Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker uitgebreid naar 55-jarigen
Sinds 1 juni 2017 is het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker uitgebreid met één geboortejaar. Ook de 55-jarigen zullen een uitnodiging krijgen om deel te nemen aan dit levensbelangrijke onderzoek.
Vanaf 55 tot en met 74 jaar
Tot voor kort kreeg iedereen vanaf 56 jaar tot en met 74 jaar een uitnodiging in de bus om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. Nu komen daar dus ook de 55-jarigen bij. Concreet zullen de 55-jarigen die jarig zijn tussen 1 januari en 31 mei gespreid vanaf 1 juni een uitnodiging met een gratis afnameset ontvangen. De andere 55-jarigen ontvangen deze uitnodiging rond hun verjaardag. Zo krijgen alle 55-jarigen dit jaar dus nog een uitnodiging.
Goede resultaten
Dikkedarmkanker is de tweede meest voorkomende kanker in Vlaanderen bij zowel mannen als vrouwen. Gelukkig valt de ziekte eenvoudig vroegtijdig op te sporen. Het bevolkingsonderzoek boekt alvast goede resultaten. In 2015 nam 52% van de doelgroep deel aan de test. Zo werden maar liefst 21% meer dikkedarmkankers gevonden dan in de periode voor het bevolkingsonderzoek. Omdat de kankers ontdekt worden in een vroegtijdig stadium, is de genezingskans veel groter en is een zeer intensieve behandeling vaak niet nodig.
Deel dit artikel
Tags
KankerVerder lezen
Wat na kanker?
Er bestaat veel informatie over kanker zelf en hoe deze ziekte te overwinnen of te voorkomen. Maar hoe moet je omgaan met de emoties ná het overwinnen van kanker?
7 op 10 belgen vrezen kanker te krijgen
7 op de 10 landgenoten denken ooit geconfronteerd te zullen worden met kanker. Gelukkig is er ook optimisme: 60% gelooft de ziekte ook te kunnen overwinnen. Dat blijkt uit de derde ‘KankerBarometer’ van farmabedrijf MSD Belgium.
Corona veiligheidsmaatregelen in je Helan kantoor
Je Helan-kantoor is op dit moment alleen open op afspraak. Ontdek hier de veiligheidsmaatregelen voor jouw gezondheid en die van onze medewerkers. Liever advies op afstand? Vraag advies via videogesprek.
eAttest vervangt papieren doktersbriefjes
Je krijgt een papieren attest van je huisarts, je kleeft er een kleefbriefje op en brengt het binnen bij je ziekenfonds. Zo gaat het al decennia, maar daar kwam een eind aan. Vanaf 1 januari 2018 zag het elektronisch attest (eAttest) het licht, een belangrijke evolutie die je leven een pak makkelijker maakt.