Wat is het BRCA-gen?
Het BRCA1 en BRCA2-gen worden ook wel het borstkankergen genoemd. Een mutatie in deze genen zorgt namelijk voor een verhoogd risico op verschillende vormen van kanker, waaronder borstkanker. Lees hieronder wat het BRCA-gen precies is, hoe je kunt bepalen of jij deze genmutatie meedraagt en welke stappen je kunt ondernemen als je drager blijkt te zijn van het BRCA1 of BRCA2-gen.
Wat is het BRCA1 en BRCA2-gen?
Het BRCA1 en het BRCA2-gen zijn twee genen waarvan onderzoek heeft aangetoond dat de kans op borst-, eierstok- en eileider- en pancreaskanker aanzienlijk toeneemt bij een genetische afwijking in deze genen.
Omdat deze twee genen een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van erfelijke borstkanker, kregen ze de naam BRCA, waarbij de afkorting BRCA staat voor BReast CAncer (borstkanker). Niet alle vrouwen met de BRCA-genmutatie krijgen echter borst- of eierstokkanker, er spelen dus ook nog andere factoren een rol.
Verhoogd risico op kanker bij vrouwen
Dragers van een BRCA-gen lopen een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker. Vrouwen die drager zijn van BRCA1 of het BRCA2-gen lopen een risico van:
- 60 tot 80% om ooit borstkanker te krijgen.
- 20 tot 40% om eierstok- en eileiderkanker te krijgen.
Ter vergelijking: vrouwen die geen BRCA-genmutatie hebben, hebben ongeveer 13% kans op borstkanker en 1,5% kans op eierstokkanker.
Verhoogd risico op kanker bij mannen
Ook mannen die een van de twee BRCA-genen meedragen, hebben een verhoogde kans om bepaalde vormen van kanker te krijgen. Mannen die drager zijn van het BRCA1 of BRCA2-gen lopen een risico van:
- 7% om borstkanker te krijgen.
- 15% om prostaatkanker te krijgen voor de leeftijd van 65 jaar.
Hoe weet je of jij het BRCA-gen meedraagt?
Er is een kans van 50% dat het BRCA-gen erfelijk wordt doorgegeven. Het is mogelijk om via DNA-onderzoek vast te stellen of jij drager bent van het BRCA1 of BRCA2-gen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd bij:
- Kankerpatiënt waarvan de familiegeschiedenis wijst in de richting van een erfelijke vorm van borst- eierstok of eileiderkanker.
- Mensen met familieleden bij wie de genetische afwijking al eerder vastgesteld werd.
Het grootste gedeelte van de kosten van het DNA-onderzoek worden betaald door je ziekteverzekering en de overheid. Je betaalt zelf enkel een deel van het remgeld.
Preventieve borstamputatie
Ook de 25-jarige Pilar uit onze televisiespot bleek drager te zijn van het BRCA2-gen. Ze had 91% kans om borstkanker te ontwikkelen en besloot daarom om haar borsten preventief te amputeren. Bekijk haar verhaal over het amputatie en reconstructie proces hier.
Borstreconstructie
Na een (preventieve) borstamputatie kan je, net als Pilar, beslissen om een borstreconstructie te laten doen of een borstprothese te laten maken. Dit zijn de verschillende opties waar je uit kunt kiezen:
- Borstreconstructie met eigen weefsel.
- Implantaten van synthetisch materiaal.
- Een uitwendige prothese die je in je bh schuift.
- Kleefprothese, deze plak je met strips op de huid.
Hoe kunnen wij jou helpen?
Wil je een DNA-test laten doen om te bepalen of je drager bent van het BRCA-gen, overweeg je een preventieve borstamputatie of wil je een borstreconstructie laten doen? Bij Helan helpen we je graag om uit te zoeken op welke terugbetalingen je in jouw situatie kunt rekenen, ook als je geen hospitalisatieverzekering hebt. We geven je persoonlijk advies en denken met je mee. Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.
Bron: allesoverkanker.be
Deel dit artikel
Verder lezen
Het verhaal van Pilar
Via grootvaders kant is Pilar drager van een BRCA2-genmutatie. Een erfelijk foutje dat borstkanker veroorzaakt. Alle vrouwen in haar familie ontwikkelden de ziekte. Pilar had zelf ook 91% kans om op jonge leeftijd ziek te worden.
Gastblogger Pilar: Gedeelde smart is halve smart
Toen ik aan de start van mijn brca-avontuur enkele maanden moest wachten op de resultaten van het genetisch onderzoek heb ik nagedacht over of- en hoe ik alles zou communiceren naar mijn omgeving. Het is één iets om je dichte vrienden en familie in vertrouwen te nemen, maar het is iets anders om echt naar buiten te komen en je verhaal te delen met kennissen en wildvreemden.
Een weeffout in mijn DNA
Al op jonge leeftijd hoorde ik over het genetisch defect dat mijn familie ziek maakte. Mijn mama is er altijd open en eerlijk over geweest. Dat was haar manier om mij te wapenen tegen wat mij onvermijdelijk te wachten stond. Na alle andere vrouwen in onze familie, was het op mijn 21ste mijn beurt om me te laten testen...
Naar huis
Na 4 dagen ziekenhuis mocht ik naar huis. Ik was er helemaal klaar voor. Wat een mijlpaal, ik had de uren zitten aftellen... 3 nachten zonder slaap deden me verlangen naar mijn eigen bed.