musturberen

Musturbeer jij ook te veel?

Nee, het is niet wat je denkt. En ja, je doet het waarschijnlijk regelmatig. Musturbeer jij ook te veel? Doe hier de test en kijk je musturbatiegedrag in de ogen.

 

Doe de test


Is dat niet een beetje privé?

We stuurden Helan-reporter Cath Luyten de straat op om mensen naar hun musturbatiegedrag te vragen. Ontdek hier wat ze te vertellen hadden.

Musturbeer jij ook te veel? Doe hier de test!

 



Het Grote Musturbatie Onderzoek

Jezelf te veel druk op leggen. Vinden dat je bepaalde dingen moet doen. Dat is musturberen. Helan deed onderzoek naar het musturbatiegedrag in Vlaanderen. En zag dat we collectief gebukt gaan onder al dat moeten.

Uit het Grote Musturbatie Onderzoek van Helan Ziekenfonds* blijkt dat de Vlaming 2 keer per week musturbeert. Vooral over z'n gezondheid (35%), over wat de buitenwereld van hem of haar denkt (31%), en over z'n woning (26%). Musturbeerders ervaren hun gedrag niet noodzakelijk als negatief. Sommigen associëren 'doen wat moet' met een gevoel van opluchting, trots en efficiëntie. Maar er is ook een keerzijde.

4 op 5 geven aan dat ze negatieve emoties voelen als ze musturberen, zoals stress (50%), vermoeidheid (45%), onzekerheid (33%) en uitputting (24%). 2 op de 5 hebben ook vaak last van angst, schuldgevoelens en onrust als ze de dingen die 'moeten' niet zouden doen. Vooral wie vaak musturbeert, heeft last van die extremere negatieve gevoelens.

Musturberen kan daarom een voedingsbodem zijn voor burn-out. Psycholoog Julie Denis: "Veel mensen lopen zichzelf vandaag voorbij. Om dan compleet uitgeput niets meer te kunnen doen. En dat is jammer. Je mag niet vergeten af en toe adem te halen en te doen waar je zin in hebt."

Vrouwen musturberen meer dan mannen. 50 procent van de ondervraagde vrouwen geeft aan last te hebben van musturberen, tegenover 31 procent van de mannen. En hoe jonger, hoe gevoeliger voor musturberen. Bijna de helft van de ondervraagden onder de 34 jaar, geeft aan er last van te hebben als ze dingen die moeten niet doen, tegenover 41 procent van de 35- tot 54-jarigen, en 35 procent van de 55-plussers.

Musturbeer jij ook te veel? Doe nu de test!

*Het Grote Musturbatie Onderzoek van Helan Ziekenfonds ism iVox bij 1.000 Vlamingen (maart 2022).

Waarom minder musturberen?

Helan heeft een bredere kijk op welzijn. Vandaar ons Grote Musturbatie Onderzoek en de online test. Want stilstaan bij de druk die je jezelf oplegt, is stilstaan bij je eigen welzijn. Minder musturberen, en meer loslaten, kan een groot verschil maken voor je gezondheid.

Musturbeer jij te veel? Doe de test en we bezorgen je tips op maat van jouw profiel.

Musturberen: wat je moet weten

Waar komt de term vandaan?

Jezelf veel druk opleggen en vinden dat alles op elk moment perfect moet zijn. Dat is musturberen. Waar komt de term vandaan?

Icon

Wie musturbeert er?

Iedereen musturbeert. We willen allemaal graag het beste. Maar sommigen zijn meer vatbaar dan anderen.

Icon

Waarom musturberen we?

'Moeten' heeft een nuttige functie: het zorgt voor regels, normen en waarden. Ontdek waarom het soms te dwingend kan worden.

Icon

Wat doet musturberen met je?

Denken dat alles moet, kan ervoor zorgen dat je beslissingen neemt op een verkeerde manier. Hoe komt dat?

Icon

Is musturberen schadelijk voor je gezondheid?

Musturberen is niet schadelijk op zich. Maar als je denken al te dwingend wordt, kan je er last van ondervinden.

Icon

“Ik moet constant nog iets doen. En als ik niks doe, heb ik stress dat ik niks aan het doen ben.

Anoniem - musturbeert vaak

"Moét je dit doen? Of wíl je dit doen? Vraag je dat vaak genoeg bewust af."

Julie Denis, psycholoog

Helan helpt als je minder wilt musturberen

Helan heeft een bredere kijk op welzijn. Kies zelf op welke manier jij graag aan je gezondheid werkt. Niks moet, maar af en toe eens aan jezelf en je eigen welzijn denken mag altijd!

Ken je deze Helan voordelen?

  • Via het online platform BloomUp vind je snel en makkelijk een erkende klinische psycholoog.
  • Reken op terugbetaling van je therapie bij een psycholoog.
  • Krijg korting op mindfulness sessies bij Mindful Me.
  • Volg onze webinar over musturberen en leer loslaten.

Helan ondersteunt je mentale gezondheid ook op andere manieren, bv. met de Beweegbonus, en terugbetalingen voor slaaptherapie, wellness, gezonde voeding en leefstijlcoaching.

En loslaten gaat makkelijker als je ondersteuning hebt op alle fronten. Daarom bieden wij ook huishoudhulp, kinderopvang, thuiszorg, vakantiekampen en een zorgwinkel met producten voor wie gezond en fit wil blijven.

Bekijk alle Helan voordelen

Musturbeer jij ook te veel?

Musturbeer jij ook te veel?

Leg jij jezelf voortdurend druk op ? Heb je altijd het gevoel dat vanalles moet? En wat kan je doen als je er vanaf wilt?

Doe de musturbatietest en leer loslaten.

Ik ga ervoor