Orthodontie bij kinderen
Meer dan 50% van de kinderen en jongeren heeft een behandeling met een beugel nodig. Er wordt dan ook steeds meer aandacht besteed aan een mooi en recht gebit. Tegenwoordig wordt er vaak al op jonge leeftijd met orthodontie gestart. Lees hier wanneer je kind orthodontie nodig heeft, wat de kostprijs is en welke terugbetalingen je kan krijgen voor een beugel.
Wanneer heeft mijn kind orthodontie nodig?
Er zijn verschillende redenen waarom de orthodontist een beugel aanraadt:
- Als de tanden of kiezen scheef staan
- Als je kind een kruis- of dwangbeet heeft, waardoor de bovenkaak en de onderkaak niet goed op elkaar passen
- Wanneer er spleetjes tussen de tanden zichtbaar zijn
- Als de voortanden te ver naar voren of naar achteren staan
- Wanneer het kauwen of spreken belemmerd wordt door de stand van de tanden of kaak
Twijfel je of je kind een beugel nodig heeft? Bespreek het met de tandarts van je kind, en maak indien nodig een afspraak met een orthodontist.
Op welke leeftijd begint mijn kind best met een beugel?
De ideale leeftijd om met een orthodontische behandeling te starten, hangt af van de ontwikkeling van het gebit van je kind. In heel wat gevallen wordt er al op jonge leeftijd met een beugel gestart.
Op de leeftijd van 7 à 8 jaar breng je best met je kind een bezoek aan de tandarts, om na te kijken of het een kruis- of dwangbeet heeft. Als dat het geval is, kan de orthodontist een vroege behandeling opstarten. De orthodontist kan dan ook de positie van de definitieve hoektanden inschatten en indien nodig meer ruimte creëren. Dat wordt bijna altijd gedaan met een ‘activator’. Die beugel wordt op de tanden geklikt, is uitneembaar en heeft een schroefje. Eén keer per week gedurende zes tot negen maanden draai je het plaatje een kwartslag open. De bovenkaak wordt zo 1 mm per maand breder. Na de vroege orthodontie volgt doorgaans nog een behandeling met een blokjesbeugel.
Heeft je kind rond de leeftijd van 8 jaar nog geen vroege behandeling nodig, dan zal het misschien wel later nog moeten beugelen, als alle definitieve tanden doorgebroken zijn. Meestal is dat vlak voor de groeispurt: voor meisjes rond 11 tot 12 jaar, voor jongens rond 13 tot 14 jaar. De meest voorkomende beugel bij gewone orthodontie is een ‘blokjesbeugel’, maar er zijn ook andere soorten beugels.
Wat kost orthodontie voor kinderen?
Een orthodontische behandeling is niet goedkoop. De gemiddelde kostprijs voor alle materialen, controles en behandelingen loopt al gauw op tot 3.500 euro. Informeer je vooraf goed over de kosten. Op deze pagina lees je meer over vragen die je kan stellen aan de orthodontist vooraleer je met de behandeling start.
Wordt een beugel voor kinderen terugbetaald?
Een stukje van de kosten voor orthodontie bij kinderen en jongeren wordt terugbetaald door de wettelijke ziekteverzekering. Klanten van Helan Ziekenfonds genieten daarnaast van het Helan-voordeel orthodontie.
Heeft je kind vroege orthodontie nodig, dan heb je recht op een gedeeltelijke terugbetaling van de wettelijke ziekteverzekering. Voorwaarde is dat je een medisch akkoord van de adviserende arts voor een wettelijke terugbetaling hebt gekregen vóór de 9de verjaardag van je kind.
Jongeren tot 22 jaar krijgen een gedeeltelijke terugbetaling voor orthodontie via de wettelijke ziekteverzekering. De orthodontie moet wel opgestart zijn vóór de 15de verjaardag.
Omdat we vinden dat elk kind een stralende glimlach verdient, krijg je als klant van Helan Ziekenfonds tot 1.050 euro terugbetaald per orthodontische behandeling, bovenop de wettelijke terugbetaling. En dat voor 60% van alle remgelden, supplementen en materialen tot de leeftijd van 22 jaar. Ook hier geldt dat de orthodontie wel moet opgestart zijn vóór de 15de verjaardag.
Heb je de aanvullende tandverzekering Dentalia Up? Dan krijg je nog eens tot 2.200 euro extra terugbetaald per orthodontische behandeling, als de behandeling opgestart is vóór de 15de verjaardag. In combinatie met het Helan-voordeel orthodontie voor jongeren ben je zo écht goed beschermd tegen de hoge kosten voor een beugel.
Is een tandverzekering interessant voor mijn gezin?
Met de terugbetaling via de wettelijke ziekteverzekering en het bijkomend Helan-voordeel krijg je een deel van de orthodontische behandeling terugbetaald, maar lang niet alles.
Bovendien zijn de meeste orthodontisten niet geconventioneerd waardoor ze extra supplementen kunnen aanrekenen. Je betaalt dus nog steeds een behoorlijk aandeel van de kosten voor de beugel van je kind uit eigen zak.
Met een aanvullende tandverzekering ben je optimaal beschermd tegen de hoge kosten van orthodontie. De tandverzekering Dentalia Up betaalt tot 2.200 euro terug voor orthodontie bij jongeren. Voorwaarde is wel dat de behandeling opgestart wordt voor de 15de verjaardag, en dat er dus ook een tussenkomst is van de wettelijke ziekteverzekering.
De maximale terugbetaling geldt als je je kind aansluit voor de 5de verjaardag, of als je 10 jaar klant bent. We raden dus aan om vroegtijdig aan te sluiten bij de gezinsverzekering. Voor kinderen tot 3 jaar is Dentalia Up gratis.
Op zoek naar een antwoord op je vragen?
Heb je een vraag over de tandverzekering Dentalia Up? We helpen je met plezier. Je vindt een antwoord op de meest gestelde vragen op onze FAQ-pagina. Verder kan je ook onze klantenadviseurs contacteren via verschillende kanalen. Samen bekijken we jouw vraag of situatie.
Lees meer over tandverzekering
Helan Onafhankelijk ziekenfonds is verzekeringsagent (n° CDZ 5006c) voor ‘MLOZ Insurance’, de VMOB van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, (RPR Brussel, 422.189.629, erkend onder nr. CDZ 750/01 voor de takken 2 en 18). Bekijk de infofiche en de algemene voorwaarden. Het Belgische recht is van toepassing op het verzekeringscontract. De looptijd van het contract is levenslang. Bij klachten contacteer je de klachtendienst van Helan Onafhankelijk ziekenfonds of de Ombudsman van de Verzekeringen. Voor meer informatie over de aansluiting bij dit/deze product(en) kun je terecht bij Helan Onafhankelijk ziekenfonds. Helan Onafhankelijk ziekenfonds, Boomsesteenweg 5, 2610 Wilrijk, 0411.696.011, RPR Antwerpen, www.helan.be.