slaaptips puber
Blog

Zo pak je slaaptekort bij jongeren aan

Gaat jouw tiener ook vaak pas laat naar bed? En slaapt die dan liefst uit tot 's middags? Eigenlijk is dit slaapgedrag niet zo uitzonderlijk. Waarom hebben pubers zoveel slaap nodig? En hoe zorg je ervoor dat je puber voldoende slaapt? Lees onze waardevolle tips om hun slaapkwaliteit te verbeteren.

Ander slaapritme

‘s Ochtends hebben ze moeite met wakker te worden en ‘s avonds zijn ze nog lang niet moe: een situatie die je ongetwijfeld bekend is. Pubers ontwikkelen vanaf hun 12 jaar een ander slaapritme waardoor hun biologische klok naar achteren schuift. Dit waak-en slaapritme wordt veroorzaakt door een hormoon in de hersenen dat ervoor zorgt dat we slaperig worden. Hierdoor staan de hersenen van pubers overdag nog in nachtmodus, wat dus ook meteen de reden is waarom pubers pas laat op de avond moe worden. 

9 uur slaap per nacht

Jongeren hebben gemiddeld 9 uur slaap nodig om overdag voldoende energie te hebben. Daarnaast is deze 9 uur slaap nodig om alle prikkels van de dag voordien te verwerken en om lichamelijke veranderingen in balans te brengen. Echter zijn er weinig jongeren die aan 9 uur geraken. Te weinig slapen heeft negatieve gevolgen op schoolprestaties en vergroot de kans op negatieve gevoelens tot zelfs een depressie. 

Mogelijk slaaptekort?

Doordat het lichaam van je puber zo snel verandert, heeft hij in deze periode juist veel slaap nodig. Pas laat in slaap vallen betekent ‘s ochtends moeilijk wakker te krijgen. Hij voelt zich daarom constant moe, wat het risico op een chronisch slaaptekort vergroot. De gevolgen van een chronisch slaaptekort zijn:

  • concentratieproblemen
  • stemmingswisselingen 
  • depressieve gevoelens
  • weinig inspiratie

Het is daarom van groot belang om je puber voldoende te laten slapen. Is het tijdens de week niet mogelijk omdat hij naar school moet, gun hem dan de nodige rust tijdens het weekend. Neem zijn stemmingswisselingen daarom ‘s ochtends niet kwalijk.

Tips om beter te slapen

Het is bijna een onmogelijke opgave om je puber dagelijks 9 uur te laten slapen. Er zijn wel een aantal mogelijkheden om het slaaptekort te beperken.

Hieronder enkele handige slaaptips:

  1. Leg aan je puber uit waarom hij later moe wordt, maar vermeld ook dat een slaap van 9 uur erg van belang is.
     
  2. Laat je puber uitslapen wanneer het mogelijk is, ook bijslapen in het weekend is een belangrijk moment.
     
  3. Stimuleer je puber om te sporten. Dagelijkse beweging zorgt voor een goede nachtrust.
     
  4. Bespreek samen wat een effectief moment is voor bedtijd en hoe laat je puber echt gaat slapen. 
     
  5. Stimuleer je puber om een boek of tijdschrift te lezen voor het slapen gaan
     
  6. Laat hem/haar de smartphone aan de kant leggen, want de aanmaak van het slaaphormoon wordt afgeremd door het licht van beeldschermen.

Lees hier ook waarom kinderen in het lager best rond de klok slapen.

goede nachtrust

Iedereen heeft slaap nodig. Maar niet voor iedereen gaat dat zonder problemen. Hoe ziet een gezonde slaap er uit? 

Ontdek het ideale slaappatroon, praktische tips voor een betere nachtrust en meer.

Alles over slaap

Alles wat je moet weten over slapeloosheid

Ontdek tips om de slaap beter te vatten in ons e-book!

Alles wat je overdag doet, heeft een invloed op je nachtrust straks. Ontdek wat je overdag kan doen voor een goede nachtrust.

Lees meer

 

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

7 tips voor een ontspannen vakantie

Op vakantie vertrekken, daar kijk je het hele jaar naar uit. Maar eenmaal op je vakantiebestemming aangekomen, is ontspannen niet altijd vanzelfsprekend. We geven je daarom enkele tips voor een volledig ontspannen vakantie.

kinderen slaap
Blog

Hoeveel uur slaap heeft je kind nodig per leeftijd?

Kinderen in het lager hebben veel slaap nodig. Wil je weten hoeveel uur slaap jouw kind nodig heeft en wat een goede bedtijd is? Ontdek het hier.

Blog

Gaming. Wat als het een verslaving wordt?

PlayStation, Xbox, Nintendo, … Videogames zijn cool en de max, maar jammer genoeg kunnen ze ook verslavend zijn. Wanneer spreken we echt van een gameverslaving? Wat zijn de gevolgen voor je tiener? En hoe kun je een verslaving voorkomen?

Blog

Perfectionisme bij je kind, hoe ga je daar mee om?

Kinderen en jongeren met een lage zelfwaardering zijn kwetsbaarder voor perfectionisme. Ze leggen de lat hoog en zijn vaak zeer gevoelig voor kritiek, hebben schrik om beoordeeld te worden en vergelijken zichzelf met anderen.