Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Het kan gebeuren. Je ziet niet goed in de verte maar daarbovenop is het voor jou ook moeilijk om scherp te zien van dichtbij. Je bent met andere woorden bijziend én verziend. Je kunt in dat geval kiezen voor twee brillen. Maar het kan ook makkelijker: met een multifocale bril.
Een multifocale bril zorgt ervoor dat je op elke afstand goed kunt zien. Waar je vroeger verschillende brillen voor nodig had, kun je nu met één stel brilglazen. Een multifocale bril is een knap staaltje van geavanceerde optische technologie. Deze bril heeft drie onzichtbare kijkvlakken die naadloos in elkaar overgaan. Op die manier zie je goed van dichtbij, veraf maar ook op tussenliggende afstanden.
Als je graag een multifocale bril wilt, moet je een afspraak maken met een oogarts of een opticien. Eerst en vooral zal hij een nauwkeurige oogmeting doen. Er worden verschillende sterktes in het glas geslepen. Daarom is het belangrijk dat de opticien perfect weet hoe je oog van dichtbij en ver ziet. Aan de hand van die meting bepaalt hij de grenzen zodat de sterktes mooi in elkaar overvloeien en de bril perfect op jouw maat is. Als je kiest voor een multifocale bril kun je rekenen op een terugbetaling van je brilglazen door Helan. Download ook ons e-book over oogproblemen.
Draag je voor het eerst een multifocale bril? Dan is het wel eventjes wennen. De gewenningsperiode is voor iedereen anders en kan variëren van enkele dagen tot enkele weken.
Een brilglas dat niet helemaal juist ingeslepen is, brilglazen die verkeerd geplaatst zijn, een montuur dat fout gepositioneerd is: er zijn heel wat mogelijke oorzaken waarom je maar niet kunt wennen aan je multifocale bril. Praat hier zeker over met je opticien.
Als je nog niet gewend bent aan je multifocale bril kun je volgende klachten ondervinden:
Let wel: dit zijn meestal tijdelijke klachten. Vanaf het moment dat je gewend bent aan je multifocale bril, heb je hier geen last meer van.
Lees hier ook meer over de wettelijke terugetaling van brilglazen.
Wil je meer weten met welke oogproblemen je te maken kunt krijgen? Download ons e-book. Met onze infogids over oogproblemen geven we graag een overzicht van de voornaamste oogproblemen en bijhorende symptomen.
Deel dit artikel
Verder lezen
Net als je jaarlijkse afspraak bij de tandarts, is een bezoek aan de oogarts aan te raden. Wist je dat je bij Helan terugbetalingen krijgt voor een nieuwe bril, lenzen of oogcorrectie? Er is ook korting voor Helan-leden bij een hele reeks opticiens.
Als je bijziend bent, dan kun je goed zien van dichtbij. Voorwerpen die zich in de verte bevinden, zie je wazig. Hoe komt het dat je bijziend wordt? En hoe kun je bijziendheid verhelpen?
Ondervind je de laatste tijd problemen met lezen? Van ver zie je alles nog haarscherp maar van dichtbij gaat het wat moeizamer. Dan is het mogelijk dat je verziend bent. Lees hier meer over..
Je ogen gebruik je vanaf het moment dat je opstaat tot het ogenblik waarop je in slaap dommelt. Er zijn verschillende oogaandoeningen die kunnen optreden.