Blog

Sociaal isolement en dementie

Hoe ga jij met de situatie om? Bij mensen met dementie is de begeleiding en zorg al heel erg uitdagend. Door het gebrek aan een vertrouwde stem en een veilig houvast wordt hun situatie nu dubbel op de proef gesteld. Het is moeilijk om uit te leggen waarom er geen bezoek komt, waarom er meer afstand moet gehouden worden, waarom een knuffel of kus plots niet meer kan.

Belangrijk om te bekijken is wat voor invloed het sociaal isolement heeft op de persoon met dementie. Wat voor de ene misschien een verbetering is (meer rust), is voor de andere net een probleem (verveling). Hierbij enkele tips om deze lastige periode door te komen samen met de persoon met dementie. 

Contact behouden

Sociaal isolement is bij personen met dementie meestal meer aanwezig dan bij een gemiddelde oudere. De persoon met dementie kan meestal zelf moeilijk contacten leggen en onderhouden. Daarom is het belangrijk om met de naaste mensen, die nu niet op bezoek mogen komen toch contacten te behouden.

  • Videobellen

    Dit kan door een gewoon telefoongesprek, maar ook videobellen is heel leuk, zo kan je elkaar nog eens zien. Tegenwoordig zijn er genoeg mogelijkheden voor videobellen te doen: skype, messenger, maar ook de gratis praatbox.
  • Helpper

    Om het sociale netwerk in de eigen buurt te ouderhouden kan je nu ook je aanmelden op Helpper. In tijden van Corona hebben ze ook vrijwilligers die een (digitaal of telefonisch) praatje doen met mensen uit de buurt.
  • De Helan Luisterlijn

    Als er nood is aan een gesprek met een professioneel kan er steeds naar de gratis Helan Luisterlijn gebeld worden (T 0800 88 0 81).

 

Vaste dagstructuur 

Het behouden van een vaste dagstructuur geeft duidelijkheid aan de persoon met dementie. Dit kan een nieuwe dagstructuur zijn, maar maak deze structuur duidelijk aan de persoon met dementie. Werk eventueel met een agenda, met pictogrammen of foto’s. Kijk wat werkt en maak het dagschema steeds passend op die dag. Dit geef duidelijkheid en een houvast voor de persoon met dementie.  

Samen klusjes doen

Samen koken of huishoudelijke klusjes doen zijn ideale bezigheden voor de persoon met dementie. De persoon met dementie heeft het gevoel nuttig te zijn en het is de kans om de klusjes aan te pakken die al lang uitgesteld werden wegens tijdsgebrek. Bvb: samen de kasten uitkuisen, dit geeft gesprekstof en je kan samen herinneringen ophalen. Samen koken is vaak een gezellig gebeuren.

Laat de persoon helpen volgens zijn eigen mogelijkheden en maak eens dingen waar er anders geen tijd voor is zoals een lievelingsdessert, een brood bakken of recepten uit de oude doos. 

Herinneringen vastleggen en ophalen

Levensboek

Maak samen een levensboek. Deze bestaan in alle maten en vormen: er zijn er met spraak, met foto’s, met tekst enzovoort. Het principe is overal hetzelfde: je overloopt het leven van de persoon met dementie. Dit is een moment waarop de persoon met dementie zijn levensverhaal kan vertellen. Dit zorgt voor een gevoel van verbinding met de omgeving.

Zoek samen naar foto’s van de woonplaats van vroeger, familieleden, vakanties, dierbare momenten en gebeurtenissen uit het leven van de persoon met dementie. Laat de persoon ook zijn/haar verhalen van vroeger vertellen.

Bij een opname in een woonzorgcentrum is dit een heel nuttig document aangezien er dan meteen veel info over de levensgeschiedenis van persoon met dementie beschikbaar is. Zo kunnen de zorgverleners van het woonzorgcentrum de persoon met dementie beter leren kennen. 

Herinneringskoffer

Een andere variant is de herinneringskoffer. Zoek spullen uit het verleden (dikwijls heeft de persoon met dementie nog schatten liggen in huis) zoals oude boeken, oud speelgoed, beeldjes, LP’s, oude klederen, een oud stuk zeep ed. Steek al deze spullen samen in een koffer, doos of mand en pak deze samen met de persoon met dementie uit en laat de persoon over deze spullen iets vertellen. 

Andere activiteiten

Andere leuke activiteiten kunnen zijn:

  • een handmassage, inclusief het lakken van de nagels,
  • samen naar muziek luisteren,
  • samen naar bekende tv-series of films kijken (tip: kijk eens naar eclips TV).
  • samen iets creatiefs doen: maak een paasboom en versier deze samen, doe een handwerk zoals breien, maak samen kaartjes of brieven voor familieleden/vrienden/vrijwilligers die nu niet op bezoek kunnen komen.
  • Vraag aan familieleden/vrienden/vrijwilligers om een kaartje of brief op te sturen.
  • Speel een gezelschapsspel,
  • lees (eventueel samen) een boek of ga op zoek naar een luisterboek.

Bewegen

Net zoals bij iedereen is voor personen met dementie lichaamsbeweging erg belangrijk. Niet noodzakelijk in de vorm van sporten maar eerder een wandeling samen doen, samen in de tuin gaan, eventueel planten laten water geven of helpen onkruid uit trekken.

Verder zijn er ook op internet verschillende filmpjes te vinden rond zitgymnastiek. Hiermee stimuleer je de persoon met dementie om te bewegen op een rustige manier.

Contact met lotgenoten

Ook lotgenotencontact blijft belangrijk, hiervoor kan je terecht bij de alzheimerliga ( T 0800 15 225 ) of de medewerkers van het expertisecentrum dementie vlaanderen ( T 03 609 56 14). 

Vergeet de mantelzorger niet!

Voor de mantelzorger is het ook belangrijk om voldoende tijd voor jezelf te nemen. Geniet samen van de kleine dingen zoals een koffie drinken, lang tafelen en gewoon samen thuis zijn. Wees mild voor jezelf, het is geen makkelijke periode. Soms zal er eens iets moeilijk zijn of fout lopen, voel je dan niet schuldig. Besef dat je de dingen doet met de beste intenties. 

Als je verdere vragen, tips, hulp of advies wil kan je altijd terecht bij onze dienst maatschappelijk werk T 02 218 22 22.

Preventie is goud waard voor je gezondheid. Daarom krijg je een mooie korting op preventiemateriaal in Helan Zorgwinkel.

Ontdek jouw voordeel

Langer zelfstandig thuis wonen

Je wordt een dagje ouder maar wil het liefst van al in je eigen huis blijven wonen? Dat kan!

Ontdek alle tips

Verder lezen

Blog

Gastblogger Annemie: Dag van het maatschappelijk werk: op huisbezoek

Elk jaar zetten we de maatschappelijk werker in de kijker. Daarom volgen we Annemie vandaag op huisbezoek bij een koppel waarbij zopas de diagnose van dementie werd gesteld. Lees hier meer over..

Blog

Dementie, een hoofdzaak

Op 21 september wordt er meer aandacht besteed aan dementie. Dementie vormt een ernstige uitdaging voor onze samenleving: de aandoening is momenteel niet te genezen en door de verouderende bevolking neemt het aantal personen met deze ziekte toe.

Blog

Quarantaine en valpreventie

De maatregelen die werden genomen om kwetsbare personen zoveel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus zorgen voor minder sociale contacten en een beperking in activiteiten. Zo gaat de wekelijkse afspraak met de kinesist niet meer door, wordt er voor de oudere naar de winkel gegaan, kappersafspraken worden afgezegd, … Kortweg blijven ze nog meer in hun ‘kot’ dan de jongere generatie. Doordat ze minder bewegen is er ook een hoger risico om te vallen.

Blog

Mantelzorgers, ze dragen heel wat op hun schouders

Op zondag 23 juni is het de ‘dag van de mantelzorger’. Het maakt wel iets in me los … wat fijn dat er een dag is waar er speciaal aandacht voor mantelzorgers is. En het lijkt me helemaal logisch dat het net dan een hele lange dag is...