Leven met een stoornis of beperking

Leven met een stoornis of een beperking kan uitdagend zijn. Of het nu gaat om autisme, ADHD, dyslexie, een fysieke of een mentale beperking: Helan omringt je met warme zorg. Zo nemen we samen drempels weg. 

Stoornis, beperking of handicap?

Het verschil tussen een stoornis, een beperking en een handicap ligt vooral in de beleving van de persoon zelf. Kort gezegd:

  • Een stoornis is een afwijking die objectief kan worden vastgesteld door een arts of psycholoog. Er zijn verschillende soorten stoornissen. Van psychische en cognitieve stoornissen tot misvormingen. Een stoornis is geen ziekte, maar kan wel het gevolg zijn van een ziekte.
  • Belemmert een stoornis je bij het uitvoeren van bepaalde activiteiten? Dan spreken we van een beperking. Zo kan het een uitdaging zijn om jezelf te verzorgen, om te stappen of om jezelf uit te drukken. Met de nodige aanpassingen lukt het vaak beter.
  • Ervaar jij door je beperking een langdurig en belangrijk probleem in het participeren aan het maatschappelijke leven? Dan kan je spreken van een handicap. Er zijn honderden soorten handicaps. Van lichamelijk en verstandelijk tot meervoudig. Maar veel hangt af van hoe je er zelf naar kijkt. Je eigen beleving bepaalt of je de term handicap gebruikt.

Hoe ontstaat een stoornis?

Meestal is er niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van een stoornis. Vaak is het een complex samenspel van genetische aanleg en omgevingsfactoren. Komt een bepaalde stoornis voor in je familie? Dan is het mogelijk dat je die erft. Maar dat is geen wetmatigheid. Ook je levensstijl en eventuele trauma's kunnen een stoornis in de hand werken.    

Een stoornis vaststellen en behandelen

Autisme, ADHD, eetstoornissen, stotteren: de lijst van stoornissen is lang en de oorzaken zijn divers. Dat maakt ook het vaststellen en het behandelen van een stoornis uitdagend.

Ga altijd te rade bij een deskundige. Bij een arts, psycholoog, psychiater of andere specialist ter zake. Op basis van onderzoek kan die een diagnose stellen en een behandeling opstarten. Zo kan je weer grip krijgen op je leven en je welzijn verhogen.

Het behandelen van een stoornis is vaak een combinatie van:

  • Educatie: via voorlichting krijg je een correct beeld van je diagnose, de gevolgen en de vaardigheden die je verder helpen.
  • Medicatie: soms kunnen medicijnen ondersteunend werken. Raadpleeg altijd een arts voor de juiste aanpak en dosering.
  • Therapie: psychotherapie, logopedie, ergotherapie ... Voor elke hulpvraag bestaat er begeleiding op maat. Laat je ondersteunen.

Over autisme

Autisme of ASS is een neuro-ontwikkelingsstoornis. De hersenen van mensen met autisme verwerken prikkels anders. Daardoor ervaren ze de wereld op hun eigen, unieke manier.

Lees hier wat autisme is en hoe je ermee omgaat. 

Meer over autisme

Over ADHD

ADHD is een aangeboren stoornis die zich kenmerkt door aandachtstekort, met of zonder hyperactiviteit en impulsiviteit. Dat leidt tot specifieke uitdagingen in het dagelijks functioneren.

Lees meer over ADHD, de uitdagingen en de behandelingen.

Meer over ADHD

Over leer- en spraakstoornissen

Als lezen, schrijven of spreken moeite kost, kan er sprake zijn van een leer- of spraakstoornis. Dyslexie, dyscalculie, stotteren of taalachterstand? Een logopedist weet raad. Download ons e-book logopedie voor meer info.

Download het e-book

Waarmee kunnen we jou helpen?

Heb je ondersteuning nodig omdat je een beperking of een stoornis hebt? Onze maatschappelijk werkers ondersteunen je bij het verkennen van je rechten en geven je advies op maat.

Is er sprake van een langdurig en belangrijk probleem in het participeren aan het maatschappelijk leven ten gevolge van een beperking?

Dan kunnen onze maatschappelijk werkers je helpen bij:

  • Het vinden van een weg naar rechtstreeks toegankelijke hulp of reguliere dienstverlening.
  • Het aanvragen van een persoonsvolgend budget voor volwassenen.
  • Het opstarten van een dossier integrale jeugdhulp voor minderjarigen.
  • Het aanvragen van hulpmiddelen via het VAPH.
Is er geen sprake van een langdurig en belangrijk participatieprobleem, maar vind je moeilijk je weg in het aanbod van ondersteuning en tegemoetkomingen?

Dan kunnen onze maatschappelijk werkers je helpen bij:

Een greep uit ons zorgaanbod

Advies via Dienst Maatschappelijk Werk

Vind je in het kluwen van sociale tegemoetkomingen moeilijk je weg? Onze maatschappelijk werkers bekijken samen met jou op welke tegemoetkomingen je recht hebt en ze helpen je indien nodig bij je aanvraag.

Meer over Dienst Maatschappelijk Werk 

Zorg aan huis

Onze professionele verzorgenden komen bij je langs en helpen een handje. Bij persoonlijke verzorging, maar ook bij huishoudelijke en administratieve taken. Voor een korte of langere periode.

Meer over zorg aan huis

Zorgbudget personen met een beperking

Heb je een erkende handicap en een vastgestelde ondersteuningsnood? Dan kom je misschien in aanmerking voor het zorgbudget voor mensen met een handicap. Met die tegemoetkoming kan je hulp aan huis of dagopvang betalen.

Meer over het zorgbudget

Mobiliteitshulpmiddelen

Heb je door een chronische ziekte, ouderdom of een beperking hulp nodig om je te verplaatsen? Dan kan je via de Vlaamse sociale bescherming een mobiliteitshulpmiddel kopen of huren. De zorgkas komt geheel of gedeeltelijk tussen in de kosten. 

Meer over mobiliteitshulpmiddelen

Helan Zorgwinkel

Op zoek naar hulpmiddelen om gezond en fit te blijven? Of naar een rolstoel of zorgbed om te revalideren? In de Helan Zorgwinkel vind je alles wat je zoekt. Van hoogwaardige kwaliteit.

Of je nu wil kopen of huren, onze adviseurs helpen je graag verder.

Ontdek het aanbod

Helan voordeel psychotherapie

Gaat het eens wat minder? Laat je ondersteunen door een psycholoog. Wij zorgen voor de terugbetaling van je sessies. Kinderen, jongeren en volwassenen krijgen 10 euro per sessie terugbetaald voor maximum 12 sessies per jaar.

Voordelen en terugbetalingen

Helan ondersteunt je met interessante voordelen en terugbetalingen. Een greep uit ons aanbod:

Alle voordelen ontdekken

Dienst Maatschappelijk Werk

Informatie, ondersteuning en advies over zorgoplossingen en financiële steun. Reken op de experts van de Dienst maatschappelijk werk van Helan.

Helpper

Vergoed je familie en mantelzorger(s) met je PVB/PAB

Thuisoppas zorgbehoevende

Gezelschap in je vertrouwde omgeving door een vrijwilliger. Ook ter ondersteuning van mantelzorgers.

Zorg en ondersteuning

Kraamzorg, thuiszorg, thuisverpleging, zorgmateriaal, financiële steun of persoonlijk advies. Reken op het zorgaanbod van Helan en vind de ondersteuning die je zoekt.

Thuiszorg nodig?

Verzorgende, administratieve en huishoudelijke hulp door professionele verzorgenden voor jou en je omgeving. Voor een korte of langdurige periode.

Vraag je huishoudhulp aan

Druk thuis? De goed opgeleide huishoudhulpen van Helan nemen je graag wat werk uit handen.

Helan Zorgwinkel

Of je nu op zoek bent naar artikelen waar je gezond en fit mee blijft of een rolstoel om te revalideren, op Helan Zorgwinkel vind je medisch- en gezondheidsmateriaal van hoogwaardige kwaliteit.