Hulpmiddelen op maat? Laat je bijstaan door een bandagist
Zoek je een hulpmiddel op maat om zelfstandig op stap te gaan? Doe inspiratie op tijdens de Mobiele Maandagen in je Helan Zorgwinkel. Mobiliteitsverstrekker Sandra De Block en haar collega’s staan je bij met raad en daad.
Wat is een bandagist?
Bandageren betekent letterlijk: ter versteviging omzwachtelen met repen textiel. Maar bandagisterie is meer dan dat. Een bandagist maakt en verstrekt medische hulpmiddelen om de autonomie en de mobiliteit van mensen met een lichamelijke beperking te verbeteren. Denk aan:
- Bandages en braces (breukbanden, buikgordels, sportverbanden …)
- Drukverbanden (compressie- en steunkousen)
- Borstprothesen
- Stoma- en incontinentiemateriaal
- Mobiliteitshulpmiddelen (rolstoelen, scooters, rollators …)
- …
Die laatste, daar kent Sandra De Block alles van. Officieel mag ze zich ‘orthopedisch technoloog mobiliteitshulpmiddelen’ noemen. Zelf gebruikt ze liever ‘mobiliteitsbandagist’ of ‘mobiliteitsverstrekker’.
“Als mobiliteitsverstrekker zorg ik ervoor dat mensen op een zelfstandige en veilige manier kunnen leven met een mobiliteitshulpmiddel op maat. Dat kan een driewielfiets zijn, of een rollator, maar ook een rolstoel of een elektrische scooter.”
Vertrouwensband
Bij een hulpvraag gaat Sandra op huisbezoek. Daar brengt ze de situatie in kaart:
In overleg bekijkt ze wat de beste oplossing is.
Ze helpt ook met de aanvraag van een terugbetaling bij de Zorgkas. Want de Vlaamse sociale bescherming geeft een tegemoetkoming voor verschillende mobiliteitshulpmiddelen. Bij de levering geeft Sandra ook tekst en uitleg, zodat duidelijk is hoe alles werkt.
En ze volgt haar klanten op, vaak jarenlang. Zo ontstaat een sterke vertrouwensband. Vergelijk het met de vaste huisarts. “Mensen vertrouwen je hun persoonlijke verhaal toe. Dan is het fijn als je een verschil kan maken.
Zo was er ooit een dame die een aanvraag deed voor een gewone rolstoel. Ik stelde haar voor om een scootertje te proberen, omdat dat meer zelfstandigheid biedt dan een rolstoel waarin je geduwd moet worden. Na twee weken testen was ze overtuigd. Die dame zegt nu nog altijd: ‘Als er iemand is die je moet overtuigen, geef gerust mijn telefoonnummer!’ Dat verhaal blijft mij bij. Daar heb ik als bandagist echt iets betekend.”
Voordelen van bandagisterie
Bandagisterie helpt je om je dagelijkse comfort terug te vinden. Een bandagist gaat mee op pad, discreet en met kennis van zaken, om het hulpmiddel te vinden dat jou aanvult.
Pasklaar of op maat, tijdelijk of blijvend: het juiste medische materiaal kan je pijn verlichten, je herstel bevorderen en complicaties voorkomen. Dankzij goede bandagisterie kan je vaak weer deelnemen aan het leven. Je kan makkelijker op stap, werken, sporten.
En je zelfbeeld krijgt een boost. Omdat je je niet langer beperkt voelt. Zo ondersteunt bandagisterie je welzijn. Fysiek en mentaal.
Een loophulpmiddel kan sociaal isolement helpen doorbreken.
Zo kies je een goede bandagist
Het kiezen van een bandagist is belangrijk om de juiste ondersteuning te krijgen. Neem de tijd om je goed te informeren en hou deze tips in gedachten:
- Zoek een bandagist die gespecialiseerd is in jouw specifieke behoeften. Hoe meer expertise ter zake, hoe professioneler de begeleiding en hoe beter het resultaat.
- Verzamel persoonlijke ervaringen. Een bandagist met een goede reputatie, die kwalitatief hoogwaardige en veilige producten verstrekt, is jouw vertrouwen waard. Een doorverwijzing van je arts, zorgverlener of ziekenfonds helpt je op weg.
- Controleer of de bandagist hulpmiddelen op maat kan maken en die ook kan aanpassen aan jouw noden. Soms is er nu eenmaal meer nodig dan een standaardoplossing.
- Check of de bandagist samenwerkt met zorgverzekeraars om de kosten van je hulpmiddelen te dekken. Zo hoef je voor welzijn geen hoge prijs te betalen.
Recht op tussenkomst
Sandra werkte eerder als opvoedster en rolstoeltechnicus. Ook daar zag ze hoe mensen herleven als ze het juiste mobiliteitshulpmiddel krijgen. “Als je zelfstandig je ding kan doen, krijgt je zelfbeeld een boost. Je sociaal isolement wordt doorbroken. Dat is belangrijk, fysiek en mentaal.
Er zijn mensen die maanden of jaren thuiszitten voor ze horen dat ze recht hebben op een rollator, een rolstoel of een elektrische scooter. Ze denken: ik kan dat niet betalen. Maar als je de juiste procedure volgt, en je aanvraag wordt goedgekeurd, dan kan de Vlaamse sociale bescherming tussenkomen.
Die boodschap moeten we breder verspreiden, zodat meer mensen hun weg vinden. Vandaar de Mobiele Maandagen van Helan Zorgwinkel.”
Mobiliteitsdagen
Tijdens de Mobiele Maandagen staan Sandra en haar collega’s voor je klaar in de Helan Zorgwinkels van Gent, Leuven, Brugge en Wilrijk. Ze maken je wegwijs in het aanbod en beantwoorden al je vragen rond mobiliteitshulpmiddelen.
“We willen ook de familieleden bereiken van mensen die ondersteuning nodig hebben. Ook zij weten nog te weinig wat de mogelijkheden zijn. Je hoeft niet elk hulpmiddel aan te vragen. Er zijn ook compacte oplossingen die je gewoon kan aankopen en gemakkelijk kan meenemen in de wagen.
Tijdens de Mobiele Maandagen tonen we een uitgebreid aanbod, ook zaken die niet standaard in de winkel staan. En die kan je meteen testen. Je hoeft alleen maar een afspraak te maken en we helpen je op weg.”
Helan helpt je op weg
Heb je omwille van ziekte, ouderdom of een beperking hulpmiddelen nodig? Via Helan kan je die aankopen of huren. De voordelen voor jou? Betaalbare prijzen. Ruim assortiment. Snel aan huis geleverd. Professionele installatie en uitleg inbegrepen. Daarbij kan je rekenen op persoonlijk advies en deskundige ondersteuning van onze erkende bandagisten, ergotherapeuten, maatschappelijk werkers en Zorgwinkel-adviseurs.
Ben je in het bezit van een ingevuld medisch voorschrift van jouw behandelende arts voor een mobiliteitshulpmiddel en wens je ondersteuning van een erkend bandagist? Neem contact op met Helan. Wij verwijzen je graag door naar een bandagist die bij jou past.
De erkende bandagisten van Helan bezoeken je thuis om je wegwijs te maken en verder te helpen. Zij dienen ook de aanvraag in bij de zorgkas. Want de Vlaamse sociale bescherming geeft een tegemoetkoming voor verschillende mobiliteitshulpmiddelen. Je kan zelfs een budget krijgen voor de onderhouds- en herstellingskosten als je die laat uitvoeren door een erkend bandagist. Voor sommige mobiliteitshulpmiddelen zijn aanpassingen in of rond je woning nodig. Onze ergotherapeuten komen aan huis en geven je gratis deskundig advies. Vraag een adviesgesprek.
Heb je geen recht op tegemoetkoming, maar wil je toch veilig en zelfstandig op stap en overweeg je een aankoop? Of ben je op zoek naar pasklare bandages en braces, drukverbanden, stoma- en incontinentiemateriaal of andere hulpmiddelen? Neem een kijkje in de Zorgwinkel. Of kom vrijblijvend langs in een van de winkelpunten. Onze opgeleide adviseurs helpen je verder.
Vind je in de Helan Zorgwinkel niet wat je zoekt? Borstprotheses, bijvoorbeeld? Neem contact op. Welke hulpvraag je ook hebt, Helan heeft een antwoord op maat. En interessante voordelen, dat ook.
Uitleendienst
Wil je tijdelijk krukken, rolstoelen of ander materiaal huren na een kwetsuur? De uitleendienst kan je hulpmiddelen huren tegen voordelige uitleentarieven.
Deel dit artikel
Tags
Bewegen Ouder wordenVerder lezen
Ken jij de bewegingsdriehoek al?
Het Vlaams Instituut Gezond Leven helpt ons al jaren om gezonder te worden en te blijven. En dat doet ze nu opnieuw, met de bewegingsdriehoek.
Beweegadvies voor je peuter en kleuter
Voldoende bewegen is gezond, ook voor de allerkleinsten. Van goed groeien tot de ontwikkeling stimuleren, er zijn redenen in overvloed om je peuter of kleuter meer te laten bewegen.
Beweegadvies voor je kinderen en tieners
Voldoende bewegen is gezond, en des te meer voor kinderen en tieners die volop groeien. Van sterke botten tot betere resultaten op school, er zijn redenen in overvloed om je kinderen uit de zetel te jagen. Bovendien kunnen bepaalde (team)sporten ook andere belangrijke vaardigheden helpen ontwikkelen.
Beweegadvies voor volwassenen
Een gezond en lang leven, daar zit beweging in. Wie voldoende beweegt ondervindt daar veel gezondheidsvoordelen van. Van ontspannen met yoga tot je grenzen verleggen met een looptraining. Welke activiteit kies jij?