Valpreventie
Valpartijen kan je maar beter vermijden. Vooral wanneer je een dagje ouder wordt, bespaart het je een hoop gedoe. Hoe kan je het risico op vallen verkleinen? En waarom is dat zo belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid? Helan staat je bij met raad en daad.
Wat is valpreventie?
Valpreventie verkleint het risico op vallen. Dat is belangrijk voor jong en oud. Niemand belandt graag ongewild op de grond, want een valpartij kan vervelende gevolgen hebben. Maar hoe meer jaren op de teller, hoe brozer je botten en hoe meer kans je hebt op een ernstige fractuur na een val.
Wist je dat een op de drie 65-plussers minstens één keer per jaar valt? En dat de angst om te vallen veel mensen doet stilvallen, terwijl het net zo belangrijk is om te blijven bewegen?
Samen zetten we de stap naar beter. Met de juiste richtlijnen, hulpmiddelen en maatregelen creëer je een veilige thuisomgeving en verhoog je de kwaliteit van je leven.
Valpreventietips
Hoe vallen bij ouderen voorkomen? Deze zes tips bieden een houvast:
1. Wees actief
Regelmatig bewegen is de beste remedie tegen valpartijen. Wandelen, tuinieren, spelen met de kleinkinderen: die kleine dagelijkse beweegmomenten maken een groot verschil. Intensief sporten is geen must om in vorm te blijven. Neem je tijd, vermijd bruuske bewegingen en maak waar nodig gebruik van extra steun. Elke stap is meegenomen. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een kinesitherapeut of een coach (via Bewegen Op Verwijzing) voor oefeningen.
2. Leef gezond
Neem voldoende vitamine D en calcium op. Die versterken je botten en spieren. Vitamine D haal je uit de zon en de gezonde buitenlucht. Calcium vind je bijvoorbeeld in vis en broccoli. En zoals altijd geldt: water houdt je fitter dan alcohol. Af en toe een glaasje wijn mag, maar meer moet dat niet zijn.
3. Let op met medicatie
Bepaalde medicijnen, vooral slaapmedicatie, kunnen je uit evenwicht brengen. Bespreek je medicatiegebruik grondig met je arts en signaleer tijdig eventuele bijwerkingen. Zelf experimenteren doe je beter niet, dus neem je medicatie correct in.
4. Neem maatregelen in huis
Maak je huis valvrij. Zorg overal voor een vlotte doorgang en vermijd tapijten. Berg je spullen netjes op en leg antislip op gladde vloeren en in de douche. Ook een douchestoel en handgrepen helpen. Opstapjes kunnen zeer onveilig zijn. Overeind komen is vaak een uitdaging, dus check of je toilet, zetels en stoelen voldoende hoog zijn. Meer tips voor een valvrij huis?
5. Verzorg je ogen
Laat je ogen regelmatig controleren, zodat je ziet wat je doet. Zorg voor goeie verlichting in huis. Draag je een bril? Zet 'm op en hou hem altijd binnen handbereik, ook 's nachts.
6. Let op je voeten
Loop niet op sokken en vermijd hakken. Je staat steviger in schoenen die je voeten goed omsluiten. Of in pantoffels met profielzolen. Misschien kan je de aankoop van zorgpantoffels overwegen. Heb je voetproblemen? Pak ze aan, samen met je arts, podoloog of pedicure.
Hulp en begeleiding bij valpreventie
Elk verhaal is anders. Daarom luisteren we eerst, om dan op zoek te gaan naar de gepaste oplossing. Wil je weten op welke tegemoetkomingen je recht hebt? Of wil je graag advies over onze zorgdiensten? De maatschappelijk werkers van Helan ondersteunen je bij het invullen van je hulpnoden en geven je advies op maat. Helemaal gratis.
Een greep uit ons zorgaanbod
Personenalarmsysteem
Een extra veiligheid om zo lang mogelijk thuis te wonen. Met keuze uit verschillende opties, zodat je systeem maximaal aansluit bij je actuele noden en je levensstijl.
Advies woningaanpassing
Onze ergotherapeuten geven je gratis en deskundig advies om zo zelfstandig mogelijk in je eigen huis te blijven wonen. Ze bekijken samen met jou de uitdagingen en zoeken mee naar een gepaste oplossing.
Mobiliteitshulpmiddelen
Heb je door een chronische ziekte, ouderdom of een beperking hulp nodig om je te verplaatsen? Dan kan je via de Vlaamse sociale bescherming een mobiliteitshulpmiddel kopen of huren. De zorgkas komt geheel of gedeeltelijk tussen in de kosten.
E-book over thuiszorg
Ontdek onze brede waaier aan diensten op maat van jouw dagelijks leven. Met verschillende vormen van thuiszorg die je welzijn, comfort en veiligheid verhogen. Zowel binnen als buiten.
Langer zelfstandig thuis wonen
Veilig en comfortabel thuis blijven wonen: het kan. Met de juiste steun. Ontdek onze tips en geniet zo lang mogelijk van je eigen, vertrouwde omgeving en van maximaal wooncomfort.