Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar. Niet toevallig op 10 oktober, of de Dag van de geestelijke gezondheid. Want ook al beweegt er op dat vlak al heel wat, toch is meer begrip voor psychische problemen en een bredere toegang tot geestelijke gezondheidzorg nog altijd broodnodig.

Meer begrip voor psychische problemen

Psychische problemen zijn reëel en alomtegenwoordig. Dat blijkt onder andere uit een bevraging uit 2018 van het Belgisch Instituut voor Gezondheid Sciensano1. Daarin geeft 1 op 3 Belgen aan zich psychisch niet goed te voelen. 20 procent van de deelnemers benoemt die gevoelens als 'depressief'.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 1 op de 10 Belgen effectief aan een psychische stoornis lijdt, zoals een angststoornis of een depressie. "Jammer genoeg zijn die problemen niet zichtbaar met het blote oog” aldus Rik Selleslaghs, CEO van Helan. “Maar ze zijn er wel. En ze zouden even bespreekbaar moeten zijn als fysieke problemen. Vandaar ons initiatief om mentale pijn zichtbaar te maken. Via artificiële intelligentie, of AI"

Artificiële intelligentie

Concreet vroeg Helan 3 mensen om hun mentale pijn onder woorden te brengen bij een psychologe. Zinnen uit dat gesprek werden aan een computer voorgelegd en via een AI-image generator in een beeld omgezet. De resultaten waren stuk voor stuk beklijvend. Voor het eerst konden de 3 deelnemers hun dierbaren tonen wat ze elke dag voelen.

Helan maakte er een beklijvende videoreportage van, samen met het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) en onafhankelijk psycholoog dr. Ellen Sleuwaegen. Zij vindt het heel relevant om innovatieve technieken als AI te gebruiken in deze context: "Je pijn kunnen tonen aan je omgeving geeft hen meer inzicht in jouw situatie. Het kan het wederzijdse begrip alleen maar groter maken. Dit is geen therapie, maar vooral een middel om de pijn tastbaar en bespreekbaar te maken."

Een bredere toegang tot geestelijke gezondheidzorg

Door geestelijke gezondheidsproblemen zichtbaar te maken, pleit Helan ervoor, samen met de Onafhankelijke Ziekenfondsen, om de geestelijke gezondheidssector op hetzelfde niveau te zetten als de fysieke. En dat zowel qua perceptie als op beleidsvlak.

Rik Selleslaghs, CEO van Helan: “Er is nog altijd meer begrip nodig voor mentale gezondheidsproblemen, en een bredere toegang tot mentale gezondheidszorg. Het is noodzakelijk om te blijven investeren in de geestelijke gezondheid.”

Helan zet zelf alvast sterk in op mentale gezondheid. Zo introduceerde het ziekenfonds in 2018 de Helan Luisterlijn: klanten kunnen 5 maal per jaar zonder wachttijd, gratis en laagdrempelig bellen met een gediplomeerde psycholoog.

Daarnaast breidde Helan in 2021 ook haar voordelenpakket uit naar een tegemoetkoming van 10 euro voor 12 sessies bij de psycholoog per jaar, voor kinderen en volwassenen.

Het ziekenfonds lanceerde dit jaar naar goede gewoonte ook een preventiecampagne rond geestelijke gezondheid, ‘Musturberen’, gericht op wie gebukt gaat onder te veel mentale druk.x

Bekijk de video 'Zie mijn pijn'

Deel dit artikel

Verder lezen

meisje aan het denken
Blog

Waar naartoe voor psychologische hulp?

Gaat het wat minder met je en heb je het gevoel dat je hulp nodig hebt? Of maak je je zorgen om iemand in je omgeving? Bij de Helan Luisterlijn kan je terecht voor psychologische hulp en vragen over je welzijn.

vrouw aan het rouwen
Testimony

Mentale gezondheid bij jongeren. Het verhaal van Sara

Als jongere krijg je heel wat veranderingen op je bord. Je baant jezelf een weg door honderden nieuwe situaties. Gaat het momenteel allemaal wat moeilijker? Weet dat je niet alleen bent. En dat er altijd hulp voor je is, als je dat wil.

zoon en moeder aan het spelen
Blog

Mentale gezondheid bij ouders. Het verhaal van Sophie

Ouders hebben vaak heel wat op het bord. De kinderen gaan naar school, een sport- of hobbyclub en hebben een voorspelbare gestructureerde omgeving nodig. Dat allemaal gecombineerd krijgen, vraagt veel.

jongen op straat aan het wachten
Blog

Mentale gezondheid bij jongeren. Het verhaal van Robin.

Prille tieners gaan door heel wat veranderingen. Gierende hormonen, volop in de emotionele ontwikkeling en een onstuitbare honger naar sociaal contact. Maar wat als net dat moeilijk verloopt?