7 organisaties die steun bieden wanneer je kind kanker heeft
Is er bij jouw zoon of dochter kanker vastgesteld? Dan weet je misschien niet altijd hoe je moet omgaan met alle emoties die op je afkomen. Er zijn veel organisaties en instellingen die je steun kunnen bieden in deze moeilijk tijd. Hieronder vind je een overzicht van patiëntenverenigingen, praatgroepen en initiatieven die hulp bieden aan jonge kankerpatiënten en hun naasten.
Hulp bij kanker
Op 14-jarige leeftijd werd er bij Thomas lymfekliekanker vastgesteld. Zijn moeder Tine en hij merkten dat veel mensen uit hun naaste omgeving het moeilijk vonden om langs te komen of om erover te praten, terwijl ze juist in die periode veel steun nodig hadden.
Herken jij het verhaal van Thomas en Tine en heb je nood aan iemand om mee te praten? Hieronder lijsten we verschillende organisaties en initiatieven op die steun kunnen bieden als er bij jouw kind kanker is vastgesteld.
Praatgroepen voor mensen met kanker en hun naasten
Een praatgroep biedt patiënten met kanker de kans om lotgenoten te ontmoeten. Sommige van deze groepen staan ook open voor naasten. De bedoeling van deze praatgroepen is dat elke deelnemer in een veilige omgeving een luisterend oor krijgt. Alle verhalen zijn dan ook vertrouwelijk.
Op de website van de Stichting tegen Kanker vind je een overzicht van alle praatgroepen in België.
Telefonische hulplijn voor kankerpatiënten en hun naasten
De Stichting tegen Kanker heeft een gratis telefonische hulplijn. Hier kan je terecht met al je vragen over de ziekte en de behandeling.
Psychologische hulp bij kanker
Heb je behoefte aan iemand om mee te praten? De Stichting tegen Kanker stelde een lijst op met psychologen die gespecialiseerd zijn in de kankerproblematiek. Het is ook mogelijk om via de Stichting tegen Kanker telefonische begeleiding te krijgen. Deze psychologische begeleiding is zowel voor patiënten als voor naasten. Lees hier hoe je deze begeleiding aanvraagt.
Gezinsdag voor kinderen met kanker
Sinds 2015 organiseert Kom op tegen Kanker de gezinsdag voor gezinnen met een kankerpatiëntje onder de zes jaar. Voor meer info bel je best naar 09 267 46 55.
Brussendag
De brussendag is ook een initiatief van Kom op tegen Kanker. Tijdens deze dag worden er activiteiten georganiseerd voor de broers of zussen (brussen) van kinderen met kanker tussen de zes en twaalf jaar oud.
Brussenweekend
Het brussenweekend is bedoeld voor broers en zussen van kankerpatiënten tussen de twaalf en achttien jaar.
Vakanties voor kinderen met kanker
Als je kind kanker heeft, dan is op vakantie gaan vaak moeilijk. In respijthuizen kunnen kinderen met kanker samen met hun familie terecht voor een korte periode. Je kind is dan even weg uit de ziekenhuissfeer en doordat de zorg wordt overgenomen, kan jij als ouder ook even nieuwe energie opdoen.
Behalve respijthuizen bestaan er ook vakantieverblijven voor kinderen die ernstig ziek zijn. Samen met hun gezin kunnen ze in deze vakantieverblijven toch van een vakantie genieten. In België kan je terecht bij Villa Max, in Nederland bij Villa Pardoes.
Hoe kan je ziekenfonds jou helpen?
In deze moeilijke tijd kan je extra hulp krijgen van je ziekenfonds. Bij Helan geven we je graag advies op maat. Je krijgt een vast contactpersoon, die met je meedenkt en je persoonlijk advies geeft. Contacteer ons vrijblijvend.
Deel dit artikel
Tags
Psychische problemenVerder lezen
Wat is het verschil tussen een psycholoog en een psychiater?
Weet je niet zeker bij wie jij het beste terecht kunt voor hulp? Lees hieronder wat juist het verschil is tussen een psycholoog en een psychiater.
Zo herken je de symptomen van een depressie
Lees hier wat een depressie is; hoe je de symptomen van een depressie herkent en wat de beste behandeling is van een depressie.
Wat als je kind denkt aan zelfmoord
Een kind dat aan zelfmoord denkt zet het leven op losse schroeven. Het leven van het kind zelf, maar ook dat van de ouders en het hele gezin. Hoe ga je daar als ouder mee om?
De Helan Luisterlijn geeft ook gehoor aan relationele problemen
Veel koppels hebben het vandaag razend druk. Als alle zaken geregeld en gepland zijn, dan pas komt de eigen partnerrelatie aan bod.