Spoor borstkanker tijdig op door zelfonderzoek en het bevolkingsonderzoek voor borstkanker
De Vlaamse overheid organiseert en financiert drie bevolkingsonderzoeken. Een daarvan is het preventief onderzoek borstkanker. Voor dit type kanker is wetenschappelijk bewezen dat vroegtijdige opsporing bij bepaalde bevolkingsgroepen de kans op genezing aanzienlijk vergroot. Draag zorg voor jezelf en doe af en toe een zelfonderzoek.
Bevolkingsonderzoek voor borstkanker
Het gratis bevolkingsonderzoek is er voor vrouwen van 50 tot en met 69 jaar en raadt aan om elke twee jaar een screeningsmammografie te laten nemen. Door om de 2 jaar een screeningsmammografie te laten nemen, kan borstkanker vroeg opgespoord worden. Hoe vroeger borstkanker wordt opgespoord, hoe groter de kans op genezing en hoe minder zwaar de behandeling is.
Deelnemen
Je kan op twee manieren aan het Bevolkingsonderzoek Borstkanker deelnemen: met de uitnodigingsbrief die je thuis ontvangt of met een voorschrift van je (huis)arts.
Als je tussen 50 en 69 jaar bent en in aanmerking komt voor het bevolkingsonderzoek ontvang je automatisch een uitnodigingsbrief ReadSpeaker van het Centrum voor Kankeropsporing.
Die uitnodiging geldt als voorschrift voor een screeningsmammografie. De brief stelt je meteen ook een afspraak in een mammografische eenheid voor. Handig, maar je kunt die afspraak uiteraard altijd wijzigen.
Meedoen is gratis als je bij een Belgisch ziekenfonds aangesloten bent en in orde bent met je verzekerbaarheid.
Wil je jouw situatie over de bevolkingsonderzoeken naar kanker opzoeken? Dat kan online op MijnGezondheid. Daar kan je ook je vaccinaties, medisch dossier en medicatieschema vinden.
Inloggen kan makkelijk via je online ziekenfonds Mijn Helan. Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts.
Als lid van Helan krijg je 3 maal per jaar een tegemoetkoming per raadpleging voor een opsporing of preventief onderzoek naar kanker. Deze tegemoetkoming geldt ook voor een mammografie. Lees meer over onze terugbetaling voor preventieve onderzoeken.
Meer weten over het bevolkingsonderzoek borstkanker.
Tips voor zelfonderzoek
Voor alle vrouwen, ongeacht je leeftijd, is het belangrijk om je borsten te kennen en regelmatig te onderzoeken.
Merk je een verandering of een knobbeltje? Ga naar je dokter bij de volgende symptomen:
Deel dit artikel
Verder lezen
About yesterday
Ik had er een helse nacht op zitten zonder slaap. Ik kon me amper bewegen en vond geen houding die de pijn wat dragelijker maakte. Op mijn rug blijven liggen lukte niet aangezien ik dan door de druk op mijn borstbeen het gevoel kreeg dat ik niet kon ademen...
Preventief onderzoek naar kanker: wat moet je weten?
Volgens de Stichting tegen Kanker is ongeveer 1 op de 3 gevallen van kanker te voorkomen door een gezonde levensstijl. Door onder andere voldoende te bewegen, niet te roken, gezond te eten en voorzichtig te zijn in de zon kun je de kans verkleinen dat je kanker krijgt.
Wat zijn mogelijke alarmsignalen voor kanker?
Een aantal tekens of symptomen kunnen wijzen op kanker, maar ook op andere goedaardige aandoeningen. We sommen enkele van deze signalen op.
De beslissing
Ik hield mijn belofte aan de prof Genetica en ging de dag na mijn diagnose naar een ziekenhuis in de buurt voor een borst-echo. Die eerste echo zou een vertekend beeld kunnen geven omdat ik zwanger was, wisten ze me te vertellen. Dat komt omdat het klierweefsel en het bindweefsel groeien tijdens de zwangerschap. Daar gaan we, dacht ik.