zorgverzekering of ziekenfonds
Blog

Zorgverzekering, ziekenfonds of zorgkas: wat is het verschil?

In België zijn we verplicht om aan te sluiten bij een ziekenfonds. Dat is echter niet overal zo. Elk land heeft zijn eigen regels om de medische kosten van zijn inwoners te dekken. Ontdek de verschillen en gelijkenissen tussen België en Nederland.

Als je in België woont en werkt, kom je enkel in aanraking met een Belgisch ziekenfonds. Maar er zijn veel Belgen die net over de grens werken, bij onze noorderburen bijvoorbeeld. Een ziekenfonds kennen ze daar niet, maar wel een zorgverzekering. We zetten even de verschillen en gelijkenissen op een rijtje.

De zorgverzekering in Nederland

Als je in Nederland werkt of woont, ben je verplicht om je aan te sluiten bij een zorgverzekering. Deze zorgverzekering bestaat uit een basispakket en een uitgebreid pakket. Het basispakket is verplicht voor iedereen en de overheid beslist welke kosten er inbegrepen zijn. De gemiddelde prijs voor het basispakket wordt geschat op 123 euro per maand. Je kan zelf nog aanvullende pakketten afsluiten. Zo ben je extra verzekerd voor bepaalde medische zorgen, zoals tandkosten.

Bij een zorgverzekering heb je een eigen risico. Dat is vergelijkbaar met een franchise voor je autoverzekering, waarbij je bijvoorbeeld de eerste 150 euro zelf moet betalen. Voor alle kosten hoger dan 150 euro komt je verzekering wel tussen.

Het ziekenfonds in België

In België ben je verplicht om aangesloten te zijn bij een ziekenfonds. Helan behoort tot de groep van Onafhankelijke ziekenfondsen. Een ziekenfonds betaalt de wettelijke ziektekosten terug, het remgeld betaal je zelf. We betalen, indien nodig, ook ziekte-uitkeringen uit. Verder bieden ziekenfondsen een ruim gamma aan verzekeringen, aanvullende voordelen, vakantiekampen en nog veel meer.

Verwarrend: zorgverzekering en zorgkas?

Om het helemaal ingewikkeld te maken, werd in 2001 een gelijkaardige term ingevoerd in Vlaanderen: de Vlaamse zorgkas. Elke 26-plusser die in Vlaanderen woont, is sindsdien verplicht om een jaarlijkse bijdrage te betalen aan de zorgkas. Daarmee krijgen mensen die extra hulp of ondersteuning nodig hebben, financiële hulp. De zorgkas is dus niet hetzelfde als een zorgverzekering.

Je kan je bijdrage rechtstreeks aan de Vlaamse overheid betalen. Ofwel vraagt Helan de bijdragen jaarlijks op. Krijg je de factuur nog niet via Helan? Schrijf je eenvoudig online in op de webpagina van Helan Zorgkas.

Wij zijn er voor je!

Kom je van Nederland in België wonen of werken? Of is het net omgekeerd en verhuis je van België naar Nederland? Neem contact met ons op en wij zorgen ervoor dat je ziekteverzekering in orde blijft.

Deel dit artikel

Verder lezen

02 april
Blog

Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten

Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?

24 november
Blog

Gebruik antibiotica verstandig

België behoort tot de koplopers op het gebied van antibioticaconsumptie in Europa. Antibiotica zijn noodzakelijk, maar overmatig gebruik ervan leidt tot het ontstaan van gevaarlijke multiresistente bacteriën.

28 maart
Blog

Geen toeslag meer bij apothekers van wacht

Moet je ’s avonds of in het weekend nog naar de apotheker van wacht met een voorschrift? Dat betaal je daar binnenkort geen toeslag meer voor. In de plaats komt er een permanentievergoeding voor apothekers van wacht.

13 december
Blog

App voor efficiëntere gezondheidszorg voor chronisch zieken

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) ontwikkelt een app op maat van mensen die kampen met verschillende chronische ziektes. Die moet hen in staat stellen om hun volledige gezondheidstoestand thuis beter op te volgen.