Besparen en gezond blijven: dat doe je zo
Het is al een tijdje de dagelijkse realiteit: alles wordt duurder. Dat roept vragen op over hoe we kunnen besparen op bepaalde uitgaven. Maar waar je hoe dan ook niet op mag besparen is je gezondheid. Dat zorgt op termijn alleen maar voor nog meer kosten.
Bespaar op je uitgaven, maar niet op je gezondheid
Bij Helan Ziekenfonds zijn we dagelijks in de weer om de zorgen voor jouw gezondheid én die van je gezin betaalbaar te houden. We geven je 7 tips om de beste financiële keuzes te maken op het vlak van zorg en gezondheid. En dat zonder in te boeten aan kwaliteit of de hoeveelheid toegediende zorg.
1. Laat een globaal medisch dossier openen
In een globaal medisch dossier (GMD) houdt de huisarts alle medische gegevens over je bij. Met een GMD betaal je minder remgeld voor je bezoeken bij de huisarts.
Financieel voordelig
Dat je huisarts binnen het GMD je gezondheid optimaal kan opvolgen, biedt verschillende financiële voordelen. Zo vermijd je dubbele en overbodige onderzoeken en dus ook de kosten die daarmee gepaard gaan.
Bovendien kan je huisarts je gericht doorverwijzen voor gespecialiseerde medische hulp. Als je via de huisarts bij een specialist belandt, moet je minder betalen. Gewoon zorgen dat je een verwijsbrief hebt die je vervolgens aan Helan Ziekenfonds bezorgt.
2. Let erop dat je arts geconventioneerd is
Met Helan Ziekenfonds betalen we je medische kosten volledig terug, maar ‘volledig terugbetaald’ is niet gelijk aan ‘volledig gratis’. Je moet altijd een stukje remgeld betalen en bij een arts die niet geconventioneerd is, is de kans groot dat je ook nog een supplement moet betalen.
Met andere woorden: als je voor een geconventioneerde arts kiest, hoef je buiten het remgeld niets bij te betalen. Een verwittigde patiënt …
Verschil tussen een geconventioneerde en niet-geconventioneerde arts
Een geconventioneerde arts houdt zich aan de officiële tarieven, zonder supplementen. Een niet-geconventioneerde arts kan zelf de prijs bepalen en daardoor supplementen aanrekenen boven op het officiële tarief. Via deze handige tool kan je op voorhand nakijken of je arts al dan niet geconventioneerd is.
3. Vraag je apotheker naar het goedkoopste geneesmiddel
Vele geneesmiddelen hebben een goedkoper alternatief. Dat alternatief is doorgaans een zogenaamd ‘generisch geneesmiddel’. Dat is een geneesmiddel dat onder de stofnaam en niet onder de merknaam wordt verkocht.
Je kan je apotheker gewoon melden dat je het goedkoopste geneesmiddel wil. En via de Databank geneesmiddelen kan je zelf achterhalen welk geneesmiddel het goedkoopst is.
Wat is een generisch geneesmiddel?
Vooraleer een merkgeneesmiddel op de markt komt, heeft het al een hele weg afgelegd, vaak met verschillende testmomenten. Dat heeft uiteraard een prijs en daarom worden merkgeneesmiddelen gepatenteerd.
Zodra het patent verstreken is, hoeft de typische samenstelling van het geneesmiddel niet langer onder die specifieke merknaam verkocht te worden. Het kan nu ‘generisch’, dat wil zeggen onder de stofnaam, worden aangeboden.
Andere producenten kunnen de formule nu overnemen en moeten bovendien niet meer betalen voor het medisch-wetenschappelijk onderzoek. Daarom zijn de generische varianten goedkoper, terwijl ze gewoonweg dezelfde werking hebben. Geen reden om te twijfelen dus: vraag ernaar!
4. Een hospitalisatieverzekering beschermt je tegen hoge ziekenhuiskosten
Een ziekenhuisopname kost veel geld, net als bepaalde behandelingen voor en na je opname. Het is dus zeker geen goed idee om een hospitalisatieverzekering te beëindigen vanuit de overweging om te besparen.
Onze hospitalisatieverzekering Hospitalia is de beste dam tegen hoog oplopende kosten als je in het ziekenhuis belandt voor een operatie, bevalling of een behandeling bij ziekte.
Denk ook aan de nadelen bij een opzeg
Als je nu je hospitalisatieverzekering zou stopzetten en je wil later opnieuw aansluiten, dan word je geconfronteerd met heel wat nadelen:
Een hospitalisatieverzekering stopzetten zorgt voor onzekerheid en onnodige extra kosten, die niet opwegen tegen de uitstekende dekking zodra je er een hebt.
5. Kijk eens naar de aanvullende voordelen van jouw ziekenfonds
Wie lid is van Helan Ziekenfonds, krijgt meer dan enkel terugbetalingen voor medische kosten of een ziekte-uitkering. Wij bieden je als klant een hele reeks terugbetalingen en voordelen, juist om ervoor te zorgen dat je op een betaalbare manier gezond en in balans blijft.
Het hele gezin profiteert mee
Enkel de titularissen betalen een Ziekenfonds-bijdrage. Voor de kinderen ten laste hoef je geen bijdrage te betalen, maar die kunnen wel een beroep doen op alle voordelen. Van het lidgeld in de sportclub over terugbetalingen voor orthodontie tot 30% korting op een Heyo vakantiekamp.
6. Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming?
Wie een laag inkomen heeft, kan hogere terugbetalingen krijgen voor medische kosten en geneesmiddelen via de verhoogde tegemoetkoming. Daarnaast biedt het een aantal sociale voordelen. In sommige gevallen (leefloon, inkomensgarantie voor ouderen, …) heb je er automatisch recht op.
Als je denkt in aanmerking te komen voor de verhoogde tegemoetkoming, bijvoorbeeld door ouderdom of een beperking, kan je zelf een aanvraag doen. Maak zelf al een berekening via onze simulatietool.
Verschillende sociale voordelen
Met de verhoogde tegemoetkoming krijg je korting op het openbaar vervoer en behoort ook een sociaal tarief voor gas en elektriciteit tot de mogelijkheden. Als je een attest voor verhoogde tegemoetkoming nodig hebt, kan je dat eenvoudig downloaden via Mijn Helan, je online ziekenfonds.
7. Stop met roken!
Ben je een roker? Bedenk dan eens hoeveel geld je zou kunnen besparen als je zou stoppen met roken. Het is niet alleen beter voor je gezondheid, je voelt het meteen in je portemonnee.
Of sta eens stil bij deze gezondheidstips
Naast stoppen met roken kan je natuurlijk nog andere stappen zetten die zowel je gezondheid als je uitgavenpatroon ten goede komen:
Deel dit artikel
Verder lezen
Op zoek naar dat vakantiegevoel
We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen?
Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren
Het kinkhoest vaccin wordt voor elke volwassene aanbevolen. Zeker als je in contact komt met pasgeboren baby's. Bovendien is het vaccin in de meeste gevallen gratis.
Weet wat je zweet
In de zomer zweet je wat af. Gezond denkt de één, vies denkt de ander. Maar waar komt al dat zweet eigenlijk vandaag? We helderen het voor je op!
Naar school of het werk? Neem je gezonde lunch mee!
Genoeg van die saaie sandwich met kaas of salami? Tijd om jouw lunch te verrijken met gezonde(re) kost. Onderstaande tips & inspiratie helpen je alvast op weg.