Een gastric bypass: kan je rekenen op een terugbetaling?
Steeds meer mensen kampen met overgewicht. Bij een BMI (Body Mass Index) van 40 of hoger spreken we van morbide obesitas. In dat geval is het mogelijk om een gastric bypass operatie te ondergaan. Lees hier wat deze ingreep precies inhoudt en of je een terugbetaling krijgt voor een gastric bypass.
Wat is een gastric bypass operatie?
Bij een gastric bypass leidt men de twaalfvingerige darm en een deel van de dunne darm om. Hierdoor wordt de maag verkleind tot 5% van haar oorspronkelijke grootte. Een gastric bypass zorgt er op die manier voor dat je minder kunt eten.
In combinatie met een strikt dieet kan de gastric bypass ervoor zorgen dat je afvalt. Mensen die een gastric bypass operatie hebben ondergaan verliezen gemiddeld ongeveer 30% van hun gewicht.
Een gastric bypass: de voorwaarden
Voordat je een gastric bypass operatie mag ondergaan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden voor een gastric bypass zijn wettelijk vastgelegd:
- Je bent 18 jaar of ouder
- Je BMI is hoger dan 40 (lees hier hoe je jouw BMI berekent)
- Je hebt minsten 1 jaar geprobeerd om op niet-chirurgische wijze te vermageren, zonder blijvend succes. Deze poging moet gedocumenteerd zijn.
- Je hebt goedkeuring gekregen van een arts-specialist in de chirurgie, een arts-specialist in de inwendige geneeskunde en een arts-specialist in de psychiatrie of een klinisch bioloog.
Heb je een BMI van 35 of hoger en is aangetoond dat je lijdt aan suikerziekte, diabetes of slaapapneu? Of heb je een hoge bloeddruk ondanks een behandeling met drie soorten medicaties? Ook dan kom je in aanmerking voor een gastric bypass operatie.
Wat als je niet aan deze voorwaarden voldoet?
Voldoe je niet aan de wettelijke voorwaarden voor een gastric bypass, maar vormt je overgewicht een bedreiging voor je gezondheid? Dan is het mogelijk om een gastric bypass operatie te ondergaan, mits de arts daarmee instemt.
Gastric bypass terugbetaling
Voor een gastric bypass (of een andere bariatrische ingreep) ontvang je een terugbetaling wanneer je voldoet aan de wettelijke voorwaarden. Voldoe je niet aan de wettelijke voorwaarden voor een gastric bypass operatie? Dan betaal je de kosten voor de ingreep volledig zelf.
Overweeg je een gastric bypass operatie? Contacteer dan altijd eerst je ziekenfonds. Zo weet je zeker dat je naderhand niet voor onverwachte financiële verrassingen komt te staan.
Meer weten over onze hospitalisatieverzekeringen?
Wil je meer weten over de hospitalisatieverzekeringen van Helan? Download dan hieronder ons e-book.
Verwacht jij een ziekenhuisfactuur waarvan je niet in zwijm valt?
Ontdek onze hospitalisatieverzekeringen
Deel dit artikel
Verder lezen
Ik ben arbeidsongeschikt, wat nu?
Wanneer je door ziekte, een ongeval niet kan werken, word je arbeidsongeschikt verklaard. Bij arbeidsongeschiktheid komt heel wat kijken. Wij zochten het even voor je uit en lichten de meest gebruikte termen toe.
De kosten van een verblijf in het ziekenhuis
Soms is het onvermijdelijk: je moet (on)verwacht worden opgenomen in het ziekenhuis. Maar wat zijn nu precies de kosten van een verblijf in het ziekenhuis? En nog belangrijker, hoe diep moet je in je eigen buidel tasten?
Arbeidsongeschikt, maar toch zin om deeltijds te werken? Het kan!
Ben je arbeidsongeschikt, maar voel je je goed genoeg om deeltijds te werken? Stap dan naar je adviserend arts. Je houdt wel best rekening met een aantal zaken.
Terugbetaling medische kosten buitenland: hoe lang duurt het?
Ziek of een ongeval op vakantie? Vaak wacht je dan wat langer op je terugbetaling dan wanneer het om kosten in eigen land gaat. Lees hier meer over..