Op deze pagina
Wat is kraamzorg?
Kraamzorg is er voor jou als je hoogzwanger of pas bevallen bent. Je kan op kraamzorg rekenen vanaf 1 maand voor je bevalling, tot 3 maanden erna.
- Tijdens je zwangerschap: je krijgt extra ondersteuning thuis, zodat je voldoende kan rusten tijdens die laatste weken van je zwangerschap.
- Na je zwangerschap: je krijgt hulp bij de verzorging en voeding van je baby, ondersteuning bij lichte huishoudelijke taken en hulp bij de opvang van eventuele andere kinderen in het gezin.
Waarom kraamzorg?
Ben je hoogzwanger, dan kan kraamzorg je ondersteunen om voldoende te rusten tijdens die laatste weken voor je bevalling. En eens je baby er is, krijgen jij en je partner dankzij de hulp van Helan Kraamzorg de ruimte om voor jezelf te zorgen. En om er te zijn voor jullie nieuwe baby en je gezin.
Je kraamverzorgende helpt je waar jij dat nodig hebt. Of dat nu is bij de verzorging van je kindje, om je andere kinderen op te vangen, of om je huishouden draaiende te houden. Jij kiest.
Kraamverzorgenden zijn specifiek opgeleid om jou en je baby met de nodige zorgen te omringen. Daar kunnen ook lichte huishoudelijke taken bij horen, zoals stofzuigen, strijken en koken. Heb je extra poets- of strijkhulp nodig, dan biedt het team van Helan Huishoudhulp je graag versterking.
Zo vraag je kraamzorg aan
Vul het online aanvraagformulier in en we nemen zo gauw mogelijk contact met je op om alles in detail te regelen.
Wist je dat...
je tot 300 euro terugbetaald krijgt voor kraamzorg voor beide ouders?
Praktische vragen en antwoorden
Je inkomen en het aantal personen ten laste bepalen wat je betaalt voor kraamzorg. Dat kost maximaal 9,90 euro per uur. Bereken je eigen tarief via de bijdrageschaal van het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid.
Om je optimaal te ondersteunen betaalt Helan Onafhankelijk Ziekenfonds 5 euro per uur terug voor kraamzorg. Er geldt een maximumbedrag van 150 euro per jaar, of 30 uur kraamzorg per aangesloten ouder, en per kind. Als jij en je partner beiden bij Helan Ziekenfonds zijn aangesloten, heb je dus recht op 60 uur kraamzorg. Verwachten jullie een meerling, dan krijg je tot 120 uur zorg. Bekijk meer info over de terugbetalingen via Helan Ziekenfonds.
Je ontvangt een factuur voor je kosten in de maand die volgt op de maand dat jouw kraamverzorgende bij je langs kwam. De factuur zal altijd op naam van de mama staan.
- Je kan rustig wennen aan de nieuwe situatie en tijd maken voor jezelf en je kindje.
- Je kan beroep doen op ervaren kraamverzorgenden.
- Je kan samen bespreken welke taken de kraamverzorgende eventjes zal overnemen.
- Betaalbaar! De meeste ziekenfondsen voorzien een terugbetaling.
- Klant bij Helan Ziekenfonds of niet, je kan steeds een aanvraag doen.
Je vraagt kraamzorg best al aan vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent. Zo ben je zeker dat je op hulp kan rekenen wanneer jij dat nodig hebt.
Dat hoeft niet. Je kan ook kraamzorg aanvragen via Helan als je klant bent bij een ander ziekenfonds. De terugbetaling vraag je dan natuurlijk wel aan bij je eigen ziekenfonds.
Kraamzorg is mogelijk in alle regio’s, maar enkel op Belgisch grondgebied.
Kraamzorg en vroedvrouwen bieden beide ondersteuning rondom de geboorte van een kind, maar hun rollen verschillen aanzienlijk.
- Kraamzorg richt zich voornamelijk op de zorg en ondersteuning van de moeder en de baby tijdens de kraamtijd, meestal de eerste acht tot tien dagen na de bevalling. De kraamverzorgster helpt met de verzorging van de baby, biedt ondersteuning bij borstvoeding, en zorgt voor het welzijn van de moeder, inclusief huishoudelijke taken en hygiëne.
- Een vroedvrouw begeleidt de zwangere vrouw gedurende de volledige zwangerschap, bevalling en de kraamperiode. Zij biedt medische zorg, monitort de gezondheid van moeder en kind, en kan ook bevallingen begeleiden, zowel thuis als in het ziekenhuis.
Wat doet een vroedvrouw?
Een vroedvrouw begeleidt de zwangere vrouw gedurende de volledige zwangerschap, bevalling en de kraamperiode. Zij biedt medische zorg, monitort de gezondheid van moeder en kind, en kan ook bevallingen begeleiden, zowel thuis als in het ziekenhuis.
-
Tijdens je zwangerschap volgt je vroedvrouw je medisch op. Ze helpt je om tijdens je zwangerschap zo gezond en comfortabel mogelijk te blijven. En ze bereidt je goed voor op je bevalling.
- Tijdens je bevalling kan je vroedvrouw je bijstaan en coachen, zowel tijdens de arbeid als bij de bevalling zelf.
- Na je bevalling waakt je vroedvrouw mee over jouw herstel en over de gezondheid van je kindje. Je krijgt ook advies over voeding en verzorging van je baby.
Waarom een vroedvrouw?
Voor de bevalling vormt een vroedvrouw aan huis een mooie aanvulling op je medische controles bij de gynaecoloog. Je vroedvrouw kan je medische hulp en advies geven, maar je krijg ook ruim de tijd om je vragen te stellen en je bezorgdheden te uiten.
Na je bevalling krijg je er een coach aan huis bij, die je ondersteunt bij de zorg voor je baby, maar ook voor jezelf. Want dat is net zo belangrijk in die eerste dagen en weken met een nieuwe baby.
Je hebt recht op terugbetaling voor 12 bezoeken van een vroedvrouw, voor, tijdens en na je bevalling.
Zo vraag je hulp van een vroedvrouw aan
Vul het online aanvraagformulier in en we nemen zo gauw mogelijk contact met je op om alles in detail te regelen.
Praktische vragen en antwoorden
Er zijn 2 mogelijke manieren voor de terugbetaling.Vraag aan je vroedvrouw hoe zij werkt.
- Ofwel betaal je het volledige ereloon aan je vroedvrouw. Je krijgt een getuigschrift voor verstrekte zorgen dat je kan indienen bij je ziekenfonds. Je kosten worden nadien terugbetaald.
- Ofwel betaal je enkel het remgeld aan je vroedvrouw. Dat is het geval als je vroedvrouw niet geconventioneerd is. Vraag haar gerust om welk het bedrag het gaat. Is je vroedvrouw geconventioneerd? Dan betaal je helemaal niks. Ze krijgt het ereloon dan via het ziekenfonds
- Opgelet: sommige vroedvrouwen rekenen een extra administratieve kost aan. Die kost betaalt je ziekenfonds niet terug. Informeer dus vooraf goed of er ook supplementen zijn.