Wat kan een vroedvrouw voor jou betekenen?

Je leven verandert drastisch, tijdens en na je zwangerschap. Alle hulp is dus meer dan welkom. Een vroedvrouw kan heel wat voor je betekenen tijdens en na de bevalling, maar ook al tijdens je zwangerschap.

Tijdens je zwangerschap 

Al vanaf je eerste maand zwangerschap kan je rekenen op de hulp van vroedvrouwen. Zowel voor de medische begeleiding, zoals de opvolging van de baby en jouw gezondheid, als voor al jouw prangende vragen.

Sommige vrouwen laten zich hiervoor begeleiden door hun gynaecoloog, maar dit kan evengoed in een vroedvrouwenpraktijk. Let wel, je laat best de drie aangewezen echografieën uitvoeren door een gynaecoloog.

Vroedvrouwen, zowel in het ziekenhuis als in een zelfstandige praktijk, wijzen je de weg in onderwerpen als pijnbestrijding en de wijze waarop je wil bevallen. Ze lichten je in over de mogelijkheden van thuisbevallen of bevallen in het ziekenhuis, en of het al dan niet in het water kan gebeuren. Telkens wordt gekeken naar wat medisch de meest verantwoorde manier is.

Je kan ook bij vroedvrouwen aankloppen voor ademhalingssessies. Deze sessie helpen je de bevalling rustiger door te komen.  

Ook voor informatie over borstvoeding kan je bij hen terecht. Heel wat ziekenhuizen organiseren hierover informatieavonden voor aanstaande moeders (en hun partners). 

Ooit al gehoord van zwangerschapsmassages? Sommige vroedvrouwen zijn hierin bedreven. Ze verzachten via massages de pijn in je rug en verlichten je zware benen. Wat opzoekwerk online of navragen bij je vriendinnen en kennissen brengt je zeker in contact met vroedvrouwen die dit aanbieden.

Ondersteuning tijdens de bevalling

Een vroedvrouw kan zowel een ziekenhuis- als thuisbevalling begeleiden. Bij een thuisbevalling zal de vroedvrouw jou bijstaan en je coachen doorheen de bevalling.

In het ziekenhuis wordt het grootste deel van de bevalling ook opgevolgd door vroedvrouwen, zij ondersteunen het werk van de gynaecoloog. Wanneer je tijdens de zwangerschap beroep deed op een zelfstandige vroedvrouw, dan kan zij jou ook - in samenspraak met het ziekenhuis - begeleiden tijdens de bevalling. 

Wil je in een ziekenhuis bevallen, maar liefst zo lang mogelijk thuis blijven? Ook hier kan een vroedvrouw bijstand bieden. Vanaf het moment dat de weeën beginnen, zorgt een vroedvrouw voor een professionele begeleiding. Zij oordeelt wanneer het tijd is om naar het ziekenhuis te vertrekken. 

Loes Vroedvrouw

Onze maatschappij is sterk gericht op het medische aspect van bevallen. De taak van de vroedvrouw is om alles zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen. Bevallen is de natuurlijkste zaak van de wereld en dat wordt soms over het hoofd gezien.

Schrijf je in op onze zwangerschapsnieuwsbrief

Mis niets over je zwangerschap, maand per maand

icon

nuttige en belangrijke informatie over je zwangerschap, maand per maand

icon

tips over wanneer je wat moet regelen

icon

hoe je de ideale kinderopvang vindt

icon

tips over een gezonde opvoeding


Schrijf je in

We respecteren je privacy

Zwangerschapsnieuwsbrieven

Na de geboorte

De geboorte van een baby is een overweldigende gebeurtenis. Als nieuwbakken mama voel je je misschien niet zelfzeker en daar hoef je je geen zorgen over te maken. Vroedvrouwen, zowel op de kraamafdeling als diegenen die aan huis komen, zijn - naast je partner - je steun en toeverlaat. 

Het wassen van je baby, vragen rond borst- en flessenvoeding, bekommernissen rond slaaprituelen of lichamelijke ongemakken: de vroedvrouwen en kraamverzorgenden weten raad.

Zeker nu het ziekenhuisverblijf van jonge moeders werd ingekort, is de begeleiding van een vroedvrouw aan huis geen overbodige luxe. Zij staan ook in voor de hielprik, een verplichte test om stofwisselingsziektes vroegtijdig op te sporen, op de vierde of vijfde dag na de geboorte. 

Loes Vroedvrouw

Bij sommige vrouwen loopt de borstvoeding niet altijd zoals gehoopt zodat ze het soms willen opgeven omdat ze er helemaal door zitten. Als vroedvrouw kun je ze met enkele tips over andere houdingen of hulpmiddeltjes helpen om toch door te zetten.

Waar heb je recht op?

Na de geboorte van je kindje kan je als kersverse mama een beroep doen op de professionele hulp van vroedvrouwenPre- en postnatale zorg, dus voor en na de bevalling, is gratis als je aangesloten bent bij een ziekenfonds én een geconventioneerde vroedvrouw contacteert. Helan regelt de betaling rechtstreeks met de vroedvrouw.

Loopt de borstvoeding niet vlot en wil je graag hierin begeleid worden? Helan voorziet in een volledige terugbetaling van borstvoedingsadvies door een geconventioneerde vroedvrouw. 

Doe je als nieuwe mama een beroep op een professioneel kraamverzorgende voor verzorging en huishoudelijke klussen zoals jouw kindje baden of licht huishoudelijk werk overnemen, dan is de financiële bijdrage afhankelijk van je inkomen en het aantal personen ten laste. Ben je klant van Helan, dan krijg je een terugbetaling voor kraamzorg

Hoe kies je een vroedvrouw?

Op de website van de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen krijg je een handige lijst van alle zelfstandige vroedvrouwen in jouw buurt. 

In de kraamkliniek van het ziekenhuis waar je bevalt of zal bevallen, zal men je ongetwijfeld ook een lijstje kunnen bezorgen met vroedvrouwen die jou kunnen begeleiden.

Loes Vroedvrouw

Mensen zijn je altijd heel dankbaar, want je staat hen bij op één van de belangrijkste momenten van hun leven.

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Helan: je krijgt een overzicht van wat je allemaal moet regelen, krijgt nuttige tips en ontdekt wat Helan voor jou doet.

Korting op je baby-uitzet

Als Helan-klant krijg je 50% korting op babyspullen bij Helan Zorgwinkel

Ontdek het voordeel
 

Deel dit artikel

Tags
Bevalling

Verder lezen

Blog

Hoe bereid je je voor op een bevalling?

De bevalling is een wondermooi moment. Maar misschien ben je ook wel ongerust en bang voor de pijn? Neem dan de tijd om je zowel fysiek, mentaal, als praktisch op de bevalling voor te bereiden.

Blog

Je lichaam na een bevalling

Na de bevalling ondergaat je lichaam heel wat veranderingen, zowel zichtbare veranderingen als innerlijke, onzichtbare veranderingen.

prenatale kinesitherapie
Blog

Prenatale oefeningen: een houvast tijdens de zwangerschap én de bevalling

Prenatale oefeningen zijn oefeningen die een kinesitherapeut je aanleert. Die begeleiden je tijdens de zwangerschap en bereiden je voor op de bevalling. Ontdek er alles over.

Blog

Thuis bevallen: iets voor jou?

Verwacht jij binnenkort een kindje? Dan kun je kiezen om in het ziekenhuis of thuis te bevallen. Wanneer je kiest voor een thuisbevalling is het wel belangrijk dat je je daarop goed voorbereidt. Wist je dat je ook op de hospitalisatieverzekering kunt rekenen?