Zorgpremie
Blog

De zorgkas: wat is het? En welke weg legt jouw premie af?

Elk jaar betalen ongeveer 4,5 miljoen Vlamingen een bijdrage (zorgpremie) aan de Vlaamse sociale bescherming. Dit loopt via een zorgkas. Maar wat is zo’n zorgkas nu juist? Is de zorgpremie verplicht? En waar gaat dat bedrag dan precies naartoe?

Wat is de Vlaamse sociale bescherming?

De Vlaamse sociale bescherming omvat een pakket aan steunmaatregelen voor personen met langdurige zorgnoden of een handicap. 

Vanaf je 25ste ben je in Vlaanderen verplicht om de jaarlijkse zorgpremie te betalen. Als je in Brussel woont, mag je kiezen of je mee betaalt of niet. Als je je premie betaalt, heb je later ook recht op steun mocht je het ooit nodig hebben. 

Het bedrag dat je betaalt, heet de zorgpremie. Personen die nood hebben aan extra zorg of personen met een handicap krijgen dankzij jouw zorgpremie een zorgbudget.

Er zijn drie soorten zorgbudgetten:

Wist je dat iedereen die zelf een zorgbudget krijgt, zelf ook een zorgpremie betaalt?

Wat is een zorgkas?

De zorgkas regelt alles rond het pakket van de Vlaamse sociale bescherming. Zij staan in voor de dagelijkse werking.

Een zorgkas heeft verschillende taken:

  • Personen aansluiten
  • De zorgpremie innen
  • Aanvragen voor zorgbudgetten verwerken en uitbetalen
  • Aanvragen voor mobiliteitshulpmiddelen verwerken

Je kan aansluiten bij de zorgkas van je ziekenfonds, zoals Helan Zorgkas, of via de Vlaamse overheid. Jaarlijks betaal je via die zorgkas je zorgpremie voor de Vlaamse sociale bescherming aan de Vlaamse overheid.

Hoe werkt het?

Stel, je bent aangesloten bij Helan Zorgkas. Dan verloopt het zo:

  • Je krijgt jaarlijks een factuur voor de zorgpremie via Helan Zorgkas
  • Helan Zorgkas krijgt jouw premie binnen en bekijkt de binnengekomen aanvragen voor zorgbudgetten
  • Helan Zorgkas geeft jouw zorgpremie aan iemand die nood heeft aan extra zorg in de vorm van een maandelijks zorgbudget
  • De persoon die mede dankzij jouw premie een zorgbudget kreeg, kan nu zelf kiezen welke zorg die ermee aankoopt.

Wat kan je met een zorgbudget doen?

Ruiz is 6 jaar en heeft een handicap. Hierdoor heeft hij moeite met stappen en zit hij vaak in een rolstoel. Hij krijgt elke maand een vast zorgbudget waarmee zijn ouders hulpmiddelen voor hem mogen aankopen. Zo kan hij ook naar een gespecialiseerd therapeutisch centrum in Leuven.

Mama van Ruiz

Uiteraard zouden we Ruiz ook naar Leuven sturen zonder budget want het is je kind en daar wil je alles voor doen. Maar met het zorgbudget is dat voor ons veel gemakkelijker.

Liliane viel van de trap en zit nu met een heupprothese. Hierdoor kan ze niet meer boven slapen. Ook heeft ze last van ouderdomskwaaltjes. Ze krijgt een zorgbudget voor personen met een zware zorgnood en die voor ouderen met een zorgnood. Deze zorgbudgetten zijn gebaseerd op haar inkomen. Hiermee koopt ze bijvoorbeeld incontinentiemateriaal.

Liliane

De zorg die ik nodig heb, is vrij kostelijk. Moest ik de zorgbudgetten niet meer krijgen, dan zat ik zwaar in de problemen.

Andere verhalen

Wanneer heb je recht op een zorgbudget?

Er zijn meer dan 300.000 Vlamingen die nood hebben aan extra zorg. De voorwaarden voor een zorgbudget zijn afhankelijk per type zorgbudget:

Helan Zorgkas

Ben je klant van Helan maar aangesloten bij een andere zorgkas? Overstappen naar de Helan Zorgkas is een fluitje van een cent. Zo heb je alles onder 1 dak.

Sluit aan bij Helan Zorgkas

Alle administratie onder 1 dak

Betaal je zorgpremie via Helan zorgkas.

Sluit nu aan

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Waarom betalen we elk jaar een zorgpremie?

Elk jaar betalen ongeveer 4,5 miljoen Vlamingen een zorgpremie aan hun zorgkas. Maar waar gaat dat bedrag nu precies naartoe? Met die zorgpremies verbeteren ze de levenskwaliteit van meer dan 300.000 zorgbehoevende mensen in Vlaanderen.

Blog

Doelgerichte zorg: een nieuwe kijk op jouw zorg

Er waait een nieuwe wind door het zorglandschap. Niet de problemen van wie zorg nodig heeft moeten centraal staan, maar wel de levensdoelen. Dat is het model van de doelgerichte zorg.

Blog

Hulpmiddelen op maat? Laat je bijstaan door een bandagist

Laat je bijstaan door een bandagist en vind de oplossing die bij je past.

Blog

Gezond ouder worden begint nu: 5 tips om in beweging te blijven

Zie je jezelf later als een kranige oude dame of heer, dan leg je daar best nu al de basis voor.