Blog

8 misverstanden over de menopauze

De menopauze en de overgang zijn niet hetzelfde. Daar begint het al. Er bestaat nog heel wat taboe en onduidelijkheid over alles wat met de overgang te maken heeft. Daarom is het hoog tijd om eens over de menopauze te praten. Of was het nu de overgang?

1. De menopauze en de overgang, da’s hetzelfde

Dit is ongetwijfeld de grootste misvatting. Je hoort ze vaak door elkaar, maar toch zijn ze heel verschillend. De perimenopauze, ofwel ‘overgang’, is de periode voor de menopauze. Dit is ongeveer de laatste 4 jaar voordat je de menopauze in gaat.

De menopauze zelf is eigenlijk 1 moment. Het moment waarop je menstruatie 12 maanden na elkaar gestopt is. De periode na de menopauze heet de postmenopauze. Ingewikkeld? We leggen de verschillende fases voor je uit.

2. Je herkent de overgang aan opvliegers of vapeurs

Hoewel opvliegers één van de meest voorkomende en meest gekende symptomen is, is dat niet het enige. Veel vrouwen weten daarom ook niet dat er nog heel wat andere klachten bestaan:

  • Stemmingswisselingen
  • Slechte slaap
  • Concentratieproblemen
  • Gewrichtsklachten
  • Burn-out
  • Depressie
  • Tintelingen
  • Migraine
  • Haaruitval
  • Vergeetachtig zijn
  • Angst- en paniekaanvallen
  • Blaasontstekingen
  • Hartkloppingen
  • Verergerde psychiatrische klachten zoals ADHD

Het is een lange lijst. Maar je hoeft ze natuurlijk niet allemaal te hebben. Er zitten heel wat symptomen tussen die je niet meteen aan de perimenopauze linkt, waardoor de diagnose niet altijd meteen gesteld wordt.

Bij hartkloppingen denk je misschien eerder dat er iets met je hart mis is. En als je erg vergeetachtig wordt, denk je vaak sneller aan dementie dan aan de overgang.

Net doordat er zoveel onwetendheid is over de symptomen, worden vrouwen niet meteen juist geholpen. Dat willen we oplossen door er net wel over te praten.

Heb jij al symptomen?

Doe de test

3. Als je nog menstrueert, zit je niet in de overgang

Ben je 40-plus en menstrueer je nog? Dan krijg je bij de dokter vaak te horen dat het de overgang niet kan zijn. Maar dat klopt dus niet. In de postmenopauze heb je inderdaad geen menstruatie meer. Maar tijdens de overgang, de periode voor de menopauze, kan je wel nog menstrueren

4. De overgang start pas na je 50ste

Gemiddeld zitten vrouwen rond de leeftijd van 51 in de menopauze. Maar de klachten van de overgang zijn dan al langer aan de gang.

De perimenopauze, ofwel ‘overgang’, duurt gemiddeld 4 jaar. Sommige vrouwen komen in de overgang rond de leeftijd van 45 jaar, maar anderen zijn dan weer 40 jaar of zelfs jonger.

5. De overgang gaat voorbij

De perimenopauze loopt over in de menopauze. Je komt in de postmenopauze zodra je menstruatie volledig gestopt is. Dat is de laatste fase en die gaat dus nooit voorbij.

Ben je dan van al je klachten verlost? Nee, helaas niet. Ze nemen wel af, maar de kans bestaat dat je nog steeds last hebt van klachten als:

  • Een droge vagina
  • Een dunne, droge en minder elastische huid
  • Droog haar en haaruitval
  • Gewichtstoename
  • Spier- en gewrichtsklachten
  • Botontkalking

Een gezonde levensstijl helpt je klachten te verminderen. Eet gezond, beweeg regelmatig en drink niet te veel alcohol, koffie of zwarte thee. 

Ook hormoontherapie kan goed helpen. Informeer je goed en ga eventueel langs bij een menopauzeconsulent. Want elk lichaam is anders en heeft daardoor ook andere noden.

menopauze

Grip op je vrouwelijke hormonen

Ben je op zoek naar inzichten om de menopauze te begrijpen en er beter mee om te gaan? 

Wacht niet tot het voorbijgaat, neem de controle over je menopauze en voel je zelfverzekerd en empowered!

Bekijk het webinar

6. Hormoontherapie veroorzaakt borstkanker

Hormoontherapie heeft, onterecht, een negatieve bijklank. Dokters schrijven het niet of heel kort voor. Maar in het buitenland wordt het veel vaker voorgeschreven dan bij ons. 

Tijdens de overgang zijn je hormonen in de war. Je lichaam produceert plots geen oestrogeen en progesteron meer en dat heeft effecten op je lijf. Met de juiste dosering kan hormoontherapie je hormonen weer in balans brengen. En krijg je weer meer levenskwaliteit. Ook bij hart- en vaatziekten, osteoporose en zelfs kankers, kan hormoontherapie een gunstig effect hebben.

7. Hormoontherapie bestaat enkel in pilvorm

De voorkeur gaat tegenwoordig naar bio-identieke hormonen. Dat zijn hormonen die dezelfde (identieke) chemische samenstelling hebben als de hormonen die je lichaam zelf aanmaakt.

Dat is dus niet hetzelfde als synthetische hormonen. Je kan deze hormonen op je arm sprayen, met een gel smeren of met een pleister op je huid kleven.

Informeer je goed als je naar de huisarts of gynaecoloog gaat en vraag er specifiek naar als je huisarts er zelf niet over begint. 

8. Je kan enkel op verwijzing bij een menopauzeconsulent terecht

Wil je informatie over de overgang? Zit je met vragen? Bij een menopauzeconsulent kan je altijd terecht. Ze luisteren naar je verhaal en beantwoorden je vragen. 

Ze werken multidisciplinair en verwijzen je indien nodig zelf door naar een gynaecoloog, huisarts, radioloog, uroloog, seksuoloog, kinesist, …

Wat doet een menopauzeconsulent

Heb jij al symptomen van de overgang?

Doe de test

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Wat doet de overgang met je hersenen?

Bij het woord ‘overgang’ of ‘menopauze’ denk je ongetwijfeld spontaan aan opvliegers of vapeurs. Maar wist je dat de menopauze niet alleen effect heeft op je hormonen maar ook op je hersenen?

Blog

Supplementen tijdens de overgang: ja of nee?

Tijdens de overgang ervaren veel vrouwen lichamelijke en mentale ongemakken, zoals opvliegers en prikkelbaarheid. Supplementen worden vaak aangeprezen, maar wat helpt nu echt?

Blog

De link tussen de menopauze en osteoporose en hart- & vaatziekten

Wie menopauze zegt, denkt vaak aan typische klachten zoals warmteopwellingen of slecht slapen. Maar professor Herman Depypere, gynaecoloog aan de Vrouwenkliniek van het UZ Gent, wijst erop dat ook osteoporose en hart- en vaatziekten dikwijls een link hebben met de gevolgen van de menopauze.

De verschillende fasen van de menopauze
Blog

De verschillende fasen van de menopauze: de natuur aan het werk

Alle vrouwen komen ooit in de menopauze. Dat is geen ziekte, maar een natuurlijke fase in het leven als vrouw. Maar wist je dat er verschillende fasen in die menopauze bestaan?