Tandzorg na kankerbehandeling
We kunnen er niet omheen: kanker heeft een enorme impact. Zelfs bij mensen die de ziekte overwinnen. Want ondanks de veelbelovende resultaten is chemotherapie best ingrijpend. De behandeling brengt niet alleen schade toe aan kankercellen, maar ook aan organen en lichaamsdelen, waaronder het gebit. Degelijke tandzorg achteraf is cruciaal. Gelukkig sta je er niet alleen voor!
Tandproblemen door chemobehandeling
Chemotherapie is ingrijpend voor het lichaam. Ook het gebit wordt aangetast door de behandeling. Voor sommige kankerpatiënten blijft de schade aan het gebit minimaal. Maar in andere gevallen lopen de herstelkosten hoog op. Mensen met bijvoorbeeld hoofd- of halstumoren worden tijdens hun genezingsproces vaak geconfronteerd met aantasting van de boven- of onderkaak. Schade die jammer genoeg niet opgelost geraakt met een paar bezoekjes aan de tandarts.
Gelukkig kan je in zo'n situaties rekenen op maatregelen van de overheid. Zo komen zwaar getroffen patiënten in aanmerking voor een volledige terugbetaling van hun tandzorg.
Terugbetaling na kankerdiagnose
Er zijn drie groepen van patiënten die een volledige terugbetaling van restauratieve tandzorg kunnen aanvragen. Het onder meer om:
- Patiënten met een ernstige verminking ter hoogte van hun kaakbeen als gevolg van een tumor of radiotherapie.
- Patiënten die na een negatieve reactie op stamceltherapie aan tandverlies of ernstige tandafwijkingen lijden.
- Patiënten jonger dan twaalf jaar die tandverlies of ernstige tandafwijkingen na hun chemo- of radiotherapie hebben gekregen.
Je kijkt best even met je tandarts of je in aanmerking komt voor terugbetaling.
Hoe werkt terugbetaling tandzorg door overheid?
Heb je als kankerpatiënt recht op volledige terugbetaling? Dan moet je tandarts dure behandelingen zoals tandbruggen, tandimplantaten en tandkronen, verplicht vastleggen via de derdebetalersregeling. Via die weg betaalt de overheid de kosten voor je tandzorg rechtstreeks aan je tandarts, zelfs als het om een niet-geconventioneerde tandarts gaat. Dit betekent dat jij niet hoeft op te draaien voor de kosten én ook helemaal niks moet voorschieten. Voor meer informatie over jouw specifieke situatie kan je terecht bij Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering.
Extra verzekerd met tandverzekering Dentalia Up
Omdat kanker zoveel impact heeft op een mensenleven, bieden we met de aanvullende tandverzekering Dentalia Up extra aandacht aan tandzorg voor kankerpatiënten. Ben je aangesloten bij Dentalia Up, en ondervind je tandproblemen door kanker? Dan kan je rekenen op een terugbetaling tot 4.000 euro. Dit geldt al vanaf het eerste jaar na je aansluiting, als de diagnose van kanker werd gesteld na aansluiting bij de tandverzekering. Er is dus geen wachttijd voor terugbetaling van tandzorg voor kankerpatiënten.
Op zoek naar een antwoord op je vragen?
Heb je een vraag over de tandverzekering Dentalia Up? We helpen je met plezier. Je vindt een antwoord op de meest gestelde vragen op onze FAQ-pagina. Verder kan je ook onze klantenadviseurs contacteren via verschillende kanalen. Samen bekijken we jouw vraag of situatie.
Lees meer over tandverzekering
Helan Onafhankelijk ziekenfonds is verzekeringsagent (n° CDZ 5006c) voor ‘MLOZ Insurance’, de VMOB van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, (RPR Brussel, 422.189.629, erkend onder nr. CDZ 750/01 voor de takken 2 en 18). Bekijk de infofiche en de algemene voorwaarden. Het Belgische recht is van toepassing op het verzekeringscontract. De looptijd van het contract is levenslang. Bij klachten contacteer je de klachtendienst van Helan Onafhankelijk ziekenfonds of de Ombudsman van de Verzekeringen. Voor meer informatie over de aansluiting bij dit/deze product(en) kun je terecht bij Helan Onafhankelijk ziekenfonds. Helan Onafhankelijk ziekenfonds, Boomsesteenweg 5, 2610 Wilrijk, 0411.696.011, RPR Antwerpen, www.helan.be.