Vlamingen ‘musturberen’ te vaak: “Dit kan burn-out tot gevolg hebben”
Negen op de tien Vlamingen musturbeert. Gemiddeld doen we het wel twee keer per week. Musturberen is jezelf te veel druk opleggen, en niet meer kunnen onderscheiden tussen iets ‘moeten’ of ‘kunnen’ doen. Te vaak musturberen kan negatieve gevolgen hebben en zelfs leiden tot een burn-out.
“Wie musturbeert, ziet geen verschil meer tussen moeten, willen en kunnen en voelt een soort onweerstaanbare drang om op alles ‘ja’ te zeggen.” Dit is de definitie volgens ziektekostenverzekeraar Helan. Die deed een grootschalig onderzoek naar het fenomeen en lanceerde een test waarop je kan zien of je zelf musturbeert.
De term ‘musturberen’ werd voor het eerst gebruikt door de Amerikaanse psycholoog Albert Ellis. De American Psychological Association definieert het begrip als “het geloof van een individu dat ze bepaalde perfectionistische doelen moeten bereiken als ze zich succesvol, aanvaard en tevreden willen voelen.”
Jonge vrouwen het meest
Niet toevallig lopen mensen die van nature perfectionistisch zijn ook meer risico op overmatig musturberen. Ook tussen mannen en vrouwen zijn er verschillen. Meer dan 50% van de vrouwen geeft aan er last van te hebben, tegenover 31% van de mannen.
Leeftijd blijkt een bepalende factor. Bijna de helft van de regelmatige musturbeerders is jonger dan 34 jaar, 41% is tussen de 35 en de 54 jaar, 35% is ouder dan 55. Vooral de grotere aanwezigheid van sociale media in het leven van jongere mensen lijkt een verklarende factor hiervoor.
Druk van sociale media
Het concept van bijna dwangmatig iets te moeten doen is van alle tijden. Het begrip ‘musturberen’ zelf is ook van de twintigste eeuw en dus van voor sociale media. Maar door constant aan het ‘perfecte plaatje’ blootgesteld te worden, komt er voor jongere mensen nog een element van druk bij.
Musturberen is niet inherent schadelijk en kan voor sommige mensen zelfs een gevoel van trots en efficiëntie meebrengen. Maar zoals met veel dingen is een teveel aan musturberen mogelijk schadelijk.
Schadelijke gevolgen
Helan meldt dat frequente musturbeerders vaak stress en andere negatieve gevoelens ervaren. “In ons onderzoek geven vier van de vijf mensen die veel musturberen aan dat ze stress, vermoeidheid, onzekerheid en uitputting voelen door al dat moeten”, zegt Helan. Twee op de vijf ondervraagden hebben ook last van angst, schuldgevoelens en onrust als ze de dingen die ‘moeten’ niet doen.”
Deze negatieve gevoelens zijn niet altijd zonder gevolgen. De aanhoudende stress en vermoeidheid kan zelfs leiden tot een burn-out. Mensen die al een voorgeschiedenis hebben met burn-outs, of om een gerelateerde reden al afwezig waren van werk, blijken meer te musturberen dan de gemiddelde Vlaming.
Hoe oplossen?
Maar hoe zorg je ervoor dat je minder musturbeert, en een gezondere relatie hebt met het moeten doen van dingen? De belangrijkste stap om minder schadelijk te musturberen is terug het onderscheid leren maken tussen wat écht moet en wat je wil of kan. Hiervoor is het volgens Helan nuttig om alle ‘moetjes’ in kaart te brengen en zo overzichtelijk af te wegen wat een dringende must is en wat dingen zijn die je al dan niet wil doen.
Musturbeer jij wel eens? Heb je vragen? Doe dan zeker de test van Helan.
Contact
Neem voor meer contact op met:
Sarah Masschelein, woordvoerster Helan.
Of contacteer ons via deze link.
Deel dit artikel
Over Helan Onafhankelijk Ziekenfonds
Helan Onafhankelijk Ziekenfonds is het op twee na grootste ziekenfonds van Vlaanderen In totaal werken 5.700 werknemers voor de sociale ondernemer, die hoofdzetels heeft in Wilrijk, Gent en Brugge. Helan heeft eeneigen betaalbare tand- en hospitalisatieverzekeringen. Bij de vzw Helan Huishoudhulp werken meer dan 4.200 huishoudhulpen met dienstencheques. Helan Thuiszorg en Helan Kraamzorg bieden zorg thuis voor wie ziek, ouder of revaliderend is. Ook Heyo, behoort tot de Helan-groep. Bij Heyo nemen jaarlijks zo’n 36.000 kinderen en jongeren, van overal in Vlaanderen, deel aan vakantiekampen met en zonder overnachting. Het kan daarvoor beroep doen op 3.500 monitoren.
Ga voor meer informatie naar www.helan.be.