Ga voor kleine en haalbare doelen, maak een groot verschil
12 januari is Quitters Day, de dag waarop ruim 80% van de nieuwjaarsresoluties sneuvelen. De grootste reden? 1 op de 3 Belgen stelt te hoge doelen. Dat blijkt uit ons onderzoek. Daarom lanceren we als ziekenfonds een campagne om de Vlaming dit jaar te helpen met hun voornemens. Met ‘Ga Klein’ roepen we op om kleine en realistische doelen te stellen.
Wist je dat maar liefst 80% van onze goede voornemens al na 12 dagen in het nieuwe jaar ten onder gaat? Daarom staat 12 januari ook wel bekend als ‘Quitters Day’. De grootste boosdoener? Torenhoge ambities. Een op de drie Belgen geeft toe dat ze zich wagen aan té hoog gegrepen voornemens. Om je nieuwjaarsresoluties dit jaar te behalen, benadrukken we het belang van kleine, realistische doelen in onze 'Ga Klein'-campagne. Met deze campagne willen we benadrukken dat het belangrijk is om je niet te overhaasten in ambitieuze voornemens en niet te veel veranderingen tegelijkertijd na te streven.
Kleine, realistische doelen
Ondanks het lage slaagpercentage van vorig jaar (14%), maakt driekwart van de Belgen de nieuwe voornemens voor 2024. Al denkt slechts 13% erin te zullen slagen. En bijna 1 op 4 keek er op 1 januari al tegenop om met hun voornemen aan de slag te gaan.
Wat zijn de meest voorkomende goede voornemens?
De Belgen willen graag aan de slag met hun gezondheid als je de meest voorkomende goede voornemens bekijkt. Al zijn er nog wat verschillen, afhankelijk van aan wie je het vraagt. Uit onderzoek blijkt dat één op de drie Vlamingen meer wil gaan bewegen, terwijl Walen aangeven een gezonder gewicht te willen bereiken. Daarnaast streven veel meer vrouwen (25%) naar meer tijd voor zichzelf, tegenover 15% van de mannen. Tot slot geven mannen (13%) bijna dubbel zo vaak aan te willen stoppen of minder alcohol te willen drinken vergeleken met vrouwen (7%).
"Bij Helan geloven we zeker in goede voornemens als het gaat over je gezondheid”, zegt Rik Selleslaghs, algemeen directeur bij Helan Onafhankelijk ziekenfonds. “We kunnen het alleen maar toejuichen dat mensen goede voornemens maken voor hun gezondheid, fysiek of mentaal. En dan is het jammer dat men er al van in het begin niet helemaal in gelooft of de plannen snel laten varen. Elke stap voor je gezondheid is een belangrijke stap, en kan op termijn een groot verschil maken."
Stap voor stap voor het beste resultaat
Lynn Pellens, expert gezondheidspromotie bij Helan Onafhankelijk ziekenfonds:
"We zien dat veel Belgen hun goede voornemens wel willen waarmaken, maar vaak vastlopen in obstakels. Om je doelen zo lang mogelijk vol te houden, is het belangrijk om drie valkuilen te vermijden.”
- Stort je allereerst niet te overmoedig in een ambitieus project. Begin bijvoorbeeld met wandelingen als je je lichaamsbeweging wilt verhogen, in plaats van direct te gaan hardlopen, en maak dagelijks kleine vorderingen.
- Vermijd vervolgens de valkuil van perfectionisme en gooi je voornemen niet meteen weg als er iets misgaat. Volg de 80/20-regel: maak 80% gezonde keuzes en laat 20% ruimte om te genieten zonder te veel zorgen.
- Pas tot slot op dat je niet te veel tegelijk wilt veranderen. Begin met één goed voornemen en laat de andere even voor wat ze zijn. Kies het voornemen dat de grootste winst oplevert of waar je het meest enthousiast over bent om mee te beginnen.
Over de campagne
Meer informatie, tips en tricks vind je op Helan.be/gaklein.
Bovendien kan je op woensdag 24 januari om 19u30 een gratis webinar bijwonen van Cedric Arijs, psycholoog bij Helan. Of je kan inschrijven voor een gratis coachingtraject via mail (ook niet Helan-klanten kunnen hiervoor inschrijven). Lees er alles over op Helan.be/gaklein en schrijf je in!
Deel dit artikel
Tags
LevensstijlVerder lezen
Een gezond gewicht. Meer dan je BMI.
Het BMI, of de Body Mass Index, was lange tijd hét criterium om na te gaan of je gezond bent of niet. Maar een gezond gewicht zit in zoveel meer factoren dan alleen je BMI.
Tournée Minérale: een maand zonder alcohol
In februari is het zover: Tournée Minérale kondigt zich weer aan. De campagne van De Druglijn blaast dit jaar zes kaarsjes uit! Doe jij (opnieuw) mee?
Beweegexpert Jef Vanhoof over zijn passie voor sport en beweging
Ontmoet onze beweegexpert, Jef. Al 15 jaar adviseert hij Helan-klanten hoe ze meer kunnen bewegen en zelf laat hij geen moment onbenut om die levenslessen om te zetten in daden.
5 x de vinger aan de pols
Smartwatches vandaag zijn best indrukwekkend. Ze meten je hartslag, je stappen en soms zelfs je zuurstofsaturatie. Maar word je nu echt gezonder van zo'n slim horloge?