Zo herken je de symptomen van een depressie
Steeds meer mensen worden getroffen door een depressie. Volgens cijfers van Geestelijk Gezond Vlaanderen krijgt maar liefst 20 procent van de Belgische vrouwen en 10 procent van de mannen in hun leven te maken met een depressie. En ook bij jonge mensen, zoals bij studenten, komt depressie steeds vaker voor.
Een depressie is meestal te behandelen, zeker als de symptomen op tijd gesignaleerd worden. Lees hier wat een depressie is; hoe je de symptomen van een depressie herkent en wat de beste behandeling is van een depressie.
Wat is een depressie?
Een depressie is stemmingsstoornis. Als je last hebt van een depressie voel je je niet gewoon een paar dagen bedroefd, het is een ziekte die het dagelijks functioneren behoorlijk verstoord. Een depressie kan verschillende vormen aannemen, zo bestaat er een unipolaire en bipolaire stoornis. In het eerste geval voelt iemand zich enkel depressief, in het tweede geval worden de depressieve periodes afgewisseld met periodes van manische euforie.
Andere vormen van depressie zijn: depressie met psychotische kenmerken, depressie met atypische kenmerken, een seizoensgebonden depressie, post-partumdepressie (na de bevalling) en dysthyme stoornis.
Herken de symptomen van een depressie op tijd
Omdat er verschillende soorten depressies zijn, verschillen de symptomen van een depressie ook van persoon tot persoon. Volgens de DSM-IV (een overzicht van de symptomen van alle erkende psychiatrisch aandoeningen) spreek je van een depressie zodra iemand vijf of meer van de onderstaande symptomen vertoont, gedurende een periode van minstens 2 weken.
Depressie symptomen:
- Je voelt je verdrietig, neerslachtig, bedrukt.
- Je hebt minder interesse en/of plezier in dingen.
- Je hebt geen eetlust of je eet juist meer, waardoor je last hebt van gewichtsverandering.
- Je voelt je prikkelbaar.
- Je bent moe, traag en hebt nergens energie voor.
- Je raakt moeilijk in slaap of je slaapt juist veel meer.
- Je hebt concentratieproblemen, het is moeilijk om helder na te denken en beslissingen te nemen.
- Een laag gevoel van eigenwaarde en veel schuldgevoelens.
- Een onrustig gevoel, moeite met stilzitten.
- Je denkt veel aan de dood en aan zelfdoding.
Bovenstaande symptomen kunnen ook voorkomen bij mensen die in rouw zijn. Het is dus belangrijk een depressie niet met een rouwperiode te verwarren. Houden de symptomen lang aan? Dan kan het zijn dat gevoelens van rouw zich ontwikkeld hebben tot een depressie en is het verstandig om hulp te zoeken.
Behandeling van een depressie
Herken je de symptomen van een depressie bij jezelf of bij iemand anders uit je omgeving? Dan zoek je best professionele hulp. Psychotherapie, medicatie of een combinatie van beiden zijn over het algemeen een goede behandeling van een depressie. Als lid van Helan krijg je bovendien een deel van de kosten van een psycholoog of psychotherapeut terugbetaald.
Vergoeding psycholoog of psychiater
Als lid van Helan krijgen volwassenen met een chronische ziekte een vergoeding voor maximaal 12 sessies per jaar. Het gaat hierbij om chronische ziektes die voorkomen op de lijst van chronische ziektes van de Europese Commissie. Denk aan depressie, anorexia, schizofrenie of hypertensie. De volledige lijst met chronische ziektes vind je hier.
Jongeren die recht hebben op kinderbijslag krijgen een terugbetaling voor maximum 6 sessies per jaar. Lees hier alles over de voorwaarden van de vergoeding voor een psycholoog of psyhotherapeut.
Alles wat je moet weten over kinderdepressies
Gaat je kind door een moeilijke periode of heeft het last van een depressie? In ons e-book geven we wat meer informatie over kinderdepressies en hoe je ze kan herkennen.
Deel dit artikel
Verder lezen
Wat als je kind denkt aan zelfmoord
Een kind dat aan zelfmoord denkt zet het leven op losse schroeven. Het leven van het kind zelf, maar ook dat van de ouders en het hele gezin. Hoe ga je daar als ouder mee om?
Wat is het verschil tussen een psycholoog en een psychiater?
Weet je niet zeker bij wie jij het beste terecht kunt voor hulp? Lees hieronder wat juist het verschil is tussen een psycholoog en een psychiater.
De Helan Luisterlijn geeft ook gehoor aan relationele problemen
Veel koppels hebben het vandaag razend druk. Als alle zaken geregeld en gepland zijn, dan pas komt de eigen partnerrelatie aan bod.
Omgaan met angst om je gezondheid
Misschien heb je wel angst of stress, omdat je niet ziek wil worden. Je gaat hierdoor anders leven. De psychologen van de Luisterlijn van Helan geven advies.