Opnamefactuur
Zit je met een specifieke vraag over de terugbetaling van je ziekenhuisfactuur? Hieronder vind je alvast onze antwoorden op de meest gestelde vragen.
Praktische vragen en antwoorden
Je ontvangt de opnamefactuur van het ziekenhuis ten vroegste 8 weken na je opname.
Opgelet!
Dien de terugbetalingsaanvraag van je ziekenhuiskosten pas in zodra je de opnamefactuur hebt ontvangen. Zonder de opnamefactuur kan jouw hospitalisatieverzekering geen terugbetaling uitkeren, ook niet voor remgelden en supplementen van voor- en nazorg.
Een ziekenhuisfactuur toont al je kosten in detail, in maximaal 8 rubrieken. Je vindt er altijd het bedrag terug dat je zelf moet betalen, maar ook het bedrag waarvoor je ziekenfonds tussenkomt, of waarvoor je op je hospitalisatieverzekering kan terugvallen.
- Verblijfkosten
Indien je in het ziekenhuis opgenomen wordt, betaal je voor het gebruik van de kamer, de maaltijden en de verpleegkundige hulp. Heb je gekozen voor een eenpersoonskamer? Dan zul je op je ziekenhuisfactuur een supplement zien.
- Forfaitaire kosten
Per opname mag het ziekenhuis vier forfaitaire bedragen aanrekenen, ook al heb je geen gebruik gemaakt van de diensten. Een forfait klinische biologie, medische beeldvorming en geneesmiddelen.
- Apotheek
Dit zijn kosten voor geneesmiddelen en medische hulpmiddelen waarvan je gebruik hebt gemaakt. Ook implantaten bij een esthetische ingreep staan hier vermeld op je factuur.
- Honoraria
Dit betaal je voor de diensten van artsen en zorgverleners. Als je kiest voor een eenpersoonskamer mogen artsen en zorgers een supplement, vastgelegd door het ziekenhuis, aanrekenen.
- Andere leveringen
Dit kan gaan over bloed, moedermelk, ontsmettende baden, etc.
- Ziekenvervoer
Het vervoer gedaan door het ziekenhuis, dringend of niet dringend. En dan ook enkel door het ziekenhuis. De kosten van bijvoorbeeld de brandweer, zijn hierin niet verwerkt.
- Diverse kosten
Deze kosten hebben niets te maken met de medische zorg die je gekregen hebt. Het gaat hier over het gebruik van bijvoorbeeld de telefoon, televisie of koelkast. Ziekenhuizen dienen deze tarieven mee te delen door middel van een tarievenlijst.
- Btw op esthetische ingrepen
Op esthetische ingrepen zoals een borstvergroting of facelift moet je 21% btw betalen.
Ja, jij betaalt zelf de factuur van het ziekenhuis. Gebruik hiervoor het overschrijvingsformulier van het ziekenhuis.
Zorg dat je de opnamefactuur binnen de opgelegde termijn betaalt aan het ziekenhuis. Zo vermijd je verwijlintresten. Kun je die termijn niet respecteren, neem dan contact op met de dienst boekhouding van het ziekenhuis.
Wij regelen de terugbetaling van je hospitalisatiekosten binnen de 16 werkdagen. Bezorg ons hiervoor zo snel mogelijk de opnamefactuur met het ingevulde Hospitalia-terugbetalingsformulier en eventuele andere betaalbewijzen.
- Digitaal via de Mijn Helan app (mobiel) of via Mijn Helan (desktop).
- Per post naar Helan Onafhankelijk ziekenfonds, Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk. Of deponeer het in een Helan-brievenbus in je buurt.
Goed om te weten
Wacht je op een terugbetaling? Abonneer je op de betaalmelding in Mijn Helan. Je krijgt meteen een melding via sms of e-mail zodra een terugbetaling wordt gestort.
Helemaal gerust met Hospitalia
Lig niet wakker van hoge ziekenhuisfacturen. Onze hospitalisatieverzekeringen zorgen dat je goed beschermd bent. Kies de verzekering die bij je past uit onze 3 formules.