De mantelzorger in de bloemetjes
Ter gelegenheid van de dag van de mantelzorger, zetten wij graag alle mantelzorgers die zich dagelijks inzetten voor iemand uit hun omgeving in de kijker.
Wat is een mantelzorger?
Draag je regelmatig zorg voor iemand uit je directe sociale omgeving? Dan ben ook jij een mantelzorger. Dat zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, een persoon met een beperking of een hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis.
In the picture: mantelzorger Bas
Mevrouw Vermeulen lijdt aan ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose), een progressieve aandoening van de motorische zenuwcellen in de hersenstam en ruggenmerg. De ziekte zal uiteindelijk haar ademhalingsspieren verlammen. Ze is verhuisd van Oostende naar Gent om dichter bij haar zoon Bas te wonen. Op die manier kan hij beter voor haar zorgen. Hij helpt haar vooral met de administratie en financiële verrichtingen. Mevrouw kan moeilijk spreken wegens haar ziekte, Bas behandelt dan ook al haar telefoongesprekken.
Daarnaast neemt hij alle activiteiten buitenshuis, zoals boodschappen doen, voor zijn rekening, omdat zij zich moeilijk kan verplaatsen. Bas gaat ook altijd mee naar het ziekenhuis wanneer zij op consultatie moet bij de specialist. De thuisverpleging komt eenmaal per week langs om mevrouw te helpen met wassen en aankleden. Ze heeft een poetshulp die instaat voor het onderhoud van haar woning.
De Vlaamse Zorgverzekering
Mevrouw Vermeulen heeft recht op de premie van de Vlaamse zorgverzekering. Dat is een tegemoetkoming van 130 euro per maand, voor personen die zwaar zorgbehoevend zijn. Sommige Vlaamse gemeentes en provinciebesturen voorzien een mantelzorgpremie en/of andere tegemoetkomingen voor zorgafhankelijke personen. Het bedrag, de regels en toekenningsvoorwaarden variëren. Om te weten of je gemeente een premie toekent, neem een kijkje op www.rechtenverkenner.be of informeer je bij het provincie- of gemeentebestuur, of bij het OCMW.
En wie zorgt voor de mantelzorger?
Als mantelzorger is het heel belangrijk om ook zorg te dragen voor jezelf. Helan organiseert infomomenten, workshops en vormingen in samenwerking met andere partners: bijvoorbeeld de elektrische fiets, mindfulness, relaxeren kan je leren, enz. Neem een kijkje op de activiteitenkalender op de Helan website.
Je kan ook terecht bij het Kenniscentrum mantelzorg voor informatie, doorverwijzing en sensibilisatie. Zij organiseren tweemaal per jaar in elke provincie samenkomsten voor mantelzorgers. Neem een kijkje op www.kenniscentrummantelzorg.be.
Helan helpt je
Als je eigen netwerk niet volstaat om de zorg te dragen, kan je beroep doen op professionele thuiszorg zoals thuisverpleging, poetshulp, een thuisoppas zorgbehoevende, nachtzorg met een verzorgenden, enz. Bijvoorbeeld: indien de patiënt niet vervoerd kan worden naar een ziekenhuis of consultatie bij de arts, kan er ziekenvervoer aangevraagd worden bij de Dienst Maatschappelijk Werk. Het ziekenfonds betaalt een deel van de factuur terug, tot maximum 250 euro per jaar.
Wanneer de mantelzorger een tijdje niet voor de patiënt kan zorgen, bestaan een aantal opvangmogelijkheden. Bijvoorbeeld opvang in kortverblijf. Het ziekenfonds betaalt 15 euro per dag terug, tot maximum 14 dagen per kalenderjaar. Het ziekenfonds betaalt een deel van de factuur terug, tot maximum 250 euro per jaar.
Heb je vragen, zoek je meer informatie, of wil je één van deze diensten aanvragen? Contacteer ons op het nummer 09/269.85.00, via info@Helan-partners.be of geef je vraag door via de website.
Deel dit artikel
Verder lezen
Corona veiligheidsmaatregelen in je Helan kantoor
Je Helan-kantoor is op dit moment alleen open op afspraak. Ontdek hier de veiligheidsmaatregelen voor jouw gezondheid en die van onze medewerkers. Liever advies op afstand? Vraag advies via videogesprek.
Wat is remgeld?
Je hebt ongetwijfeld al gehoord van remgeld, maar wat is remgeld? En wanneer heb je recht op remgeldvermindering? We vertellen het je graag.
eAttest vervangt papieren doktersbriefjes
Je krijgt een papieren attest van je huisarts, je kleeft er een kleefbriefje op en brengt het binnen bij je ziekenfonds. Zo gaat het al decennia, maar daar kwam een eind aan. Vanaf 1 januari 2018 zag het elektronisch attest (eAttest) het licht, een belangrijke evolutie die je leven een pak makkelijker maakt.
Deel jij je medische gegevens van je Elektronisch Medisch Dossier (EMD)?
Je herinnert het je misschien nog: vroeger bewaarde je huisarts je medische gegevens op papier. Sommigen deden dat op losse bladen, anderen in een steekkaartenbak. Tegenwoordig wordt je medisch dossier elektronisch bewaard. Er is het elektronisch medisch dossier (EMD), maar ook het globaal medisch dossier (GMD). Wat is het verschil tussen de 2? En wat zijn de voordelen voor jou?