Dienstencheques

Betaal je huishoudhulp makkelijk met dienstencheques. Die zijn fiscaal voordelig en gebruiksvriendelijk. Is dit de eerste keer dat je dienstencheques bestelt of ermee betaalt? Dit moet je weten.

Dienstencheques, de voorwaarden op een rijtje

Waarom betalen met dienstencheques? Hoeveel kan je er jaarlijks bestellen? Voor welke prijs?
Kom alles over dienstencheques te weten in dit overzicht. Download onze algemene voorwaarden voor meer informatie.

De dienstencheque is een gesubsidieerd betaalmiddel. Ben je meerderjarig en in België gedomicilieerd? Dan kan je de prestaties van je huishoud- of strijkhulp voordelig betalen met dienstencheques. Vanaf 2025 geldt er geen fiscaal voordeel meer voor de aankoop van dienstencheques.

Elke meerderjarige persoon die in België gedomicileerd is, kan tot 500 dienstencheques per kalenderjaar bestellen.

Je kan maximaal 500 dienstencheques bestellen per kalenderjaar.

In het Vlaams Gewest betaal je voor de eerste 400 dienstencheques 9 euro per stuk. Voor de laatste 100 cheques betaal je 10 euro per stuk. Vanaf 2025 kost het voor de eerste 400 cheques 10 euro per stuk, vanaf de 401ste cheque 11 euro.

In het Brussels Gewest kosten de eerste 300 dienstencheques 10 euro per cheque. Voor de laatste 200 cheques betaal je 12 euro per cheque. 

In het Waals Gewest betaal je

  • 10 euro voor de eerste 175 dienstencheques aangekocht per jaar;
  • 11 euro vanaf 176 tot 400 dienstencheques aangekocht per jaar;
  • 12 euro vanaf 401 dienstencheques aangekocht per jaar.

Tip: Het maximale aantal dienstencheques is begrensd per persoon, en niet per gezin. Gebruiken je partner en jijzelf samen meer dan 400 (Vlaams en Waals Gewest) of 300 (Brussels Hoofdstedelijk Gewest) dienstencheques per jaar? Schrijf jullie dan beide in bij Pluxee (Sodexo) om een groter aantal dienstencheques aan de laagste prijs te kopen.

Dienstencheques hebben een geldigheidsduur van 12 maanden. Ongebruikte dienstencheques die niet vervallen zijn kun je omruilen. Dit geldt zowel voor papieren als elektronische cheques.

Dienstencheques omruilen

Dienstencheques die niet werden gebruikt of waarvan de vervaldatum niet overschreden is, kunnen terugbetaald of omgeruild worden bij Pluxee.

  • Bij terugbetaling van de cheques betaal je 0,25 euro per bestelling.
  • Bij omruiling van de papieren cheques betaal je 0,25 euro per cheque. Omruiling van elektronische cheques is gratis.

De fiscale aftrek voor dienstencheques verschilt van gewest tot gewest. Daarom werkt Pluxee, de dienstverlener die de dienstencheques uitgeeft, met een dienst in Vlaanderen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Walonnië.

Opgelet: vanaf 2025 geldt er geen fiscaal voordeel meer voor dienstencheques.

Fiscale aftrek in Vlaanderen:
1,80 euro per cheque op de eerste 191 aangekochte dienstencheques per persoon.

Fiscale aftrek in Brussel:
1,35 euro per cheque op de eerste 163 aangekochte dienstencheques per persoon.

Fiscale aftrek in Wallonië:
0,90 euro per dienstencheque op de eerste 150 aangekochte dienstencheques per persoon.

Hoe werkt de fiscale aftrek?

Je krijgt elk jaar op 1 maart een fiscaal attest van Pluxee. Dit attest is ook beschikbaar in de Pluxee-app als je elektronische dienstencheques gebruikt. Het bedrag voor je fiscale aftrek wordt automatisch ingevuld in Tax on Web.

Tip: per gewest krijg je elk jaar een belastingsaftrek op een bepaald aantal aangekochte dienstencheques. Gebruikt je gezin er meer? Als jij en je partner elk apart inschrijven voor dienstencheques haal je meer rendement uit het fiscaal voordeel.

Ook gebruikers met een laag inkomen genieten van een fiscaal voordeel. Dat gebeurt via een terugbetaalbaar belastingkrediet. Om de terugbetaling aan te vragen, voeg je het fiscaal attest toe aan de belastingaangifte. Ontvang je geen belastingbrief? Vraag hem dan op eigen initiatief aan bij je lokaal belastingkantoor.

Nog vragen? Neem contact op met het Contact Center van de FOD Financiën via T. 02 572 57 57 (gewoon tarief).

Werk je als zelfstandige en ben je mama geworden? Dan kun je genieten van 105 uur moederschapshulp, zodra je je professionele activiteiten hebt hervat.

De moederschapshulp betaal je met 105 dienstencheques, die je krijgt via het Sociaal Verzekeringsfonds voor Zelfstandigen (SVZ) waarbij je aangesloten bent.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de gratis dienstencheques moet je:

  • onderworpen zijn aan het sociaal statuut voor zelfstandigen tijdens de twee kwartalen die het kwartaal van de bevalling voorafgaan. Ook je sociale bijdrage voor die kwartalen moet betaald zijn.
  • onderworpen blijven aan het sociaal statuut voor zelfstandigen tot de toekenning van de hulp, en de bijdrage betaald hebben voor het kwartaal waarin de bevalling plaatsvindt.
  • de pasgeborene inschrijven in het rijksregister in het gezin van de moeder.
  • je zelfstandige activiteit hervatten na de geboorte van het kind.

Hoe je dienstencheques aanvragen?

Dienstencheques aanvragen kan ten vroegste vanaf de 6de maand van je zwangerschap en tot de laatste dag van de 15de week na de geboortedatum. Alleen de aanvragen die het SVZ binnen deze termijn ontvangt, komen in aanmerking.

Om te vermijden dat zelfstandige moeders er geen beroep op doen, en om te voorkomen dat ze hun aanvraag te laat indienen, neemt het SVZ op eigen initiatief contact op met de kersverse mama's. Als je als zelfstandige mama bevestigt dat je de dienstencheques wilt krijgen, regelt het SVZ de aanvraag:

  1. Het SVZ geeft jou de nodige aanvraagformulieren.
  2. Zodra het SVZ je aanvraag ontvangt, krijg je van hen een ontvangstbevestiging, samen met de voorwaarden voor de toekenning van de dienstencheques.
  3. Als aan deze voorwaarden voldaan wordt, betaalt het SVZ de prijs van 105 dienstencheques aan Pluxee.
  4. Vervolgens bezorgt Pluxee je de dienstencheques.

Dienstencheques bestellen bij Pluxee (Sodexo)

Zodra je huishoudhulp aan de slag gaat, heb je dienstencheques nodig. Die bestel je bij Pluxee (vroeger Sodexo). Het is een goed idee om alvast in te schrijven bij Pluxee voor je een huishoudhulp inschakelt.

Opgelet: vanaf 2025 kan geen papieren dienstencheques meer bestellen, enkel nog elektronische dienstencheques.

Schrijf je in bij de betrokken dienst van Pluxee

Pluxee werkt per gewest. Afhankelijk van waar je woont, bestel je dienstencheques bij Pluxee Vlaanderen, Brussels Hoofdstedelijk Gewest of Wallonië.

Inschrijven bij Pluxee:

Pluxee Vlaanderen  Pluxee Brussel  Pluxee Wallonië

Tip: inschrijven kan online of met een inschrijvingsformulier op de website. Online inschrijvingen worden sneller verwerkt, en je elektronische dienstencheques zijn meteen digitaal beschikbaar.

Bij inschrijving via eID is het adres van je hoofdverblijfplaats onmiddellijk verifieerbaar, waardoor je inschrijving meteen van kracht is.

In de andere gevallen moet de overheid eerst je persoonlijke gegevens valideren voor je account kan geactiveerd kan worden. Deze validering kan enkele dagen duren. Weet dat je geen dienstencheques kan bestellen voor deze info geverifieerd is en de inschrijving in orde is.

Bij je inschrijving zal Pluxee naar je voorkeur voor dienstencheques vragen: elektronische of op papier. Omdat elektronische dienstencheques sneller en gebruiksvriendelijker zijn, raden we je deze voor je eigen gemak aan.

De voordelen van elektronische dienstencheques:

  • Je dienstencheques zijn meteen digitaal beschikbaar
  • Je kan eenvoudig cheques bijbestellen en betalen
  • Het beheer gebeurt makkelijk en overzichtelijk in de Pluxee-app

Elektronische dienstencheques

Na je inschrijving zijn je elektronische dienstencheques meteen online beschikbaar. Download de Pluxee app in de App Store of Google Play. Of log in op het online platform van Pluxee.

1. Vlaanderen

App Store  Google Play  Sodexo online

2. Brussels Hoofdstedelijk Gewest

App Store  Google Play  Sodexo online

3. Wallonië

App Store  Google Play  Sodexo online

Dienstencheques op papier

Bestelde je papieren dienstencheques? Dan zal je die via de post ontvangen. Dit proces duurt een tweetal weken. Hou daar rekening mee als je nieuwe dienstencheques wil bestellen.

Dienstencheques aankopen gebeurt altijd per tien. Zowel als je de eerste keer bestelt of nieuwe cheques bijbestelt, en ongeacht of het elektronische of papieren cheques zijn. Dit kan via het online platform van Pluxee, of in de Pluxee-app bij elektronische cheques.

In de Pluxee-app beschik je altijd over een handig overzicht. Zo zie je in een oogopslag wanneer je nieuwe dienstencheques moet bestellen. Je kan ook kiezen voor een maandelijkse domiciliëring aan Pluxee. Zo zit je nooit onverwacht zonder dienstencheques en blijf je doorlopend op je huishoud- of strijkhulp rekenen.

 

Je huishoudhulp betalen met dienstencheques

Omdat ze gebruiksvriendelijker zijn, raden we je aan om je huishoudhulp met elektronische dienstencheques te betalen. Is dat voor jou geen optie, dan kunnen papieren dienstencheques natuurlijk ook.

Per gepresteerd uur voorzie je één dienstencheque. Dus één cheque voor elke 60 minuten. Is je huishoudhulp uitzonderlijk wat langer of korter aan het werk geweest, bijvoorbeeld een kwartiertje extra? Dan wordt voor die 15 minuten ook één cheque gerekend. Het resterende tegoed van drie kwartier wordt overgedragen naar je volgende poetsbeurt.

  1. Je krijgt enkele dagen na de prestatie een bericht van Sodexo.
  2. Bevestig de prestatie online, via de app of het online platform.
  3. Het goedgekeurde aantal dienstencheques wordt van je saldo afgetrokken.

Tip: zorg ervoor dat je elektronische portefeuille altijd voldoende aangevuld is. Met een maandelijkse betaalopdracht aan Sodexo heb je steeds voldoende dienstencheques.

Zijn elektronische dienstencheques geen optie voor jou, dan kan je met papieren dienstencheques betalen.

  1. Vul de datum in, teken de cheque en kruis de activiteit aan.
  2. Je huishoudhulp voegt haar/zijn naam, rijksregisternummer en handtekening toe.

Opgelet: vanaf 2025 kan je niet meer betalen met papieren dienstencheques, enkel met elektronische.

Omschakelen van papieren naar elektronische cheques

Als je voortaan liever met elektronische dienstencheques werkt, dan regel je dit eerst met het uitgiftebedrijf van de dienstencheques.

  • Neem contact op met Pluxee (Sodexo) of pas je betaalwijze aan in je beveiligde zone bij Sodexo.
  • Neem ook contact op met jouw consulent. Wij hebben extra gegevens van jou nodig om de omschakeling vlot te laten verlopen.

Je strijkhulp betalen met dienstencheques

Voor je strijk werken we met een puntensysteem. Zo weet je vooraf precies hoeveel dienstencheques je nodig hebt. Voor elk stuk in je strijkmand geldt een vast aantal punten. De som daarvan bepaalt het aantal dienstencheques.

Elk stuk in je strijkmand heeft een vast aantal punten. Eén punt is gelijk aan één minuut strijkwerk. De som van de punten bepaalt het aantal dienstencheques.

60 punten = 1 uur gewerkt = 1 dienstencheque.

Je betaalt één dienstencheque per begonnen arbeidsuur. Maar krijgt de resterende punten als tegoed voor je volgende strijkmand. Bijvoorbeeld:

Je strijkmand telt 75 punten. Je betaal 2 dienstencheques. Het tegoed van 45 punten gaat naar je volgende strijkbeurt.

Vind hieronder de tarieven voor de strijkpunten:

Strijkpunt (thuisstrijkers) 

  1. Je krijgt enkele dagen na de prestatie een bericht van Sodexo.
  2. Bevestig de prestatie in de app of op het online platform.
  3. Het goedgekeurde aantal dienstencheques wordt van je saldo afgetrokken.

Tip: zorg ervoor dat je elektronische portefeuille altijd voldoende aangevuld is. Met een maandelijkse betaalopdracht aan Sodexo heb je altijd voldoende dienstencheques.

Zijn elektronische dienstencheques geen optie voor je, dan kan je met papieren dienstencheques betalen.

  1. Vul de datum in, teken de cheque en kruis de activiteit aan.
  2. Je huishoudhulp voegt haar naam, rijksregisternummer en handtekening toe.

Opgelet: vanaf 2025 kan je niet meer betalen met papieren dienstencheques, enkel met elektronische.

Je planning altijd op zak

Communiceren met je consulent, een wijziging in je planning of vakantiedagen doorgeven. Het kan allemaal in een handomdraai. Met de Huishoudhulp-app, waar je ook bent. Download hem hier.

Contact

Vraag, opmerking of suggestie?

Je vindt op deze pagina heel wat antwoorden op praktische vragen. Heb je toch nog een onbeantwoorde vraag of suggestie? Contacteer ons via het contactformulier. We helpen je zo snel mogelijk.

Specifieke vraag over je huishoudhulp? Vraag via deze weg de contactgegevens van je consulent op.

Contacteer ons

Helan Onafhankelijk ziekenfonds

Verwacht jij meer van een ziekenfonds? Dat hebben wij helemaal begrepen. Naast snelle en transparante terugbetalingen voor je medische kosten, heb je aan ons ook een partner. Voor je gezondheid, voor je welzijn, voor je comfort.

Kinderopvang

Onze onthaalouders en kinderdagverblijven ontvangen je kindje met open armen. We verzorgen en koesteren je kindje en helpen het spelend leren.

Zorg en ondersteuning

Kraamzorg, thuiszorg, thuisverpleging, zorgmateriaal, financiƫle steun of persoonlijk advies. Reken op het zorgaanbod van Helan en vind de ondersteuning die je zoekt.

Helan Zorgwinkel

Of je nu op zoek bent naar artikelen waar je gezond en fit mee blijft of een rolstoel om te revalideren, op Helan Zorgwinkel vind je medisch- en gezondheidsmateriaal van hoogwaardige kwaliteit.

Een brede kijk op jouw welzijn

Blog

Zijn dienstencheques fiscaal aftrekbaar?

Dienstencheques zijn een voordelige manier om een poets- of strijkhulp in te schakelen. Oorspronkelijk werden ze ingevoerd door de overheid om zwartwerk tegen te gaan. Wat is nu precies het voordeel van dienstencheques? En zijn dienstencheques fiscaal aftrekbaar? Dat ontdek je hieronder.

Blog

Ergonomie? Ook voor je huishoudhulp!

Soms sta je er niet bij stil, maar je werkgever levert een behoorlijke inspanning om je gezondheid te garanderen op het werk. Denk maar aan het bureau op kantoor dat ergonomisch is afgesteld bijvoorbeeld. Ook bij Helan Huishoudhulp zien we erop toe dat jouw huishoudhulp alles weet over ergonomisch werken. En dat is broodnodig, zo ondervond ook onze huishoudhulp Tara. Een ongeluk zit in een klein hoekje.