Blog

Wat te doen bij griep

Tijdens de jaarlijkse griepperiode, van oktober tot april, is de kans op besmetting met het griepvirus het grootst. We bespreken hier de verschillende griepsymptomen; vertellen je of je medicatie kan nemen, en geven advies over de griepvaccinatie.

6 tips om de winter griepvrij door te komen

Eigenlijk zijn we bijna allemaal besmet, alleen weten we dat niet. Wie een sterk afweersysteem heeft, doodt gemakkelijk ziektekiemen maar kan toch het virus doorgeven aan minder sterke personen. Met deze 6 tips verklein je de kans op griep, want voorkomen is beter dan genezen!

  • Een handdruk is een van de snelste overdragers van griep, was daarom geregeld je handen. Een mondmasker blijft ook na de coronapandemie aangeraden in de bestrijding van virussen. Zet er eentje op als je zelf een kwetsbare gezondheid hebt of in aanraking komt met kwetsbare personen.
  • Zorg voor voldoende ventilatie en vochtigheid in je woning. Verwarming kan voor droge lucht zorgen waardoor de sinussen en neus droog worden. Griep krijgt dan sneller de kans.  Open de ramen bijvoorbeeld 15 minuten ‘s ochtends en ‘s avonds.
  • Beweeg regelmatig. Matig intensief bewegen, vooral in de buitenlucht, versterkt je afweer. Naarmate je meer beweegt, worden immuuncellen talrijker én actiever. Klaar voor die boswandeling of dat voetbalmatchke met je (klein)kinderen?
  • Verwen jezelf met veel groenten, fruit en volkorenproducten. Drink vooral water. Groenten en fruit remmen ontstekingsreacties in ons lichaam af. Kies liever voor zelfgemaakte pompoensoep en een fruitsalade dan voor fastfood of ultrabewerkte voeding. Eet ook niet steeds dezelfde fruit en groenten, maar combineer erop los. Multivitamines? Die hebben vaak weinig zin. Overleg steeds met je huisarts of supplementen kunnen helpen. Laat je vooral niet vangen door mooie reclameslogans.
  • Slaap voldoende. Een goede nachtrust versterkt je weerstand en helpt je lichaam virussen te verslaan. Tijdens onze slaap herstelt ons lichaam. Ook emoties en indrukken van de voorbije dag worden verwerkt. Elke dag rond hetzelfde uur gaan slapen (en opstaan) zorgt voor een evenwichtig dag- en nachtritme. Ga 's morgens voor 10 uur 10 minuten naar buiten voor een portie daglicht. Licht heeft een grote invloed op je nachtrust, goed slapen begint niet voor niets al overdag.
  • Vermijd langdurige stress. Af en toe wat stress is oké, maar op lange termijn werkt stress je immuunsysteem tegen. Las elke dag wat ontspanningsmomentjes in. Slechts 5 minuten per dag op je ademhaling letten, heeft al een positief effect op je gezondheid.

Dit zijn de belangrijkste griepsymptomen


Je krijgt griep als je besmet bent met het influenzavirus, een erg besmettelijk virus dat vooral in de herfst en winter actief is. De griep wordt vaak verward met een verkoudheid, echter is de griep veel onaangenamer. Dit zijn de voornaamste griepsymptomen:

  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Koude rillingen
  • Spierpijn
  • Keelpijn
  • Een hoest
  • Een gevoel van enorme vermoeidheid

Bij een gewone verkoudheid blijven de symptomen beperkt tot een verstopte neus, keelpijn en een hoest, de symptomen van griep zijn dus veel serieuzer.

Wat te doen bij griep

Heeft het griepvirus jou toch getroffen? Dan vraag je je vast af wat te doen bij griep. Kant-en-klare medicatie tegen symptomen van griep bestaan niet. Slapen is in dit geval het beste medicijn, verder zijn er nog een aantal andere dingen die helpen om zo snel mogelijk weer van die vervelende griepsymptomen af te komen. We lijsten ze voor je op:

  • Drink voldoende, zeker als je hoge koorts hebt.
  • Probeer lichte en gezonde voeding te eten, zoals groenten en fruit.
  • Denk eraan om af en toe wat frisse buitenlucht binnen te laten. Een goede ventilatie blijft belangrijk.

Nu weet je wat te doen bij griep. Heb je naast de bovengenoemde griepsymptomen ook nog last van andere complicaties, zoals een pijnlijke ademhaling of blijft je koorts langer dan vier dagen duren? Dan is veel slapen waarschijnlijk niet voldoende om van je klachten af te komen, het beste maak je dan een afspraak bij je huisarts.

Bescherm jezelf met een griepvaccinatie

Met de jaarlijkse griepvaccinatie verklein je de kans op griep tijdens de winter. De vaccinatie wordt best toegediend tussen midden oktober en midden november. Het griepvaccin beschermt je pas goed na twee weken, en beschermt je voor één winterperiode.  Bescherm je dus tijdig tegen dit hardnekkige virus en maak een afspraak bij jouw arts voor een griepvaccinatie, zeker als je tot een van de risicogroepen behoort. Hier lees je meer over de griepvaccinatie en over de verschillende risicogroepen. Ben je geen risicopersoon en heb je dus geen recht op een terugbetaling via de wettelijke ziekteverzekering? Dan voorziet Helan voor jou een terugbetaling van de aankoop van het griepvaccin.

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Wat is het rotavirus?

Het rotavirus is niet zeldzaam. Bijna alle kinderen jonger dan 5 worden erdoor getroffen. Lees hier meer over..

02 april
Blog

Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten

Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?

dokter aan het schrijven

Wat is remgeld?

Je hebt ongetwijfeld al gehoord van remgeld, maar wat is remgeld? En wanneer heb je recht op remgeldvermindering? We vertellen het je graag.

Blog

Checklist: stel doktersafspraken en check-ups niet uit

De versoepelingen in het kader van de coronacrisis zijn al een tijdje ingezet. Het is belangrijk om doktersafspraken en preventieve check-ups niet uit te stellen. We geven graag een overzicht.