Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
dr. Geertrui Meganck
Gynaecologe in het UZ Gent
Gynaecoloog dr. Geertrui Meganck (UZ Gent) geeft antwoord op vragen die je misschien niet meteen zou durven stellen tijdens je bezoek aan de gynaecoloog.
Witverlies is normaal. Als je geen pil neemt, wisselt de hoeveelheid met je cyclus en valt het witverlies meest op rond de eisprong. Dan is je slijmverlies helder en rekbaar. Ook als je geen pil neemt heb je witverlies ten gevolge van oestrogenen, of vrouwelijke hormonen.
De hoeveelheid van je slijmverlies is van geen belang maar ook het uitzicht niet: of het nu wit, watergroen of geelachtig is, dat is van geen enkele betekenis.
Alleen als je witverlies gepaard gaat met klachten, zoals jeuk, een vieze geur, bloedverlies, ... laat je best een gynaecologisch onderzoek doen.
De belangrijkste oorzaak van slechtruikend vaginaal verlies is bacteriële vaginose. Dat is een infectie die ontstaat omdat de bacteriën, die van nature in de vagina aanwezig zijn, zich ontwikkelen.
Vaak is er op dat moment een grotere hoeveelheid vaginaal verlies, die gepaard gaat met een onaangename, visachtige geur.
Bacteriële vaginose kan veroorzaakt worden door:
Problemen met het orgasme is de vaakst voorkomende klacht bij de seksuoloog. Mannen komen doorgaans sneller en makkelijker tot een orgasme dan vrouwen.
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 10 à 15 procent van de vrouwen nog nooit een orgasme heeft ervaren. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Zo heeft het merendeel van de vrouwen voldoende stimulatie van de clitoris nodig om een orgasme te beleven en is alleen vaginale penetratie voor hen niet altijd bevredigend.
Het is ook belangrijk om te weten dat goede seks niet sowieso tot een orgasme moet leiden.
Maar als klaarkomen echt niet lukt, kan je wel hulp zoeken bij je huisarts, gynaecoloog en/of seksuoloog. Vaak zijn er zowel lichamelijke als psychische factoren die een rol spelen of elkaar versterken. Een arts of seksuoloog kan je helpen om te oorzaak van jouw probleem te achterhalen.
Dat is normaal. Menstruatiebloed kan roze, helderrood, donkerrood of zelfs bruin zijn. Bloed wordt bruiner naarmate het langer in contact blijft met de lucht. De kleur kan ook variëren tijdens je menstruatie.
Deze vraag wordt steeds meer gesteld, en vooral door jonge meisjes. Ze bedoelen hier eigenlijk 'mijn vulva' want je vagina kan je zelf niet zien.
De 'designer-vulva's’ die je ziet in de media en in pornofilms zijn helemaal niet hoe een standaard vulva eruit ziet. Vandaar dat steeds meer (jonge) vrouwen zich onzeker voelen over hun vulva en vragen om een schaamlipcorrectie.
Het is belangrijk om te weten dat elke vulva uniek is. Vulva’s variëren wat betreft kleur, beharing, grootte en vorm van kleine en grote schaamlippen en uitzicht van de clitoris.
Vulvaire en/of vaginale jeuk is een vaak voorkomende klacht bij vrouwen van elke leeftijd. Meestal denkt men dan dat het gaat om een schimmelinfectie (Candida).
Dit is inderdaad een courante oorzaak van genitale jeuk maar ook andere oorzaken kunnen aanleiding geven zoals andere genitale infecties, huidziekten of irritatie door zweet, verzorgingsproducten of strakke kleding.
Bij jeuk is het belangrijk om een arts te raadplegen zodat een correcte diagnose kan
gesteld worden op basis van een onderzoek.
Wel met deze tips:
Deel dit artikel
Verder lezen
Waarom menstrueren vrouwen? Is het normaal dat het pijn doet? En waarom is het nog steeds taboe om erover te praten?
Er bestaat nog heel wat taboe en onduidelijkheid over alles wat met de overgang te maken heeft. Daarom is het hoog tijd om eens over de menopauze te praten. Of was het nu de overgang?
Bij het woord ‘overgang’ of ‘menopauze’ denk je ongetwijfeld spontaan aan opvliegers of vapeurs. Maar wist je dat de menopauze niet alleen effect heeft op je hormonen maar ook op je hersenen?
Waarom stoppen zoveel vrouwen met de pil en andere anticonceptie op basis van hormonen?