Wonen en werken in het buitenland

Lonkt een internationale professionele uitdaging? Ook als je aan het werk gaat in het buitenland blijft Helan je persoonlijke adviseur. Afhankelijk van het land waar je werkt en de omkadering, moet je enkele zaken in orde brengen om optimaal beschermd te blijven.

Verhuizen naar het buitenland

De zoektocht naar een buitenlands avontuur start steeds met een aantal administratieve taken. Als je naar het buitenland verhuist, moet je dat melden bij de bevolkingsdienst van de gemeente waar je ingeschreven bent en dit ten laatste de dag voor jouw vertrek. 

Ook al woon je in het buitenland, kan je nog steeds bij Helan aangesloten zijn op voorwaarde dat je onderworpen blijft aan de Belgische Sociale Zekerheid: 

  • Je behoudt een tewerkstelling in België 
  • Je behoudt een vervangingsinkomen in België (ziekte-uitkering, werkloosheidsuitkering, betaald tijdskrediet) 
  • Je hebt een Belgisch pensioen 

Val je niet onder deze voorwaarden, dan zal jouw dossier bij Helan afgesloten worden.  

Ongeacht je situatie: 

Meld ons steeds jouw vertrek naar het buitenland via Mijn Helan. Dit doe je door je wettelijk adres aan te passen met als reden ‘verhuis naar het buitenland’. 

Heb je bij verhuis nog geen wettelijk adres, neem hiervoor contact met ons op (klant – ziekenfonds - mijn ziekenfondsdossier - vertrek buitenland melden). 

Voldoe je aan een van bovenstaande voorwaarden, dan zijn onderstaande situaties mogelijk:

Na ontvangst van jouw adreswijziging, bezorgen wij jou een S1-formulier. Met dit formulier hebben jij en je gezin recht op gezondheidszorg in jouw woonland. Bezorg dit document aan een ziekteverzekeringsinstelling in jouw nieuwe land van verblijf. Dankzij dit document verleent dit land jou het recht op alle verzorging, onder dezelfde voorwaarden als die voor zijn eigen verzekerden. 

Heb je momenteel een uitkeringsdossier bij Helan? De dienst arbeidsongeschiktheid zal op de hoogte gebracht worden van je verhuis indien je dit via Mijn Helan doorgeeft. Zo kunnen wij de oproepingen bij de adviserend arts dichter bij huis laten plaatsvinden. 

Ga je wonen buiten de EER of Zwitserland? Dan is het belangrijk om te controleren of België een overeenkomst heeft met dit land op het vlak van de ziekteverzekering. 

A. Landen waar België een overeenkomst mee heeft

Met sommige landen heeft België een akkoord gesloten op het vlak van de ziekteverzekering. Het gaat om volgende landen: 

  • Albanië 
  • Algerije 
  • Bosnië-Herzegovina 
  • Marokko 
  • Montenegro 
  • Servië 
  • Tunesië 
  • Turkije 

Na ontvangst van jouw adreswijziging, bezorgen wij jou een verdragsformulier. Met dit formulier hebben jij en je gezin recht op gezondheidszorg in jouw woonland. Bezorg dit document aan een ziekteverzekeringsinstelling in jouw nieuwe land van verblijf. Dankzij dit document verleent dit land jou het recht op alle verzorging, onder dezelfde voorwaarden als die voor zijn eigen verzekerden. 

Heb je momenteel een uitkeringsdossier bij Helan? De dienst arbeidsongeschiktheid zal op de hoogte gebracht worden van je verhuis indien je dit via Mijn Helan doorgeeft. Zo kunnen wij de oproepingen bij de adviserend arts dichter bij huis laten plaatsvinden. 

B. Landen waar België geen overeenkomst mee heeft 

Na ontvangst van jouw adreswijziging, blijft je verzekering bij Helan behouden. Helan kan niet meer tussenkomen voor de medische kosten in je woonland. Je sluit dus best een privé-verzekering af in je nieuwe woonland.  

Aangezien je onderworpen blijft aan de Belgische Sociale Zekerheid, ben je verplicht aangesloten te blijven bij een Belgisch ziekenfonds. Je zal dus blijven bijdragen betalen aan Helan. Bijgevolg blijf je genieten van terugbetalingen voor medische zorgen uitgevoerd in België. 

Heb je momenteel een uitkeringsdossier bij Helan? De dienst arbeidsongeschiktheid zal jouw uitkeringsdossier moeten afsluiten. 

Werken in de EU, EER of Zwitserland

Je woont in België en je gaat werken voor een buitenlandse werkgever. Dan blijf je verzekerd via je Belgische ziekenfonds, én moet je je aansluiten bij een verzekeringsinstelling in je werkland. Je ziekenfondsdossier blijft dus lopen, met Helan als je persoonlijke adviseur.

Hierdoor heb je recht op de terugbetaling van geneeskundige verzorging in je werkland. Je vindt meer informatie reizen en werken in Europa op de site van de Europese Commissie.

Voor de buurlanden van België:

  • In Nederland sluit je aan bij een Nederlandse zorgverzekeraar naar keuze.*
  • In Frankrijk sluit je aan bij een CPAM (Caisse Primaire d'Assurance Maladie) in je woonplaats.
  • In Duitsland sluit je aan bij een Krankenkasse naar keuze.

* Breng je verzekering in orde binnen de 4 maanden na startdatum van je tewerkstelling in Nederland. Breng je dit pas later in orde, dan zal je verzekering pas starten op datum van aanmelding. Voor de periode dat je in Nederland werkt en niet verzekerd bent, kunnen wij jou ook niet verzekeren. Het is dus belangrijk dat je dit op tijd in orde brengt.

In Luxemburg sluit je aan bij CNS. Deze levert je ofwel een formulier S1 of een BL1 af. 

Je buitenlandse verzekeringsinstelling kan je het formulier S1 bezorgen. Vraag het daar aan.

Bezorg het document online via Mijn Helan. Kies voor 'Internationaal formulier'.

We bezorgen jou extra informatie om je te begeleiden in je nieuwe werksituatie. 

Werken buiten de EER

Met sommige landen heeft België een akkoord gesloten op het vlak van de ziekteverzekering. Het gaat om volgende landen: 

  • Albanië 
  • Algerije 
  • Bosnië-Herzegovina 
  • Marokko 
  • Montenegro 
  • Servië 
  • Tunesië 
  • Turkije 

Je woont in België en je gaat werken voor een buitenlandse werkgever. Dan blijf je verzekerd via je Belgische ziekenfonds, én moet je je aansluiten bij een verzekeringsinstelling in je werkland. Je ziekenfondsdossier blijft dus lopen, met Helan als je persoonlijke adviseur. 

  1. Sluit je aan bij een verzekeringsinstelling in je werkland. Hierdoor heb je recht op de terugbetaling van geneeskundige verzorging in je werkland.  
  2. Vraag je bilateraal formulier aan. Je buitenlandse verzekeringsinstelling kan je het bilateraal formulier bezorgen. Vraag het daar aan. 
  3. Bezorg het formulier aan ons via Mijn Helan. Kies voor 'Internationaal formulier'. 
  4. Helan doet het nodige voor je dossier. We bezorgen jou na verwerking een bevestiging 

Aangezien er geen overeenkomst is met deze landen, kunnen wij geen rechten uitwisselen. Boek daarom best een afspraak met één van onze klantenadviseurs om jouw dossier te bekijken. 

Werken als gedetacheerde

Je woont officieel in België, maar gaat voor een Belgische werkgever in het buitenland werken. Je blijft hierbij onderworpen aan de Belgische sociale zekerheid. Jouw werkgever regelt dit voor jou met de RSZ op voorhand. De RSZ levert een A1 document of Certificate of Coverage af. Bezorg het document online via Mijn Helan en kies voor 'Internationaal formulier'. 

Werken voor een internationale organisatie 

Werk je voor een internationale organisatie zoals de NAVO of de EU-commissie? Dan staan zij in voor je medische kosten. Zij hebben immers vaak een eigen ziekteverzekering. Indien je wilt kan je wel aangesloten blijven voor het voordelenpakket en onze hospitalisatie- of tandverzekering. Bezorg een attest van aansluiting met duidelijke vermelding van de begindatum. Dit kan online via Mijn Helan, kies voor 'Internationaal formulier'. 

Grensarbeid in België

Je werkt in België, en je woont officieel in de EU, de EER of Zwitserland. Dan moet je je bij een Belgisch ziekenfonds aansluiten, zodat je een S1- of S072 formulier krijgt voor de verzekeringsinstelling van je woonland. Elk ziekenfonds regelt de terugbetaling van de zorgen op eigen grondgebied.
 

Helan kan je het formulier S1 of S072 bezorgen. 

Nederland

Helan stuurt het formulier S072 rechtstreeks door naar het Centraal Ziekenfonds (CZ). Hierna dien je jezelf en je personen ten laste online te registreren voor de gratis verdragspolis. CZ betaalt dan jouw Nederlandse zorgen terug aan hun voorwaarden en tarieven.

Frankrijk

Bezorg het formulier S1 aan het CPAM van je woonplaats. Het CPAM laat weten welke gezinsleden je ook moet meeverzekeren in België en staat in voor de terugbetaling van zorgen in Frankrijk.

Duitsland

Bezorg het formulier S1 aan je Krankenkasse. De Krankenkasse laat weten welke gezinsleden je ook moet meeverzekeren in België en staat in voor de terugbetaling van zorgen in Duitsland.

Je vindt meer informatie over reizen en werken in Europa op de site van de Europese Commissie.

ziekenhuisopname

Gepensioneerd in het buitenland?

In het buitenland vertoeven tijdens je pensioen, daar dromen velen van. Ben je gepensioneerd en verhuis je, over de grens? Dan kan je soms aangesloten blijven bij Helan. Krijg je je pensioen in je nieuwe woonland? Dan sluiten we je Helan-dossier af. We helpen je graag voor een vlotte overgang.

Praktische vragen en antwoorden

Doe binnen de wettelijke termijn aangifte van je arbeidsongeschiktheid in België. Vraag hiervoor een attest aan je behandelende arts uit je woonland. Bezorg dit attest tijdig aan Helan.

Opgelet!
Woon je in Nederland? Meld je arbeidsongeschiktheid dan meteen bij het UWV in Nederland via T. 0900 92 94 of +31 888 982 001.

Frankrijk en Duitsland
Laat je behandelende arts een getuigschrift voor arbeidsongeschiktheid invullen. Bezorg dit getuigschrift aan de verzekeringsinstelling in je werkland. Hou rekening met de aangiftetermijn die geldt in je werkland.

Nederland
Licht je werkgever in. Je werkgever vertelt jou welke regels er gelden bij ziekte.

Wanneer je als ouder gaat werken in het buitenland, kan je het recht op het groeipakket behouden. De kinderen moeten hiervoor wel gedomicilieerd blijven in België. 

Neem voor deze specifieke situatie contact op met één van de vijf erkende uitbetalers van het groeipakket (www.groeipakket.be), zoals bijvoorbeeld MyFamily.

Klant worden

Word jij graag helemaal Helan? Aansluiten bij Helan Ziekenfonds en extra verzekeringen is makkelijk. Sluit makkelijk online aan, of vraag advies op maat van jouw situatie.

Voordelen en terugbetalingen

Wie gezond en in balans wil blijven, verdient net dat tikkeltje meer. Daarom hebben wij een hele reeks extra voordelen en terugbetalingen voor jou.

Dentalia Up

Bescherm je gezin tegen hoge tandzorgkosten. Krijg tot 4.000 euro terug voor tandverzorging, beugels, kronen, implantaten en meer.

Een brede kijk op jouw welzijn

Blog

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland is een geweldige ervaring, maar er zijn praktische zaken die je moet regelen, zoals je ziekteverzekering. Lees er hier meer over!

Blog

Terugbetaling medische kosten buitenland: hoe lang duurt het?

Ziek of een ongeval op vakantie? Vaak wacht je dan wat langer op je terugbetaling dan wanneer het om kosten in eigen land gaat. Lees hier meer over..