Tandproblemen bij kinderen
Kinderen houden van avontuur en onbezonnen ravotten, en dat kunnen we alleen maar toejuichen! Dat betekent ook dat ze regelmatig ... vallen. Meestal landen ze op hun handen, maar soms gaat het grondig mis en komt je oogappel recht op het gezicht terecht. Op deze pagina lees je meer over eerste hulp bij tandongevallen.
Symptomen bij tandongevallen
Als je kind hard op de mond valt, gaat dat vaak gepaard met veel bloedverlies. De lippen en tong kunnen door de val flink beschadigd zijn. Het goede nieuws is dat de mond ook snel geneest.
Probeer rustig te blijven zodat je kind niet in paniek raakt. Spoel de mond met water zodat je goed kan kijken of er schade aan de tanden is.
Het kan zijn dat er alleen een stukje tand is afgebroken, of dat de tanden los zijn komen te staan. De tanden kunnen ook een stukje verschoven of naar binnen verplaatst zijn.
Heeft je kind veel pijn? Vraag dan om te tonen waar het pijn doet, en overweeg pijnstillers. Geef je kind alleen pijnstillers die de arts voorgeschreven heeft of vraag raad aan je apotheker.
Je tanden gezond houden?
Hoe houd je de kosten voor tandzorg onder controle? Lees het in ons gratis e-book.
Wat te doen bij tandongevallen
Verschillende situaties zijn mogelijk. Je kind:
- breekt een melktand
- breekt een definitieve tand
- heeft een tand die los staat door de val
- verliest de tand of moet de tand laten trekken
In alle gevallen is het aangewezen dat je de tand (of het stuk tand) in fysiologisch serum (verkrijgbaar bij de apotheek of supermarkt) bewaart, en dit voor maximaal 6 uur. Neem de tand sowieso nooit bij de wortel vast! Mogelijk kan de tand nog terug worden geplaatst.
Vervolgens neem je best zo snel mogelijk contact op met je tandarts, want die kan de juiste zorgen toedienen naargelang het trauma van je kind. In sommige gevallen kunnen er tegelijkertijd andere verwondingen zijn, zoals een gebroken kaak of kwetsuren in het gezicht.
Zo snel mogelijk naar de tandarts
Melktanden vallen sowieso uit, dus schade aan het blijvend gebit is vervelender. Als een tand uit de mond gevallen is, is vooral de snelheid van terugplaatsen belangrijk. Een uitgevallen tand die binnen de 20 minuten weer terug in de mond wordt geplaatst, groeit in 95% van de gevallen weer vast. Duurt het twee uur of langer voordat de tand is teruggezet, dan is de kans op vastgroeien al gedaald naar minder dan 10%. Tanden die enkel los staan, groeien gemakkelijker vast dan uitgevallen tanden. Toch is de toekomst van tanden en kiezen die teruggeplaatst zijn altijd onzeker. Tanden waarvan stukjes afgebroken zijn, kunnen tegenwoordig gelukkig haast onzichtbaar worden hersteld.
Terugbetaling van tandartskosten bij ongevallen
De wettelijke ziekteverzekering betaalt veel tandartskosten terug, maar lang niet alles. De tandverzekering Dentalia Up betaalt tot 4.000 euro terug voor tandschade bij ongevallen. De tandverzekering is gratis voor kinderen tot 3 jaar. Sluit je kind aan voor de 5de verjaardag, dan krijgt het de hoogste terugbetaling. Lees hier waarom een tandverzekering een goed idee is, en wat je allemaal terugbetaald krijgt.
Opgelet: ga minstens 1 keer per jaar preventief op tandartscontrole. Zowel de wettelijke ziekteverzekering als de aanvullende tandverzekering Dentalia Up betalen meer terug aan wie jaarlijks op tandartscontrole gaat.
Op zoek naar een antwoord op je vragen?
Heb je een vraag over de tandverzekering Dentalia Up? We helpen je met plezier. Je vindt een antwoord op de meest gestelde vragen op onze FAQ-pagina. Verder kan je ook onze klantenadviseurs contacteren via verschillende kanalen. Samen bekijken we jouw vraag of situatie.
Lees meer over tandverzekering
Helan Onafhankelijk ziekenfonds is verzekeringsagent (n° CDZ 5006c) voor ‘MLOZ Insurance’, de VMOB van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, (RPR Brussel, 422.189.629, erkend onder nr. CDZ 750/01 voor de takken 2 en 18). Bekijk de infofiche en de algemene voorwaarden. Het Belgische recht is van toepassing op het verzekeringscontract. De looptijd van het contract is levenslang. Bij klachten contacteer je de klachtendienst van Helan Onafhankelijk ziekenfonds of de Ombudsman van de Verzekeringen. Voor meer informatie over de aansluiting bij dit/deze product(en) kun je terecht bij Helan Onafhankelijk ziekenfonds. Helan Onafhankelijk ziekenfonds, Boomsesteenweg 5, 2610 Wilrijk, 0411.696.011, RPR Antwerpen, www.helan.be.