Puber op de proef
Tijdens de puberteit willen jongeren meer en meer zelf beslissen wat ze doen tijdens hun vrije tijd, waaraan ze hun zakgeld spenderen en ook wat ze willen eten. Een chocoladereep is aantrekkelijker dan een potje yoghurt...
Geef het goede voorbeeld
- Ontbijten: je moet er wat vroeger voor opstaan, maar het loont de moeite. Een goed ontbijt vermindert de drang naar snoepen in de voormiddag.
- Drink water: jongeren kiezen vaak voor suikerrijke dranken zoals frisdranken en vruchtensappen. Zet thuis steeds water op tafel en geef water mee naar school. Maak afspraken: mag frisdrank enkel in het weekend of ook tijdens de week?
- Calcium: een glas melk bij de maaltijd lijkt niet zo hip. Toch zijn melk en zuivelproducten onze belangrijkste bronnen van calcium. En dat goedje is essentieel voor ons skelet en gebit. Kies voor melk of yoghurt bij het ontbijt of als gezond tussendoortje. Ook groene groenten zijn rijk aan calcium.
- Variatie: als het aan een puber ligt, eet hij elke dag frieten, pizza of hamburgers. Samen een weekmenu opstellen kan helpen om voor voldoende variatie te zorgen en op die manier evenwichtig te eten. Bekijk zeker ook het schoolmenu en stem het thuisaanbod hierop af.
- Niet overdreven veel eten: jongeren hebben vaak grote honger. Dat is niks om je zorgen over te maken. Als ze die honger op de juiste manier stillen, is er niks aan de hand. Doen ze dit door de hele dag te snacken dan loopt het mis. Kies voor 3 hoofdmaaltijden en 2 tot 3 tussendoortjes.
- Gemakzucht: zorg ervoor dat de gezondste keuze de gemakkelijkste keuze is. Vul de frigo met fruit, rauwkost en vers gemaakte soep. Zet ook een fruitmand op zichtbare plaatsen. Als er nooit vers fruit of rauwkost in huis is, dan is de kans klein dat jongeren er spontaan naar vragen.
- Dieet: jongeren die nog volop groeien mogen niet zomaar op dieet. Eenzijdige diëten houden gevaar in op tekorten. Tot 18 jaar gelden leeftijdsgebonden BMI-normen die verschillend zijn van deze voor volwassenen. Raadpleeg een arts bij twijfel.
Alles wat je moet weten over gezond eten
Ontdek tips om gezonder te eten in ons e-book.
Deel dit artikel
Verder lezen
Tips voor een goede relatie tussen pubers én ouders
De puberteit. Een periode gekenmerkt door heel wat onzekerheden, en communicatieproblemen tussen kinderen en hun ouders. Lees hier meer over..
Hoe stimuleer je je kind tot een gezonde zelfwaardering?
Onderzoek wijst uit dat warme, ondersteunende relaties met de ouders, een leerkracht of vrienden bijdragen tot een gezonde zelfwaardering. Hoe kan je een gezond zelfbeeld bij je kind stimuleren?
Hoe sociaal is digitaal?
Erger jij je ook wel eens als je kinderen niets horen omdat ze met hun neus tegen een schermpje kleven? Je bent niet alleen.
Gaming. Wat als het een verslaving wordt?
PlayStation, Xbox, Nintendo... Videogames zijn leuk, maar kunnen ook verslavend werken. Wanneer is er echt sprake van gameverslaving, en wat zijn de gevolgen voor je tiener? Lees hier meer!