Blog

Sporten na kanker: hoe begin je daaraan?

Er bestaat veel informatie over kanker, bijvoorbeeld over het tijdig herkennen van de symptomen en hoe je de kans op deze ziekte kan verkleinen. Maar hoe moet je omgaan met de emoties ná het overwinnen van kanker? Hoe ga je om met eventuele sombere gedachten?

Vanaf welk moment is het verstandig om weer te beginnen met alledaagse dingen, zoals sporten? Hieronder geven we tips die je hopelijk helpen om je leven weer op te bouwen na het overwinnen van kanker.

Je leven weer opbouwen na kanker

Je leven weer opbouwen na kanker kost veel tijd. Je moet fysiek én mentaal herstellen van een zware periode. Het is dan ook niet vreemd als je na de behandeling opeens je eetlust verliest, slecht slaapt of worstelt met depressie en somberheid. Je zorgen maken na kanker is een natuurlijke, menselijke reactie op een mogelijke bedreiging.

Omgaan met depressie en sombere gevoelens na kanker

Depressie en somberheid zijn een van de meest voorkomende bijwerkingen van kanker. Door de ziekte ben je geconfronteerd met allerlei soorten verlies en je hebt tijd nodig om daar verdrietig over te kunnen zijn. Geef jezelf daarom de tijd om aan te sterken en alles wat je is overkomen onder ogen te zien en op een rijtje te zetten.

Een van de dingen die kunnen helpen bij het herstellen na kanker en het verwerken van je emoties is regelmatig naar buiten gaan om te bewegen of te sporten. Opnieuw beginnen met sporten na kanker is echter niet eenvoudig en moet zorgvuldig opgebouwd worden. 

Sporten na kanker met GO2SPORT

GO2SPORT maakt beweeg- en sporttrajecten op maat voor gerevalideerde kankerpatiënten. Sporten na kanker helpt bij het herstel en is vaak de laatste stap in een lang revalidatieproces, maar het moet wel op een gedoseerde en medisch verantwoorde manier gedaan worden. GO2SPORT helpt ex-kankerpatiënten daarom om op een gedoseerde wijze weer te beginnen met sporten.

Alle trainers zijn ervaren, gekwalificeerd en in het bezit van een M-factor diploma voor motiverende coaching. Voor elke sporter wordt een jaarlijks doel bepaald en aan de hand daarvan worden trainingsschema’s op maat opgesteld. Ga je sporten na kanker, hou er dan rekening mee dat alles wat trager gaat. Het is dus belangrijk dat je jezelf wat meer tijd geeft.

Sporten met een buddy

GO2SPORT moedigt hun deelnemers bovendien aan om samen met een buddy deel te nemen aan het programma. Deze buddy is best een niet-kankerpatiënt uit de naaste omgeving. De buddy helpt je niet alleen om gemotiveerd te blijven, maar het samen sporten werkt vaak ook helend voor de familie- en/of vriendschapsband. Programma’s als GO2SPORT helpen je zo om je leven weer op te bouwen na kanker. 

 

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Het belang van een sportmedische keuring

Voor iedereen die sport is het een goed idee om eens een bezoek aan de dokter te brengen voor een sportmedische keuring.

Blog

Sporten na de bevalling: hoe begin je eraan?

Haast en spoed is zelden goed, dat geldt ook voor sporten na de bevalling. Je lichaam heeft net een erg heftige periode doorgemaakt. Lees hier meer over..

Goforhealth

Trainingsmethodes

De volgende trainingsmethodes komen ongeveer in elk trainingsschema wel ergens terug en hier kun je dan ook naar vragen in een fitnesscentrum of bij je trainer.

vrouw weegt zweet af
Blog

Weet wat je zweet

In de zomer zweet je wat af. Gezond denkt de één, vies denkt de ander. Maar waar komt al dat zweet eigenlijk vandaag? We helderen het voor je op!