Is jouw zorgverlener geconventioneerd?

Ziekenfondsen maken afspraken met zorgverleners over prijzen om ervoor te zorgen dat je als patiënt na een consultatie bij je arts, tandarts, gynaecoloog of andere zorgverlener niet voor een onaangename financiële verrassing komt te staan. Als een zorgverlener akkoord is gegaan met deze afspraken, dan is hij/zij geconventioneerd.

Een groot voordeel van een geconventioneerde zorgverlener is dat de prijzen op voorhand vastgelegd zijn en je altijd weet wat je betaalt.

Wil je weten of jouw arts, tandarts, gynaecoloog of andere zorgverlener geconventioneerd is? Dat kan je heel eenvoudig opzoeken in deze tool van het RIZIV

3 mogelijke situaties

Naast geconventioneerd en niet-geconventioneerd is er ook nog een derde optie mogelijk: gedeeltelijk geconventioneerd. Hieronder leggen we uit wat het verschil is tussen deze drie opties: 

  • Geconventioneerd: aanvaardt het tarievenakkoord met de ziekenfondsen en rekent de officiële tarieven aan die in deze overeenkomst zijn vastgelegd.
     
  • Gedeeltelijk geconventioneerd: aanvaardt het akkoord met de ziekenfondsen, maar rekent enkel op bepaalde tijdstippen en/of plaatsen het officiële tarief aan. Zo kan het voorkomen dat een zorgverlener geconventioneerd is voor zijn consultaties in een polikliniek en niet-geconventioneerd is voor de consultaties in zijn privé-kabinet.
     
  • Niet-geconventioneerd: aanvaardt het akkoord met de ziekenfondsen niet. De zorgverlener bepaalt zijn of haar ereloon zelf.

Zo weet je of je te maken hebt met een geconventioneerde zorgverlener

Elke zorgverlener kiest zelf of hij/zij wil toetreden tot het akkoord met de ziekenfondsen. Wat de zorgverlener ook beslist, hij is verplicht om zijn patiënten duidelijk te informeren over zijn conventiestatuut door middel van een affiche. Deze affiche hangt bij voorkeur aan de ingang van de praktijk zodat je direct weet waar je aan toe bent.

Een andere manier om te ontdekken of jouw zorgverlener geconventioneerd is, is door hem op te zoeken met deze tool. Je kan je zorgverlener opzoeken op basis van zijn/haar naam, gemeente of discipline. 

Extra kosten bij een geconventioneerde arts

Door naar een geconventioneerde arts te gaan, voorkom je dus dat je na je doktersbezoek voor een onaangename financiële verrassing komt te staan.

Er zijn echter een aantal situaties waarin een geconventioneerde arts toch extra kosten mag aanrekenen. Hij moet je hier wel altijd op voorhand over informeren.

Een arts kan bijvoorbeeld extra kosten of supplementen in rekening brengen als je hem vraagt om een niet-dringend huisbezoek te doen buiten zijn uren of normale ronde of als je op jouw verzoek wordt opgenomen op een eenpersoonskamer in een ziekenhuis. 

Terugbetalingen na een doktersbezoek: remgeld en ereloon

Het bedrag dat je aan je zorgverlener betaalt na een consultatie is het ereloon. Hoe hoog dit ereloon is, hangt ervan af of je zorgverlener geconventioneerd is of niet.

Je ziekenfonds komt je tegemoet in de prijs van dit ereloon: dit is de tegemoetkoming van de wettelijke ziekteverzekering.

Het verschil tussen het officiële honorarium dat jij betaalt en het bedrag dat het ziekenfonds terugbetaalt is het remgeld. Bij een niet-geconventioneerde zorgverlener betaal je over het algemeen meer remgeld dan bij een geconventioneerde collega.

Deel dit artikel

Verder lezen

dokter aan het schrijven

Wat is remgeld?

Je hebt ongetwijfeld al gehoord van remgeld, maar wat is remgeld? En wanneer heb je recht op remgeldvermindering? We vertellen het je graag.

Blog

Prikkelbare darmsyndroom

Bij het prikkelbare darmsyndroom kun je zowel last hebben van diarree als constipatie. De behandeling is gebaseerd op beweging, voeding en stressbeheersing.

Blog

Welke symptomen wijzen op een allergie?

Een jeukende neus, tranende ogen of een piepende ademhaling. Het zijn symptomen die kunnen wijzen op een allergie. Wat zijn de meest voorkomende allergieën? En welke symptomen horen bij welke allergie? Vind hier het antwoord.

Blog

Hooikoorts: symptomen en behandeling

Wanneer alle bomen en grassen in bloei schieten, start het seizoen van de hooikoorts. In deze bloeiperiode, tussen eind mei en augustus, is hooikoorts een van de meest voorkomende allergieën. Maar wat is hooikoorts en hoe herken je de symptomen van hooikoorts? Je ontdekt het hier.