Incontinentie

Incontinentie heeft een impact op je levenskwaliteit. Ervaar jij moeilijkheden met het ophouden van je urine of stoelgang? Blijf er niet mee zitten. Dankzij Helan sta je straks weer vol vertrouwen midden in het leven.

Wat is incontinentie?

Incontinentie betekent dat je je plas of stoelgang niet kan ophouden. In tegenstelling tot wat velen denken, is het geen ouderdomskwaal. Het treft ook niet alleen vrouwen. In België krijgt een op de tien personen vroeg of laat te maken met een vorm van incontinentie. Het goede nieuws: in de meeste gevallen is incontinentie perfect te behandelen.

Er bestaan verschillende soorten incontinentie. Van een paar druppels tijdens het niezen tot psychosociale incontinentie en bedplassen. Vaak zitten verzwakte bekkenbodemspieren, leeftijd, overgewicht of een vergrote prostaat er voor iets tussen. Maar ongewild urineverlies kan ook een bijwerking zijn van bepaalde geneesmiddelen. Raadpleeg je arts om de oorzaak te achterhalen. Soms zit de oplossing in een simpele oefening. 

Hoe incontinentie voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor ongewild urineverlies. Met deze tips houd jij je oepsmomentjes onder controle:

1. Train je blaas

Span je bekkenbodemspieren aan. Begin met een tweetal seconden en bouw geleidelijk op tot tien. Oefen zo vaak je kan. In de rij aan de kassa. Op de fiets. Bij het lachen, hoesten of bukken. Niemand die het merkt. Zo blijf jij je blaas de baas. Hulp nodig? Een kinesist of fysiotherapeut zet je op weg.

2. Drink wél veel

Het klinkt misschien vreemd, maar bij klachten van incontinentie is het beter om veel water te drinken. Tot anderhalve liter per dag. Je urine is dan minder geconcentreerd en dat is beter voor je blaas en huid. Zo beperk je ook je kans op blaasinfecties. Drink verspreid over de dag, maar vermijd gulzige slokken voor het slapengaan en net voor uitstapjes.  

3. Wees zuinig met koffie, thee en alcohol

Koffie, thee en alcohol zijn vochtafdrijvende middelen. Ze zorgen ervoor dat je vaker moet plassen en ze kunnen de blaaswand irriteren. Hetzelfde geldt voor energiedrankjes, chocolade en andere voedingsmiddelen die cafeïne bevatten. Te vermijden dus. Alcohol verstoort bovendien de communicatie met je hersenen. Daardoor merk je niet altijd tijdig op wanneer je naar het toilet moet.

4. Vermijd tomaten

Tomaten bevatten zuren die de blaas irriteren. Hetzelfde geldt voor frisdranken en citrusvruchten. Schrap ze zo veel mogelijk als je graag op veilig speelt.

5. Beweeg voldoende

Een actief leven houdt je spieren in vorm. Daarnaast is bewegen goed voor je gemoed en versterkt het je zelfvertrouwen. Laat je niet tegenhouden door ongewild urineverlies: er bestaan tal van hulpmiddelen om je comfort tijdens het sporten te verhogen.

6. Beperk vezels in je dieet

Fruit, groenten en volkoren granen zitten boordevol vezels. Vezels zijn gezond, maar als je er veel van eet, wordt je ontlasting zachter. Heb je moeite om je grote boodschap op te houden? Zet dan niet te veel vezelrijke producten op het menu.

Welk incontinentiemateriaal heb ik nodig?

Op zoek naar extra comfort bij incontinentie? Deze hulpmiddelen geven je op elk moment een veilig gevoel:

  • Hygiënische verbanden

Hygiënische verbanden en luiers bestaan er in verschillende vormen en maten. Voor mannen en voor vrouwen, voor jong en al wat ouder. In de Helan Zorgwinkel zweren we bij de producten van EgosanTENA, Hartmann en Abena. Die garanderen je discrete bescherming en een droog gevoel. Altijd en overal.

  • Speciaal voor mannen

Een penishuls is een soort condoom dat urine opvangt. Via een slangetje, verbonden met een reservoir, worden de druppels discreet weggeleid. Meer weten? Raadpleeg je arts voor alle details.

  • Toilethulp

In het kleinste kamertje maken handgrepen of een toiletverhoger het je makkelijker om te gaan zitten en weer op te staan. Ook een toiletstoel kan een handige oplossing zijn.

  • Extra materialen

Bedleggers, wascrème, bodylotion: wat je ook nodig hebt, Helan wijst je de weg naar extra comfort. Neem contact op, wij helpen je graag verder.

Check de Incowijzer van Helan Zorgwinkel.

Vergoeding voor incontinentiemateriaal

Binnen de wettelijke ziekteverzekering bestaan er twee incontinentieforfaits:

  • Een forfait voor de behandeling van incontinentie bij afhankelijke personen.
  • Een tegemoetkoming voor een onbehandelbare vorm van urinaire incontinentie.

Bij Helan Zorgwinkel geniet je als Helan-klant bovendien 30% directe korting op je aankoop van incontinentiemateriaal. Want ook jij hebt recht op een gerust gemoed.

Naar Helan Zorgwinkel

Dienst Maatschappelijk Werk

Informatie, ondersteuning en advies over zorgoplossingen en financiële steun. Reken op de experts van de Dienst maatschappelijk werk van Helan.

Helpper

Vergoed je familie en mantelzorger(s) met je PVB/PAB

Thuisoppas zorgbehoevende

Gezelschap in je vertrouwde omgeving door een vrijwilliger. Ook ter ondersteuning van mantelzorgers.

Zorg en ondersteuning

Kraamzorg, thuiszorg, thuisverpleging, zorgmateriaal, financiële steun of persoonlijk advies. Reken op het zorgaanbod van Helan en vind de ondersteuning die je zoekt.

Thuiszorg nodig?

Verzorgende, administratieve en huishoudelijke hulp door professionele verzorgenden voor jou en je omgeving. Voor een korte of langdurige periode.

Vraag je huishoudhulp aan

Druk thuis? De goed opgeleide huishoudhulpen van Helan nemen je graag wat werk uit handen.

Helan Zorgwinkel

Of je nu op zoek bent naar artikelen waar je gezond en fit mee blijft of een rolstoel om te revalideren, op Helan Zorgwinkel vind je medisch- en gezondheidsmateriaal van hoogwaardige kwaliteit.