Dyscalculie

2 x 2 = 4? Dyscalculie is een rekenstoornis die voorkomt bij kinderen en volwassenen. Hoewel maal- en deeltafels, optellen en aftrekken, breuken en meetkunde voor de meeste kinderen na een tijdje een automatisme worden, blijft dit voor kinderen met dyscalculie een erg moeilijke materie.

Dyscalculie

Wat is dyscalculie?

Dyscalculie wordt gezien als een automatiseringsprobleem. Kinderen die hieraan lijden, slagen er maar niet in om tellen en rekenen onder de knie te krijgen. Ook nadat ze extra oefeningen krijgen of bijgeschoold worden, blijven hun prestaties ondermaats. Er zijn verschillende problemen die kunnen voorkomen. Ze kunnen eenvoudige rekenregels zoals: ‘de teller staat boven de noemer’ niet onthouden, hebben moeite met simpele rekensommen, kunnen niet goed kloklezen of hebben moeite met de volgorde van rekensommen. Download ook ons e-book over logopedie.

Let wel: de diagnose dyscalculie wordt niet zomaar gesteld. Het ene kind is namelijk het andere niet en sommige kinderen doen er nu eenmaal langer over om iets te leren. Als je kind dus rekenproblemen heeft en daardoor ondermaatse resultaten behaalt, besteed hier dan aandacht aan. Maak extra oefeningen, vraag bijles aan, vraag hulp aan de school etc. Als na minstens een half jaar intensieve training geen vooruitgang geboekt wordt, is het wel verstandig om eens langs te gaan bij een logopedist(e). Hij of zij kan dan een screening uitvoeren om te zien of je kind lijdt aan dyscalculie. 

De oorzaken van dyscalculie

Over de verschillende oorzaken van dyscalculie wordt nog veel onderzoek gedaan. Een neurologische stoornis zou aan de basis liggen. Er is dus een gedeelte in de hersenen dat niet naar behoren werkt en de dyscalculie veroorzaakt. Waar wel zekerheid over is, is dat dyscalculie erfelijk kan zijn. 

Hoe kan een logopedist(e) helpen?

Tijdens de logopedische sessies worden verschillende regels aangeleerd en ingeoefend. Ook op school wordt geprobeerd om kinderen hulp aan te bieden door middel van bijvoorbeeld een onthoudkaartje. Een nauwe samenwerking tussen de school en de logopedist(e) is hier een must. Lees meer over de wettelijke terugbetaling voor logopedie.

Alles wat je moet weten over logopedie

Wil je meer weten over de verschillende leerstoornissen en logopedie? Download ons e-book

Wanneer doe je beroep op de logopedist? 

Lees er alles over in ons e-book

Download ons e-book