Wat is parodontologie?

Parodontologie is een specialisatie binnen de tandheelkunde die zich richt op de preventie, diagnose en het behandelen van tandvleesaandoeningen. Een parodontoloog behandelt het parodontium of het steunweefsel van de tanden: het tandvlees, het kaakbot en de vezels die de tandwortels in het kaakbot vasthouden.

Wat doet een parodontoloog?

De parodontoloog houdt zich bezig met de behandeling, diagnose en preventie van alle aandoeningen aan het parodontium. Doorgaans kom je bij de parodontoloog terecht na een doorverwijzing van je tandarts.

 

Wanneer heb ik parodontologie nodig?

Als je een van volgende symptomen hebt, kan het aangewezen zijn om een parodontoloog te raadplegen:

  • loskomende tanden
  • rood, gezwollen of gevoelig tandvlees
  • tandvlees dat gemakkelijk bloedt tijdens het poetsen
  • terugtrekkend tandvlees
  • afvloei van etter tussen tandvlees en tand
  • slechte ademgeur

De paradontoloog zal een kort onderzoek uitvoeren om na te gaan of er verder gespecialiseerd onderzoek nodig is.

Je tanden gezond houden?

Hoe houd je de kosten voor tandzorg onder controle? Lees het in ons gratis e-book.

Download het e-book

Wat is parodontitis?

Wanneer het parodontium door ontsteking wordt aangetast, spreken we van parodontitis. Parodontitis kan een van de oorzaken zijn van slechte ademgeur. Rokers zijn vatbaarder voor parodontitis dan niet-rokers. Ook diabetes en een familiale aanleg verhogen de kans op parodontitis.

Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees, bloedend tandvlees bij het poetsen of eten en terugtrekkend tandvlees. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op parodontitis. Parodontitis geeft meestal geen pijnklachten.

Wordt parodontologie terugbetaald?

De wettelijke ziekteverzekering dekt een deel van de kosten voor de raadplegingen bij de parodontoloog en het parodontaal monderzoek, maar lang niet alles. Wil je goed beschermd zijn tegen de kosten voor parodontologie? Dan kan je aansluiten bij Dentalia Up, de aanvullende tandverzekering via Helan.

Dentalia Up betaalt de kosten voor parodontologie, tandprothesen en implantaten voor 50% of 80% terug afhankelijk van je preventief gedrag. Ga dus elk jaar op controle bij de tandarts, zo krijg je steeds de hoogste terugbetaling.

Meer over Dentalia Up

Op zoek naar een antwoord op je vragen?

Heb je een vraag over de tandverzekering Dentalia Up? We helpen je met plezier. Je vindt een antwoord op de meest gestelde vragen op onze FAQ-pagina. Verder kan je ook onze klantenadviseurs contacteren via verschillende kanalen. Samen bekijken we jouw vraag of situatie.

Helan Onafhankelijk ziekenfonds is verzekeringsagent (n° CDZ 5006c) voor ‘MLOZ Insurance’, de VMOB van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, (RPR Brussel, 422.189.629, erkend onder nr. CDZ 750/01 voor de takken 2 en 18). Bekijk de infofiche en de algemene voorwaarden. Het Belgische recht is van toepassing op het verzekeringscontract. De looptijd van het contract is levenslang. Bij klachten contacteer je de klachtendienst van Helan Onafhankelijk ziekenfonds of de Ombudsman van de Verzekeringen. Voor meer informatie over de aansluiting bij dit/deze product(en) kun je terecht bij Helan Onafhankelijk ziekenfonds. Helan Onafhankelijk ziekenfonds, Boomsesteenweg 5, 2610 Wilrijk, 0411.696.011, RPR Antwerpen, www.helan.be.