Nieuwe manier om zorgbehoevendheid in te schalen
Vanaf 1 juni 2021 gebeurt het bepalen van de zorgbehoevendheid bij volwassenen vanaf 18 jaar aan de hand van een nieuw inschalingsinstrument. Voor jongeren onder de 18 jaar wijzigt er niets.
Om de zorgbehoevendheid bij volwassenen in te schalen, werd er tot nu gebruik gemaakt van de Belprofielschaal. Vanaf 1 juni zal daarvoor de BelRAI screener gebruikt worden, een nieuw inschalingsinstrument. Dit inschalingsinstrument is eerste stap van de Vlaamse Overheid richting een unieke schaal voor het meten van zorgbehoevendheid.
Wat verandert er voor jou?
- Heb je een lopend zorgbudget? Dan wijzigt er voor jou niets.
- Loopt je zorgbudget binnenkort af en moet je budget herzien worden?
Dan zal dit vanaf 1 juni bekeken worden aan de hand van het nieuwe instrument. Reken wat meer tijd als de gemachtigd indicatiesteller langs komt.
Wil je het zorgbudget zwaar zorgbehoevenden aanvragen?
Heb je in het dagelijkse leven ondersteuning nodig van derden om in je behoeften te voorzien, dan kom je mogelijk in aanmerking voor dit zorgbudget. Die ondersteuning kan gegeven worden door bv. een mantelzorger, een dienst voor gezinszorg of poetshulp om jou te helpen bij het bereiden van maaltijden, onderhouden van de woning, het wassen en aankleden, enz.
Vraag je je af of je in aanmerking komt voor dit budget en hoe je dit aanvraagt? Lees meer over het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden.
Deel dit artikel
Verder lezen
De sociale kaart: vind online hulpverlening op maat
Op zoek naar een ergotherapeut bij jou in de buurt? Of vind je geen centrum voor kortverblijf? Dan kan je terecht op www.desocialekaart.be, een gerichte zoekmotor voor al je hulpvragen rond gezondheidszorg en welzijn. Heel handig voor zowel patiënten als zorgverleners.
Zelfzorg in de zorg
Men zegt wel eens “you can’t pour from an empty cup” en het afgelopen coronajaar merkten we dat ook bij onze medewerkers van Helan Gezinszorg. Daarom deden we beroep op de diensten van de zuurstoflijn om ook onze eigen verzorgenden de nodige ademruimte te geven zodat ze nog beter voor hun klanten kunnen zorgen.
Jouw dossier bespreken vanuit je zetel thuis: de videocall
De lockdown, de quarantaine en alle gevolgen die de komst van COVID-19 met zich meebracht, heeft ons gedwongen om bepaalde zaken vanuit een andere invalshoek te bekijken. of het heeft gezorgd voor versnelling in projecten die in de pijplijn zaten. En ja, ook vaak met een positieve uitkomst. Een uitstekend voorbeeld daarvan is de komst van de videocall als extra service naar onze klanten toe.
Waarom betalen we elk jaar een zorgpremie?
Elk jaar betalen ongeveer 4,5 miljoen Vlamingen een zorgpremie aan hun zorgkas. Maar waar gaat dat bedrag nu precies naartoe? Met die zorgpremies verbeteren ze de levenskwaliteit van meer dan 300.000 zorgbehoevende mensen in Vlaanderen.