Wat is diabetes?
Diabetes is een chronische ziekte waarbij het lichaam geen of onvoldoende insuline produceert. Insuline zorgt ervoor dat de lichaamscellen glucose (suiker) opnemen uit het bloed en gebruiken als energie. Energie om te bewegen, te werken, kortom: energie om te leven.
Wat is diabetes?
Glucose en insuline
Om diabetes goed te kunnen begrijpen, moet je eerst weten welke rol glucose en insuline spelen bij de werking van ons organisme.
Een deel van onze voeding bestaat uit suikers. Die suikers worden via de darmen opgenomen in het bloed. Eenmaal in de bloedsomloop proberen de suikers alle cellen van ons lichaam te bereiken. De circulatie van de suikers in ons bloed verhoogt de glycemie, dat is het glucosegehalte in het bloed.
- Wanneer ons lichaam een glycemieverhoging of verhoogde bloedsuikerspiegel vaststelt, dan stuurt het een signaal naar de pancreas of alvleesklier. De pancreas produceert dan insuline en stuurt die in de bloedbaan. Insuline opent de deuren van de cellen en zorgt ervoor dat ze de glucose, de essentiële energiebron voor de werking van ons lichaam, correct opnemen.
- Wanneer de glucose opgenomen is door de cellen, daalt het glycemiegehalte automatisch. De lichaamscellen gebruiken de glucose dan als energiebron om te kunnen werken. Diabetes ontstaat doordat er iets misloopt in de werking van insuline. Bij diabetes produceert het lichaam onvoldoende insuline of is het lichaam ongevoelig voor het effect van insuline.
Typisch voor onze huidige samenleving
Diabetes is één van de meest frequent voorkomende chronische aandoeningen van onze samenleving, men kan er dus nooit volledig van genezen. De levenskwaliteit kan echter wel behouden worden indien de diabetespatiënten voldoende bewegen (minimum 30 minuten per dag) en een gezond en gevarieerd voedingspatroon nastreven.
Op lange termijn kan diabetes leiden tot problemen met hart- en bloedvaten, ogen, nieren, zenuwen en voeten, gepaard met een verhoogd overlijdensrisico. Deze gevolgen worden vaak onderschat.
Wist je dat...
Diabetes wordt ook wel ‘diabetes mellitus’ genoemd. Dit betekent letterlijk 'honingzoete doorstroming'. De urine is namelijk zoet door de grote hoeveelheid glucose die erin voorkomt. Vroeger proefde men van de urine om de diagnose vast te stellen, vandaar de naam suikerziekte.
Alles wat je moet weten over gezond eten
Ontdek tips om gezonder te eten in ons e-book.
Deel dit artikel
Tags
DiabetesVerder lezen
Feiten en fabels over diabetes
Diabetes komt wereldwijd steeds vaker voor. Toch bestaan er over de ziekte heel wat misverstanden. We helpen er hier alvast een paar uit de wereld.
Leven met een chronische ziekte: “Op een gegeven moment moet je de knop omdraaien”
Francis Van der Auwera kreeg 14 jaar geleden te horen dat hij voortaan verder moest met diabetes type 2. Hij verwerkte alle schokken die daarmee gepaard gingen en nam zijn leven weer in handen. Hij vertelt zijn verhaal.
Wat doet suiker met je hongergevoel?
Kiezen voor de juiste koolhydraten helpt je hongergevoel beter onder controle te houden, en gaat een zogenaamde 'suikerverslaving' tegen.
BMI en gezondheid: wat moet je geloven?
De BMI of Body Mass Index, is een goede indicator om je gewicht te controleren. Maar wat zegt je BMI echt over je gezondheid? En bereken je je BMI?