Ongeval
Heb je een ziekte-uitkering aangevraagd, of ziektekosten ingediend naar aanleiding van een ongeval thuis, op het werk, tijdens het sporten of in nog andere omstandigheden? Dan ontvang je een ongevalsaangifte van je ziekenfonds. Zorg dat je die ongevalsaangifte altijd invult.
Waarvoor dient de ongevalsaangifte?
Bij een ongeval veroorzaakt door een derde heeft je ziekenfonds het recht om de terugbetalingen van ziektekosten en eventueel betaalde uitkeringen terug te vorderen van de verzekeringsmaatschappij van de persoon die verantwoordelijk is voor het ongeval. Op basis van de gegevens die je invult op de ongevalsaangifte weten we meteen welke verzekeraar we moeten contacteren.
Als het gaat om een ongeval in de privé-sfeer, moet je ook dit duidelijk noteren op de ongevalsaangifte. Zo weten we meteen dat er geen derden betrokken zijn en sluiten we het dossier af.
Arbeidsongeschikt?
Ontdek wat je moet doen om je uitkering aan te vragen.
Een ongeval aangeven
We sturen je automatisch een aangifteformulier door als:
- je een terugbetaling aanvraagt voor medische zorgen die het gevolg zijn van een ongeval.
- het ziekenhuis een terugbetaling aanvraagt voor medische zorgen als gevolg van een ongeval.
- je een vervangingsinkomen aanvraagt wegens arbeidsongeschiktheid na een ongeval.
Je ontvangt de ongevalsaangifte digitaal in je inbox in Mijn Helan, of schriftelijk per post.
Dit doe je het snelst via de digitale aangifte in de rubriek Documenten in Mijn Helan.
Heb je een papieren ongevalsaangifte ingevuld? Die bezorg je ons:
- door ze op te laden via ons webformulier.
- of op te sturen naar Helan ziekenfonds, Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk.
Is het ongeval veroorzaakt door een derde, dan kunnen we eventuele terugbetalingen en uitkeringen terugvorderen van de verzekeringsmaatschappij van de veroorzaker. Verder hoef jij niets meer te ondernemen.
Goed om te weten
Kan je niet werken na een ongeval en duurt je arbeidsongeschiktheid langer dan het gewaarborgd loon? Doe dan tijdig aangifte van arbeidsongeschiktheid. Zo heb je recht op een vervangingsinkomen van de wettelijke ziekteverzekering.
Soorten ongevallen
Privé-ongeval
Ook ongevallen in of rond je woning meld je zo snel mogelijk aan je ziekenfonds. Wij gaan dan na of het om een privé-ongeval gaat en ondernemen de nodige stappen.
Ongeval onderweg naar of op het werk
Je bent verzekerd tegen ongevallen op het werk of tijdens je woon-werkverkeer via je werkgever. De arbeidsongevallenverzekeraar volgt je dossier op.
Verkeersongeval
Ook bij een verkeersongeval verwittig je het best zo snel mogelijk het ziekenfonds. Zo worden je medische kosten vergoed en heb je recht op een eventuele uitkering.
Ongeval veroorzaakt door een derde
Was je betrokken bij een ongeval, veroorzaakt door een derde? Laat het ons snel weten, zodat we je medische kosten en een eventuele uitkering kunnen regelen.
Ongeval op school of in de jeugdbeweging
Je kind valt op de speelplaats of tijdens een jeugdbewegingsactiviteit en doet zich pijn? Laat het ons meteen weten.
Sportongeval
Hoe de terugbetalingen bij een sportongeval lopen, hangen van je situatie af. Als professioneel sporter wordt het behandeld als ongeval, binnen de sportvereniging ligt dit anders.
Meer over ziekte en ongeval
Een brede kijk op jouw welzijn
Steeds meer ski-ongevallen: bereid je voor!
Tijdens de wintervakanties zullen vele Belgen weer massaal de skilatten aanbinden. De meerderheid van de ski-ongevallen vindt plaats tijdens de eerste vakantiedagen. Hoe vermijd je dit?
Eerste hulp bij zomerongevallen: enkele EHBO-tips
Wie aan de zomer denkt, denkt aan vakantie. Maar weet jij wat te doen als je door een kwal of teek wordt gebeten? En wat doe je nu echt het best bij een zonneslag? Lees hier meer EHBO-tips..