderde mobiliteit, een valpartij,… Dat hoeft niet per se te betekenen dat je niet meer zelfstandig thuis kan wonen.* Want er bestaan handige hulpmiddelen om je veilig te verplaatsen en je dagelijkse activiteiten uit te oefenen. 

langer thuis wonen

Minder risico op vallen? Jezelf slim en veilig organiseren bij jou thuis? We delen de tips van onze ergotherapeuten stelselmatig met jou per ruimte, in en rond je huis. Zo kan je stap voor stap werken aan een nog veiligere thuis.

Tips om gezond ouder te worden

Gezond ouder worden is een kunst. Met de juiste kneepjes krijg je die kunst helemaal onder de knie. Ontdek hier onze tips en zet slimme stappen naar een lang en gezond leven.

1. Blijf in beweging

Biceps, billen, bekkenbodem: ouder worden heeft een impact op je spieren. Het goede nieuws: je kan je spieren versterken door regelmatig te bewegen. Denk aan krachttraining, zwemmen of fietsen. Maar ook een dagelijks blokje om maakt een wereld van verschil. 

In beweging blijven is goed voor je hoofd, benen en binnenkant. Het verdrijft donkere wolken, ook bij dementie. Het speelt een belangrijke rol bij valpreventie. Het verkleint de kans op ziekte. En je krijgt er zelfs die oepsmomentjes door incontinentie mee onder controle.

Ben je van nature niet zo sportief? Schiet in actie met een vriend of vriendin. Of sluit je aan bij een sportclub. Wedden dat je al snel uitkijkt naar die zweterige sfeer en gezelligheid? Alles wat je moet weten over gezond bewegen lees je in ons e-book.

2. Let op je voeding

Gezond en gevarieerd eten helpt om op een fijne manier ouder te worden. De voedingsdriehoek is een handige leidraad, maar hier zijn alvast een paar vuistregels:

  • Eet elke dag minstens 200 gram groenten en twee stukken fruit.
  • Zet geregeld vette vis en noten op het menu.
  • Kies voor vezelrijke producten zoals volkorenpasta en zilvervliesrijst.
  • En onthoud: eerst water. Koffie, thee of alcohol komen later, met mate.

Wil je de kans op vallen en breuken beperken? Vitamine D zorgt voor gezonde botten, sterke spieren en meer balans. Hou je vitamine D dus op peil met zonlicht, gezonde voeding én supplementen. Dan sta je mentaal en fysiek steviger in je schoenen.

3. Hou je brein gezond door jezelf uit te dagen

Een gezonde geest in een gezond lichaam: dat is het doel. Daag jezelf daarom regelmatig mentaal uit. Train je hersenen met geheugenspelletjes. Leer een nieuwe taal of vaardigheid. En breid je sociale netwerk uit. Zo blijf je bij de pinken. Want een actief brein vermindert de kans op dementie. Dat is alweer een kopzorg minder.

4. Stel preventieve onderzoeken niet uit

Hoe eerder je een probleem signaleert, hoe beter. Luister naar je lichaam en laat je regelmatig preventief testen. Je ogen, je oren, je lijf. Dan ben je er op tijd bij. Horen, zien en praten over je gezondheid is de eerste stap naar beter.

Tips om valpartijen bij ouderen te vermijden

55% van de valpartijen gebeurt in huis. Het meeste risico loop je in de slaapkamer, de badkamer, de keuken en de hal. 23% van de ongevallen gebeurt rondom je huis

De ene persoon valt al sneller dan de ander. En dat heeft niet altijd met stom toeval te maken. Je leeftijd, mobiliteit, spierkracht en algemene gezondheid spelen een grote rol. Ook je niveau van lichaamsbeweging maakt veel verschil. Beweeg dus zeker voldoende. 

Wist je trouwens dat ook de inrichting van je huis het risico op vallen kan verminderen?

Valpartijen in huis vermijden? Wees aandachtig voor:

  • losliggende draden
  • tapijten en gladde vloeren
  • onvoldoende verlichting
  • te weinig steunpunten in je woning
  • een te laag toilet, stoel of zetel

Concrete valpreventietips

Is jouw thuis een plek om oud te worden? 

Ontdek of jouw woonplaats klaar is voor de volgende fase in je leven met de Woonwijzer. We brengen je woon- en leefomgeving helemaal in kaart en geven helder advies op basis van jouw woning, fysieke gezondheid, sociale omgeving en financieel welzijn.  

Doe de test


Tips om je thuis slim en veilig te organiseren

Je weet zelf het best op welke vlakken je ondersteuning kan gebruiken. Ergotherapeut Annelies geeft enkele tips.

1. Je veilig verplaatsen in en rond je huis

Ben je iets minder goed te been? Dan komen wandelstokken, rollators of zelfs elektrische scooters goed van pas. Ze bieden je de juiste steun en zorgen ervoor dat je je makkelijk kan verplaatsen in en rondom je huis. Maar hoe kies je het juiste hulpmiddel voor jouw situatie?

Hulpmiddelen voor je mobiliteit


2. Je slim organiseren volgens je eigen noden

Of je nu moeite hebt met eten, steunkousen of ondergoed aantrekken of koken, er bestaan heel wat handige hulpmiddelen om die kleine taakjes een stuk makkelijker te maken. Ook andere zaken zoals wandbeugels, toiletverhogers, trapliften of een douchestoel komen vaak van pas.

Ontdek alle hulpmiddelen 
 

3. Je laten ondersteunen door de juiste zorgverstrekkers

Sommige zaken lukken je misschien echt niet meer alleen. Schakel daarom hulp in. Thuisverpleegkundigen helpen je graag met alle medische zorgen. Maar ook iemand die boodschappen doet, kan een grote hulp zijn.

Ons volledig zorgaanbod

 

“Aangezien Denise slecht te been is, hebben we advies gevraagd van een ergotherapeute bij Helan. Ze was geen fan van de staande kapstok in de hal. Die kapstok met uitstaande pootjes hebben we vervangen door enkele kapstokken aan de muur.”

Michel (81)

“Ik besef nu pas hoe belangrijk goede verlichting is. Ik stak nooit veel licht aan, maar dan zag ik de tapijtranden niet. Ondertussen heb ik overal automatische verlichting laten installeren.”

Rita (67)

Meer getuigenissen

Michel
Rita

Wat kan een ergotherapeut voor jou betekenen?

Onze ergotherapeuten geven je gratis en deskundig advies om zo zelfstandig mogelijk in je eigen huis te blijven wonen. Ze bekijken samen met jou welke uitdagingen je ondervindt en zoeken een gepaste oplossing. Inclusief informatie over de kostprijs, het opmaken van een offerte en in sommige gevallen zelfs de bestelling van de materialen.

Vraag vrijblijvend advies

Helan-voordelen

Via Helan Ziekenfonds geniet je heel wat voordelen op hulpmiddelen om langer zelfstandig thuis te wonen:

  • 30% korting op hulpmiddelen tegen nek- en rugklachten zoals relaxzetels
  • 5% korting op trapliften
  • 30% korting op incontinentiemateriaal
  • altijd 10% klantenkorting
  • voordeeltarief voor een personenalarmsysteem

Ontdek alle voordelen

Woningaanpassing

Comfortabel wonen met een optimale levenskwaliteit, dankzij gratis advies op maat van onze ergotherapeuten.

Mobiliteitshulpmiddelen

De zorgkas betaalt de factuur van medische mobiliteitshulpmiddelen op voorschrift bij een bandagist.

Personenalarm

Een extra veiligheid om zo lang mogelijk thuis te wonen, met de alarmcentrale op amper 1 druk op de knop van je verwijderd.

Thuiszorg nodig?

Verzorgende, administratieve en huishoudelijke hulp door professionele verzorgenden voor jou en je omgeving. Voor een korte of langdurige periode.

Thuisverpleging

Professionele hulp van verpleegkundigen voor medische verzorging bij je thuis, voor korte of lange tijd.

Helan Zorgwinkel

Of je nu op zoek bent naar artikelen waar je gezond en fit mee blijft of een rolstoel om te revalideren, op Helan Zorgwinkel vind je medisch- en gezondheidsmateriaal van hoogwaardige kwaliteit.

*de situatie moet uiteraard veilig blijven. In sommige gevallen is een serviceflat of een rusthuis de enige veilige optie.