Wat te doen bij een ziekenhuisopname?
Een ziekenhuisopname: de kans is groot dat je er ooit wel eens mee te maken krijgt. Of het nu gaat om een onverwachte of lang geplande opname: er zijn enkele belangrijke zaken die nuttig zijn om te weten.
Waaraan moet je denken als je naar het ziekenhuis moet? Zowel voor een dagopname als voor een langer verblijf in het ziekenhuis moeten een aantal formaliteiten in orde worden gebracht. Dit geldt ook wanneer je onverwacht in het ziekenhuis belandt. Met onderstaande checklist zie jij voortaan niets meer over het hoofd. Download ook ons handig e-book over hospitalisatieverzekeringen en ontdek welke verzekering best bij jou past.
Wat te doen voor je ziekenhuisopname?
-
Je opname voorbereiden
Het is aan te raden om comfortabele kledij mee te nemen en waardevolle spullen thuis te laten. Of je nu lang of kort in het ziekenhuis verblijft, vergeet je identiteitskaart niet! Hierop staan zowel je persoonlijke gegevens als je verzekeringsstatuut van je ziekenfonds. Ook de gegevens van je hospitalisatieverzekering heb je best binnen handbereik.
-
Bekijk wat je opname zal kosten
Een ziekenhuisopname gaat gepaard met de nodige kosten. Wil je vooraf inschatten hoeveel je ziekenhuisopname zal kosten? Onze rekentool toont de kosten van je ziekenhuisopname.
-
Geef je arbeidsongeschiktheid aan
Ben je tijdens en/of na je ziekenhuisopname voor een tijdje arbeidsongeschikt? Geef deze informatie dan tijdig door aan je werkgever en je ziekenfonds. Zo kun je recht hebben op een vervangingsinkomen.
Wat te doen tijdens je ziekenhuisopname?
-
Vul de opnameverklaring in
Een opnameverklaring is een document dat je bij het begin van je opname in het ziekenhuis moet ondertekenen. Hierin staan de financiële voorwaarden van je verblijf vermeld. Denk maar aan kamerkeuze, kamersupplementen, ereloonsupplementen enzovoort. Het is belangrijk dat je dit document nauwkeurig invult.
-
Dagopname
Bij een dagopname bezet je een ziekenhuisbed, maar verlaat je het ziekenhuis dezelfde dag. De meeste hospitalisatieverzekeringen betalen je kosten terug als het ziekenhuis een dagverblijf factureert.
Wat te doen na je ziekenhuisopname?
Heb je een medische ingreep laten doen waardoor je tijdelijk extra zorg nodig hebt? Ook dan is het belangrijk om vooraf de nodige maatregelen te treffen. Afhankelijk van de aard van je ingreep, zal je een bepaalde zorg nodig hebben.
Thuiszorg of tijdelijke opname in een kortverblijf?
Heb je na je ziekenhuisopname nog medische verzorging of een extra paar helpende handen nodig? Weet dan dat je kan rekenen op Helan Thuiszorg. Daarnaast brengen we ook warme maaltijden aan huis, of sturen we iemand die je helpt met de dagdagelijkse huishoudelijke taken.
Nood aan thuiszorgmateriaal?
Heb je thuiszorgmateriaal nodig om thuis comfortabel te kunnen herstellen? Je kan het nodige materiaal lenen of kopen via de Helan Zorgwinkel. Ook wanneer je ziekenhuisopname gevolgen heeft op je mobiliteit kan je bij Helan terecht voor al het nodige advies.
Verzekerd bij Hospitalia?
Wanneer je een hospitalisatieverzekering hebt van Helan, dan hoef jij je niet langer zorgen te maken over je ziekenhuisfactuur. Wij bezorgen je per post of via ons online kantoor een tegemoetkomingsaanvraag. Bezorg ons dat formulier samen met de originele factuur terug en wij doen de rest. Nog makkelijker? Laad je ziekenhuisfactuur eenvoudig op via Mijn Helan.
Extra hulp voor, tijdens of na je ziekenhuisopname?
Van medisch vervoer tot oppas voor je kind of huisdier. Met Hospitalia Assist kan je gerust zijn.
Deel dit artikel
Verder lezen
Ik ben arbeidsongeschikt, wat nu?
Wanneer je door ziekte, een ongeval niet kan werken, word je arbeidsongeschikt verklaard. Bij arbeidsongeschiktheid komt heel wat kijken. Wij zochten het even voor je uit en lichten de meest gebruikte termen toe.
Een gastric bypass: kan je rekenen op een terugbetaling?
Lees hier wat een gastric bypass operatie precies inhoudt en of je een terugbetaling krijgt.
De kosten van een verblijf in het ziekenhuis
Soms is het onvermijdelijk: je moet (on)verwacht worden opgenomen in het ziekenhuis. Maar wat zijn nu precies de kosten van een verblijf in het ziekenhuis? En nog belangrijker, hoe diep moet je in je eigen buidel tasten?
Arbeidsongeschikt, maar toch zin om deeltijds te werken? Het kan!
Ben je arbeidsongeschikt, maar voel je je goed genoeg om deeltijds te werken? Stap dan naar je adviserend arts. Je houdt wel best rekening met een aantal zaken.