Gezond aan tafel... Een evenwichtig menu
Iedere dag een evenwichtige maaltijd klaarmaken, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Weet jij wat voedzaam is, en hoe je dagdagelijks voor een gezonde verhouding zorgt in je maaltijd? Een aantal tips per maaltijd helpen je op weg.
De eetmomenten van de dag
Ontbijt
Een gezonde en evenwichtige dag begint met een stevig ontbijt. Het ontbijt wordt helaas al te vaak overgeslagen, waardoor je sneller honger zal ervaren en zal grijpen naar vetrijke en suikerrijke snacks (koekjes, chocoladerepen, …). Hierdoor is er een onmiddellijke stijging in je bloedsuikerspiegel, waardoor er meer insuline vrijkomt. Die insuline verwijdert het suiker uit je bloed en verandert het overschot in vet. Dit patroon kan op lange termijn leiden tot diabetes type 2. Kortom: geniet van je ontbijt!
Kies voor:
- bruin of volkoren brood of beschuiten
- ongesuikerde volkoren ontbijtgranen
- havermout
- broodbeleg: de helft licht gezoet, de helft hartig, mager beleg (magere kaas, hesp, kippenwit, …)
- een halfvol of mager melkproduct: melk, platte kaas, yoghurt
- melkalternatieven zoals soja-, amandel- of rijstmelk, bij voorkeur ongezoet
- een stuk fruit
- glas water, kopje koffie of thee
Download ook ons handig e-book over gezond eten.
Broodmaaltijd
Kies je ’s middags voor boterhammen of een broodje, geef dan de voorkeur aan bruin of volkoren brood en mager beleg. Eet brood met beleg in plaats van beleg met brood. We hebben daarnaast elke dag minstens 300 gram groenten nodig. Door aan de broodmaaltijd minstens 100 gram rauwkost toe te voegen kan je deze norm gemakkelijk behalen.
Variatie is belangrijk. Je kunt ook kiezen voor een gezonde, evenwichtige lunch zonder brood. Denk maar aan een quinoaslaatje met verse groenten en kikkererwten, verse maaltijdsoep, slaatje met waterkers, avocado, zalm en assortiment van zaden en noten, …
Tussendoortjes
Een gezond tussendoortje stilt de kleine honger tussen de maaltijden. Op deze manier kun je ook de vergeten voedingsmiddelen verder aanvullen om de gezonde norm van 2 tot 3 stuks fruit, 3 glazen melk en 300 gram groenten te behalen.
Naargelang je voorkeur kun je yoghurt, fruit, groentesap, een kommetje soep, een smoothie, fruitmousse, fruitsalade, een granenkoek, rijstwafels of rauwe groentjes uit het vuistje, … nuttigen. Ideeën in overvloed om gezond en evenwichtig tussendoor te eten!
Warme maaltijd
Vermijd overvloedige en te vetrijke maaltijden. Ze verstoren je nachtrust en bevorderen de gewichtstoename. Een warme maaltijd bestaat uit ½ groenten, ¼ graanproducten of aardappelen en ¼ vlees, vis of vervangproducten.
Geef je smaakpapillen tijd
Je smaakpapillen hebben de eigenschap om van smaak te veranderen, indien je ze de tijd geeft. Bepaalde gezonde voedingsmiddelen, die je misschien minder lekker vindt, kunnen je naar verloop van tijd wel bevallen. Als je ze dus eventjes de tijd geeft, kun je ook jouw smaakpapillen gezonde(re) voedingsgewoontes aanleren.
Alles wat je moet weten over gezond eten
Ontdek tips om gezonder te eten in ons e-book.
Verder lezen
Zo eet je makkelijk minder suiker
Wil je graag minder suiker eten: hoe begin je er dan aan? Deze basisregels maken het alvast een stuk makkelijker.
Interview met een diëtist: tips voor een gezonde levensstijl
Evi Van den Bossche, diëtist & stresscoach, ontkracht enkele mythes over eten en diëten en geeft bruikbare tips voor een gezondere levensstijl.
Matig met vet
Minder vetrijk eten heeft zowel een positieve invloed op je lijn als op je algemene gezondheid. We geven enkele tips om minder vetrijk te eten.
Gezond eten: vertrouw op advies van een diëtist
Tegenwoordig hoor en lees je veel over gezonde voeding, maar lang niet al die informatie is juist. Een diëtist geeft je voedingsadvies op maat en helpt je om gezond te eten.