Werkverwijdering

Ben je zwanger, of geef je borstvoeding, dan kan je via werkverwijdering je werk tijdelijk volledig of gedeeltelijk stopzetten. Enkel als je werkt in een gevaarlijke omgeving of als je in contact komt met gevaarlijke stoffen.

2 soorten werkverwijdering

Werkverwijdering tijdens de zwangerschap

Ben je zwanger, en houdt je werksituatie gezondheidsrisico's in voor jou en je ongeboren kind? Dan je werkverwijdering aanvragen.

Icon

Werkverwijdering tijdens de borstvoeding

In sommige gevallen kan je niet terugkeren naar je werk zolang je nog borstvoeding geeft. Ook in dit geval kan je werkverwijdering aanvragen.

Icon

Voorwaarden

  • Je hebt een arbeidsovereenkomst.
  • Je voert gevaarlijke taken uit, of komt via je werkomgeving in contact met gevaarlijke stoffen.
  • De arbeidsgeneesheer beslist dat je niet langer in je werkomgeving mag werken.
  • Je werkt in een omgeving waar je werkgever geen vervangende activiteit kan aanbieden.

Werkverwijdering tijdens de zwangerschap aanvragen

Vraag werkverwijdering aan via Mijn Helan.
  1. Meld je aan op Mijn Helan.
  2. Kies de rubriek Uitkeringen. 
  3. Klik op Arbeidsongeschikt of kindje op komst.

Laat het aanvraagformulier invullen door je werkgever en de arbeidsgeneesheer.

Bezorg ons het ingevulde formulier:

  • digitaal
  • of per post: Helan ziekenfonds, Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk.

Via Mijn Helan vul je zelf jouw inlichtingenblad in. Doe dit meteen, zo kunnen we je dossier sneller verwerken. Op basis van de informatie op jouw inlichtingenblad berekenen wij het bedrag van je uitkering.

Zodra je de werkverwijdering start, neemt het ziekenfonds contact op met je werkgever om een 'inlichtingenblad uitkeringen' te krijgen.

We kijken na of je recht hebt op een uitkering ter vervanging van je loon. Is jouw dossier in orde, dan ontvang je een brief met het precieze dagbedrag en starten we met de uitbetaling.

Goed om te weten

Je kan je postnatale rust verlengen door de dagen arbeidsongeschiktheid of werkverwijdering die je opneemt vóór je bevalling, op te nemen na je bevalling.

Dit kan enkel als je arbeidsongeschikt bent, of als je in volle werkverwijdering bent vóór de start van je wettelijke moederschapsverlof.

Gedeeltelijke werkverwijdering

In sommige gevallen kan je tijdens je zwangerschap gedeeltelijk stoppen met werken:

  • Je hebt twee werkgevers.
  • Je voert twee verschillende soorten taken uit bij één werkgever.
  • Je oefent een activiteit als zelfstandige uit bovenop je werk als loontrekkende. Dien de aanvraag hiervoor in binnen de maand nadat je start met de werkverwijdering.

In dat geval kom je misschien in aanmerking voor werkverwijdering:

  • bij een van de twee werkgevers
  • voor een van de twee beroepsbezigheden
  • alleen voor je activiteit als loontrekkende

Baby op komst

Wat moet je allemaal in orde brengen als je een kindje verwacht? Met onze checklist weet je wat je de komende maanden allemaal moet regelen.

Download de checklist

Kraamzorg

Nood aan helpende handen? Wij bieden ondersteuning voor jonge ouders. Vertrouw op ons voor verzorging, opvolging en advies.

Vraag je huishoudhulp aan

Druk thuis? De goed opgeleide huishoudhulpen van Helan nemen je graag wat werk uit handen.

Voordelen en terugbetalingen

Wie gezond en in balans wil blijven, verdient net dat tikkeltje meer. Daarom hebben wij een hele reeks extra voordelen en terugbetalingen voor jou.

Een brede kijk op jouw welzijn

Blog

Werkverwijdering: kun je werken tijdens je zwangerschap?

Sommige zwangere of pas bevallen vrouwen kunnen via werkverwijdering tijdelijk of volledig stoppen met werken. Bijvoorbeeld wanneer je werkomgeving risico’s meebrengt voor jezelf of voor je kind. Heb jij recht op werkverwijdering tijdens of na je zwangerschap?

Wat is geboorteverlof

Ben je net vader geworden? Dan gaat er vast veel om in je hoofd. Dankzij het geboorteverlof krijg je de eerste periode na de bevalling de tijd om thuis te helpen en aan de nieuwe situatie te wennen. Wil je na je geboorteverlof nog meer tijd met je kind doorbrengen? Dan kan je ouderschapsverlof aanvragen. Hieronder lees je wat geboorteverlof juist is, hoe je het aanvraagt en wat de verschillen zijn tussen geboorte- en ouderschapsverlof.