Veilig de deur uit met handige hulpmiddelen

Langer thuis wonen draait om meer dan op een veilige manier in je eigen huis verblijven. Je wil ook zelfstandig naar de bakker, de winkel, de apotheek of de bank gaan. Of misschien maak je graag eens een wandeling of uitstapje met familie. 

langer thuis wonen

Hou het veilig met deze valpreventie tips

De omgeving rond je huis vormt meer risico op een valpartij dan je denkt. Met een paar kleine aanpassingen, maak je alles een heel stuk veiliger. Karen, ergotherapeut bij Helan, deelt enkele praktische tips:

  • Zorg ervoor dat het pad naar de voordeur zo effen mogelijk is. Vervang losse, schuine of kapotte tegels.
  • Hou het pad naar je voordeur proper: geen bladeren, mos of takken die je doorgang belemmeren. Haal ook bloempotten en andere decoratie weg. 
  • Staat jouw brievenbus op een vlot bereikbare plek? Dat helpt. Zorg er ook voor dat je de brievenbus makkelijk kan openen.
  • Heeft de toegang naar je voordeur trappen? Zorg dan voor een stevige leuning.
  • Zorg voor automatische verlichting aan je voordeur. Heb je een padje naar de voordeur? Zorg dan dat het pad ook voldoende verlicht is.

Meer tips



Beter mobiel

Ben je iets minder goed te been? Dan komen wandelstokken, rollators of zelfs elektrische scooters goed van pas. Ze bieden je de juiste steun en zorgen ervoor dat je je makkelijk kan verplaatsen in en rondom je huis. Maar hoe kies je het juiste hulpmiddel voor jouw situatie?

Onze mobiliteitsexperten geven advies

Is jouw thuis een plek om oud te worden? 

Ontdek of jouw woonplaats klaar is voor de volgende fase in je leven met de Woonwijzer. We brengen je woon- en leefomgeving helemaal in kaart en geven helder advies op basis van jouw woning, fysieke gezondheid, sociale omgeving en financieel welzijn.  

Doe de test

Trek er veilig op uit

Een mindere mobiliteit hoeft je zeker niet binnen te houden. Als jij het zelf ziet zitten en je mobiliteit laat het toe, kan je nog gerust een stapje in de wereld zetten. Zorg er alleen voor dat je het altijd veilig doet. We geven enkele tips:

  • Zit je in een rolstoel? Of gebruik je graag een rolstoel op verplaatsing, ga dan altijd even na of de plek waar je heen wil rolstoelvriendelijk is. 
  • Draag een personenalarmsysteem. Daarmee druk je op de knop van je toestel en verwittigt het personenalarmsysteem (PAS) jouw familie, noodcontact of een alarmcentrale in je buurt wanneer je bijvoorbeeld gevallen bent.
  • Kies voor uitstappen die veilig zijn. Een museum of aangelegde tuin met harde ondergrond bijvoorbeeld. Is je evenwicht wat minder, dan ga je misschien best niet voor een wandeling over het strand.
  • Het klinkt misschien gek maar zet je trots opzij. Heb je nood aan een hulpmiddel? Gebruik het dan. Niemand die je anders zal bekijken en jij voelt je veiliger en zelfzekerder.
  • Draag stevige schoenen.
  • Vraag iemand mee om je te ondersteunen indien nodig.
  • Vermijd verplaatsingen in het (schemer)donker.
  • Vermijd drukke plekken.
  • Let op oneffenheden op de straat.

“Ongeveer 8 jaar geleden overtuigde ik een dame, toen 45 jaar, om voor een meeneembare scooter te kiezen i.p.v. een manuele rolstoel. Dit was niet evident voor zo'n jong iemand. Elke keer als ik haar hoor, zegt ze me nog altijd hoe gelukkig ze is met haar scootertje. Ze kan zichzelf verplaatsen en is niet afhankelijk van iemand om haar te duwen.”

Sandra, Bandagist bij Helan

Mobiliteitshulpmiddelen voor in en rond je huis

Door onze mobiliteitsexperten geselecteerd

Rollator Gemino 30

Meer info

Rolstoel V500

Meer info

Scooter Vivo+

Meer info

Mobiliteitshulpmiddelen

De zorgkas betaalt de factuur van medische mobiliteitshulpmiddelen op voorschrift bij een bandagist.

Woningaanpassing

Comfortabel wonen met een optimale levenskwaliteit, dankzij gratis advies op maat van onze ergotherapeuten.

Personenalarm

Een extra veiligheid om zo lang mogelijk thuis te wonen, met de alarmcentrale op amper 1 druk op de knop van je verwijderd.

Thuiszorg nodig?

Verzorgende, administratieve en huishoudelijke hulp door professionele verzorgenden voor jou en je omgeving. Voor een korte of langdurige periode.

Thuisverpleging

Professionele hulp van verpleegkundigen voor medische verzorging bij je thuis, voor korte of lange tijd.