Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Haast en spoed is zelden goed, dat geldt ook voor sporten na de bevalling. Je lichaam heeft net een erg heftige periode doorgemaakt. Je mag dus niet zomaar onbezonnen opnieuw beginnen sporten aan dezelfde intensiteit als voor je zwangerschap.
Ging je bevalling vlotjes, was het een marathon of onderging je een keizersnede? Afhankelijk hiervan zul je je lijf wat extra tijd moeten gunnen.
Tijdens je zwangerschap is het aan te raden om je bekkenbodemspieren te trainen. Dit is iets waar je na de bevalling mee kunt verdergaan. De baby oefende tijdens die negen maanden heel wat druk uit op je spieren en ook de bevalling liet zijn sporen na. Als je na de bevalling je bekkenbodemspieren goed traint, dan kunnen ze volledig herstellen. Doe je dit niet, dan kun je te maken krijgen met heel wat lichamelijke klachten. Dit kan gaan van rugklachten, urineverlies of niet meer lang kunnen rechtstaan tot een vaginale verzakking.
De vroedvrouw in het ziekenhuis of de vroedvrouw-aan-huis kan je beslist enkele tips bezorgen zodat je meteen van start kunt gaan, of je nu natuurlijk beviel of een keizersnede onderging. Je kunt er ook voor kiezen om postnatale kine te volgen, waarbij je naast de bekkenbodemspieren ook de buikspieren traint. Had je een natuurlijke bevalling? Dan kun je na een viertal weken aan de slag. Werd jouw kindje geboren met een keizersnede? Dan moet je minstens zes weken rust houden voor je van start gaat.
Eerst en vooral is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Je weet natuurlijk zelf als de beste wanneer je klaar bent om opnieuw te gaan sporten. Contacteer zeker je arts mocht je met vragen zitten en twijfelen over een reeks oefeningen of een specifieke sport.
Hoewel je waarschijnlijk heel graag snel het niveau haalt van voor je zwangerschap, zal het even duren voordat je conditie opnieuw op peil is. Lukt het om tijdens je zwangerschap te blijven sporten? Zeker doen, want zo zul je sneller de oude zijn.
Wil je graag weten wat Helan jou tijdens de zwangerschap en na de geboorte van je kindje nog meer kan bieden? Ontdek het in dit handige overzicht.
Als Helan-klant krijg je 50% korting op babyspullen bij Helan Zorgwinkel
Deel dit artikel
Verder lezen
Bijna elke baby ervaart een vorm van reflux, het is niet abnormaal. Maar wat houdt reflux precies in én wat kun je doen om het te verminderen?
Voor iedereen die sport is het een goed idee om eens een bezoek aan de dokter te brengen voor een sportmedische keuring.
Er bestaat veel informatie over kanker, bijvoorbeeld over het tijdig herkennen van de symptomen en hoe je de kans op deze ziekte kan verkleinen. Maar hoe moet je omgaan met de emoties ná het overwinnen van kanker? Hoe ga je om met eventuele sombere gedachten?
Een knieblessure is geen pretje. Als je denkt dat je een blessure opgelopen hebt, dan ga je best even langs bij je dokter of kinesist. Lees hier meer over de meest voorkomende knieblessures, in welke sporten je ze het vaakst oploopt en wat je eraan kunt doen.