Praten over dementie
Blog

Praten met iemand met dementie

Praten met een persoon met dementie kan uitdagend zijn. Wat zeg je wel en niet? Hoe kan je verbinding maken? Deze tips helpen je op weg.

Sla de introductie niet over

Neem je tijd om het gesprek goed te starten. Ga dichtbij de persoon staan of zitten, liefst op gelijke hoogte. Maak oogcontact, raak de persoon even kort aan als die dat prettig vindt, of spreek hen aan met hun voornaam. Maak rustig duidelijk dat je graag wil praten. Als de persoon je niet (meer) herkent, werkt het rustgevend om te laten weten wie je bent en wat je komt doen.

Hou het eenvoudig

Praat over één duidelijk afgelijnd onderwerp. Kies voor eenvoudige woorden en korte, heldere zinnen. Heb je vragen, vuur die dan niet massaal af, maar beperk je tot één duidelijke vraag. Open vragen, zoals ‘Wat wil je eten?’, kunnen soms moeilijk zijn. Kies liever voor gesloten vragen en bied daarin een keuze tussen twee opties, zoals ‘Wil je een boterham of een stuk fruit?’ Bevestig wat de persoon zegt om te laten zien dat je luistert, en hen goed begrepen hebt. Herhaal het onderwerp of vat het gesprek regelmatig samen.

Blijf geduldig

Hou er rekening mee dat iemand met dementie soms meer tijd nodig heeft om informatie te verwerken. Geef de persoon rustig de tijd om te begrijpen wat je hebt gezegd of gevraagd,en daarna te reageren. Toon ook belangstelling voor hun verhaal. Ook al heb je dat al vele keren gehoord.

Blijf respectvol en positief

Blijf de persoon met dementie als een volwaardig volwassen persoon behandelen. Gebruik geen verkleinwoorden en praat met een warme, vriendelijke stem. Probeer geduldig, begripvol en respectvol te blijven, ook als de communicatie uitdagend wordt. Corrigeer de persoon niet als die iets verkeerd zegt, maar probeer de boodschap op een andere manier over te brengen. Gebruik stemvolume en intonatie, en indien nodig ook lichaamstaal: doe dingen voor, of wijs dingen aan. Let er ook op om niet over de persoon te praten waar die bij is.

Creëer een rustige omgeving

Praten gaat makkelijker in een omgeving met weinig afleiding. Zoek dus een plek waar niet te veel andere prikkels zijn. Zo blijft de focus makkelijker op jullie gesprek.

Pas je aan

Niet elke persoon met dementie heeft dezelfde uitdagingen en behoeften. Hoe die zich voelt of gedraagt, kan doorheen de tijd, of zelfs van moment tot moment, verschillen. Ga mee in het verhaal van de persoon, of zoek informatie in hun levensgeschiedenis. Luister, kijk, en veer mee. En probeer het gevoel achter de woorden te vangen. Let op hoe iemand reageert en ga daarop in. Benoem de gevoelens die je denkt te zien. Zeg niet: ‘Ik vergeet ook wel eens wat’, maar bevestig dat het erg is om zo veel te vergeten. Ook humor kan helpen om het gesprek wat luchtiger te maken.

Reken op Helan

  • De verzorgenden van Helan Thuiszorg zijn goed opgeleid en volgen regelmatig bijscholingen. Ze weten hoe ze respectvol en ondersteunend kunnen omgaan met personen met dementie, en hun omgeving.
  • De maatschappelijk werkers van Helan zijn opgeleid als dementiedeskundigen. Zij ondersteunen onze verzorgenden met hun expertise. En kunnen jou ondersteunen bij de opmaak van een zorgplanning of de coördinatie van thuiszorg.
  • De ergotherapeuten van Helan gaan thuis langs bij personen met dementie en bieden daar heel concrete ondersteuning en advies over comfortabel thuis blijven wonen.
  • Het gamma van Helan Zorgwinkel is aangepast aan personen met dementie. We bieden jou een reeks producten die personen met dementie het leven makkelijker kunnen maken.

Ontdek op deze pagina wat Helan kan betekenen voor jou en je naasten.

Deel dit artikel

Verder lezen

oudere vrouw
Blog

Durf te praten over je 'oude dagen'

Hoe wil ik op mijn 'oude dagen' leven? Een vraag die we ons vaak te laat stellen. Het is belangrijk om erover te durven praten wanneer we nog kunnen, zowel mentaal als fysiek.

Blog

Quarantaine en valpreventie

De maatregelen die werden genomen om kwetsbare personen zoveel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus zorgen voor minder sociale contacten en een beperking in activiteiten. Zo gaat de wekelijkse afspraak met de kinesist niet meer door, wordt er voor de oudere naar de winkel gegaan, kappersafspraken worden afgezegd, … Kortweg blijven ze nog meer in hun ‘kot’ dan de jongere generatie. Doordat ze minder bewegen is er ook een hoger risico om te vallen.

Blog

Gastblogger Annemie: Dag van het maatschappelijk werk: op huisbezoek

Elk jaar zetten we de maatschappelijk werker in de kijker. Daarom volgen we Annemie vandaag op huisbezoek bij een koppel waarbij zopas de diagnose van dementie werd gesteld. Lees hier meer over..

Blog

Mantelzorgers, ze dragen heel wat op hun schouders

Op zondag 23 juni is het de ‘dag van de mantelzorger’. Het maakt wel iets in me los … wat fijn dat er een dag is waar er speciaal aandacht voor mantelzorgers is. En het lijkt me helemaal logisch dat het net dan een hele lange dag is...