Gebruikt jouw huisarts al eAttest?
Minder administratieve rompslomp, een snellere terugbetaling… eAttest en eFact bieden heel wat voordelen.
In de periode augustus-oktober 2018 gebruikte bijna 6 van de 10 huisartsen nooit het eAttest bij betalingen lid (eFact), een jaar later nog slechts 4 van de 10. Goed nieuws dus, want het aantal eAttesten stijgt. Dit blijkt een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen over het gebruik van elektronische attesten voor raadplegingen in de huisartsen kabinetten.
Wat opvalt
- 39% gebruikte geen eAttest tussen augustus en oktober in 2019 ten opzichte van 58% in 2018
- Tussen augustus en oktober 2019 gebruikte meer dan de helft van de huisartsen geregeld eAttest, vergeleken met slechts 3 van de 10 voor dezelfde periode in 2018
Is eAttest echt zo gemakkelijk?
Tuurlijk! Want dit elektronische attest wordt automatisch doorgestuurd naar je ziekenfonds. Je moet als patiënt dus geen kleefbriefje meer plakken op je doktersattest, dat je nadien moet binnenbrengen in een agentschap om een terugbetaling te krijgen.
Welke voordelen?
- Minder administratieve rompslomp om een terugbetaling te krijgen
- Alles verloopt (zo goed als) automatisch
- Milieuvriendelijk, want minder papier
- Fouten door een onleesbaar handschrift van je arts zijn niet meer mogelijk
- Een snellere terugbetaling
- Je kan geen papieren attesten meer kwijtraken
Afhankelijk van leeftijd en woonplaats
Uit onze studie blijkt ook dat oudere huisartsen minder geneigd zijn om eAttest te gebruiken. Er zijn ook jongere artsen die het attest niet gebruiken, maar bij de meesten is het al zeer goed ingeburgerd. Niet onbelangrijk bij deze conclusie: een groot deel van de raadplegingen werd uitgevoerd door huisartsen van 50 jaar en ouder.
Provincies waar oudere artsen een groot deel van de consultaties doen, scoren dan ook lager in het gebruik van eAttest. Slechts een kwart van de artsen in Brussel en bijna 7 op de 10 artsen in West-Vlaanderen en Limburg vullen een eAttest in op het einde van minstens 80% van hun raadplegingen.
Vraag aan jouw huisarts om met eAttest te werken!
Krijg jij nog een papieren attest mee van je huisarts? Spreek hem dan aan over eAttest en vraag hem wanneer hij de overstap maakt. De voordelen voor jou en je huisarts spreken voor zich:
- Alles verloopt (zo goed als) automatisch
- Milieuvriendelijk, want minder papier
- Een onleesbaar getuigschrift is niet meer mogelijk
- Een snellere terugbetaling
- Je kunt geen papieren attesten meer kwijtraken of vergeten en dus een terugbetaling mislopen
Deel dit artikel
Tags
TerugbetalingVerder lezen
Wat is remgeld?
Je hebt ongetwijfeld al gehoord van remgeld, maar wat is remgeld? En wanneer heb je recht op remgeldvermindering? We vertellen het je graag.
Tips van de diëtist
We gaan vaak naar een diëtist als we wat kilootjes willen verliezen. Maar een diëtist helpt je niet alleen om te vermageren. Ook voor gezond en evenwichtig voedingsadvies kun je bij een diëtist terecht. Lees hier meer over..
Reflux bij je baby: hoe ga je ermee om?
Bijna elke baby ervaart een vorm van reflux, het is niet abnormaal. Maar wat houdt reflux precies in én wat kun je doen om het te verminderen?
Wat is het rotavirus?
Het rotavirus is niet zeldzaam. Bijna alle kinderen jonger dan 5 worden erdoor getroffen. Lees hier meer over..