De kosten van een verblijf in het ziekenhuis
Soms is het onvermijdelijk: je moet (on)verwacht worden opgenomen in het ziekenhuis. Maar wat zijn nu precies de kosten van een verblijf in het ziekenhuis? En nog belangrijker, hoe diep moet je in je eigen buidel tasten?
Wettelijke ziekteverzekering versus hospitalisatieverzekering
Gelukkig sta je er niet alleen voor bij ziekenhuiskosten. De wettelijke ziekteverzekering betaalt een deel van je kosten terug. Het ziekenhuis factureert die kosten rechtstreeks aan je ziekenfonds. Op basis van de keuzes die je maakt, wordt je ziekenhuisfactuur opgemaakt. Kies je bijvoorbeeld voor een eenpersoonskamer, dan betaal je een supplement. Of je dat supplement en bv. remgelden al dan niet zelf moet betalen, hangt af van het soort hospitalisatieverzekering dat je afsloot.
Wil je graag een idee hebben van wat een bepaalde ingreep je ongeveer zal kosten in het ziekenhuis, dan bekijk je dat snel via deze tool. Download ook ons handig e-book over hospitalisatieverzekeringen.
Vaste kosten in het ziekenhuis
- Verpleegdagprijs
Dit zijn de kosten voor je verblijf in het ziekenhuis en voor de verzorging die je daar krijgt. Het grootste gedeelte van de verpleegdagprijs wordt terugbetaald door je ziekenfonds. Hoeveel je zelf moet bijdragen aan deze ziekenhuiskosten, hangt af van je statuut (bv. loontrekkende, zelfstandige). Dit kan variëren van 5,44 euro per dag tot 42,58 euro per dag. De prijzen verschillen ook per ziekenhuis. Ben je benieuwd naar hoeveel je terugkrijgt via je hospitalisatieverzekering? Neem dan contact op met één van onze medewerkers, wij helpen je graag verder.
- Geneesmiddelen
Er zijn geneesmiddelen die je ziekenfonds voor je vergoedt. Maar dit geldt niet voor alle geneesmiddelen. Zo komt de wettelijke ziekteverzekering niet tussen bij geneesmiddelen uit de categorie type D. Voorbeelden hiervan zijn de klassieke pijnstillers, slaap- en kalmeermiddelen. Sommige hospitalisatieverzekeringen, zoals Hospitalia, Hospitalia Medium of Hospitalia Plus, betalen deze supplementen wel terug.
- Honoraria
Voor de arts(en) die je er weer bovenop help(en), betaal je honoraria. Dit is een vergoeding voor de verstrekkingen die de arts verricht.
Extra kosten ziekenhuis
- Kamersupplement
Als je kiest voor een éénpersoonskamer, is het hoogstwaarschijnlijk dat het ziekenhuis extra kosten aanrekent.
Afhankelijk van je hospitalisatieverzekering moet je deze meerkost al dan niet zelf betalen.
- Honorariumsupplement
Enkel als je kiest voor een éénpersoonskamer, mag de arts een honorariumsupplement aanrekenen. Hoeveel dit supplement maximum mag bedragen, wordt vastgelegd door het ziekenhuis. Zo zijn er ziekenhuizen die maximum 150% van het wettelijke tarief toestaan maar er zijn ook ziekenhuizen waar de behandelende arts tot wel 400% mag vragen.
Indien de arts je verblijf in een éénpersoonskamer noodzakelijk vindt, of als er geen andere kamers meer vrij zijn, moet je géén supplement betalen!
Wees voorbereid op een (on)verwachte ziekenhuisopname en neem een hospitalisatieverzekering.
Alles wat je moet weten over hospitalisatieverzekeringen
Heb je nog bijkomende vragen over onze hospitalisatieverzekeringen? In ons e-book kom je er alles over te weten.
Deel dit artikel
Verder lezen
Terugbetaling medische kosten buitenland: hoe lang duurt het?
Ziek of een ongeval op vakantie? Vaak wacht je dan wat langer op je terugbetaling dan wanneer het om kosten in eigen land gaat. Lees hier meer over..
De 8 categorieën van een ziekenhuisfactuur
Ben je weer thuis na een opname in het ziekenhuis? Dan ontvang je een aantal weken later je ziekenhuisfactuur in de brievenbus. Deze geeft alle kosten weer, opgedeeld in verschillende rubrieken. Is die onduidelijk? Wij lichten de categorieën even voor je uit.
Arbeidsongeschikt, maar toch zin om deeltijds te werken? Het kan!
Ben je arbeidsongeschikt, maar voel je je goed genoeg om deeltijds te werken? Stap dan naar je adviserend arts. Je houdt wel best rekening met een aantal zaken.
Wat is remgeld?
Je hebt ongetwijfeld al gehoord van remgeld, maar wat is remgeld? En wanneer heb je recht op remgeldvermindering? We vertellen het je graag.